Kom på virtuel sørejse i Magellans kølvand

Plus24. januar 2021 kl. 16:003
Kom på virtuel sørejse i Magellans kølvand
I Googles virtuelle fortælling om den første jordomsejling kan man vandre rundt på en kopi af skibet Victoria, der ligger i havnen i Sevilla. Illustration: Google.
Møg-virussen har lukket museerne. Æv. Men Google viser vej til et virtuelt museum, hvor du kan sejle i kølvandet på søfareren Ferdinand Magellan og hans besætning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdagelser En verdensomsejling bag skærmen

Jeg står på agterdækket af den verdensberømte karak Victoria og undrer mig. Der er intet ror. Ikke engang en rorpind at se. Jeg vader lidt frem og tilbage, indtil jeg nærmest snubler over en forklarende tekst. Det viser sig, at Victoria – det første skib, der sejlede Jorden rundt – blev styret ved hjælp af en slags vægtstang, en piskestang eller whipstaff-anordning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. januar 2021 kl. 12:22

Nederst fastgjort i dækket, en meter op til rorponden, og atter nogle meter højere betjenes kolterstokken på det åbne dæk. Jeg kunne ikke lige finde en tegning som viser længdeforholdene - men let 4:1.

Nej, den er fastgjort til dækket oven over rorpinden. Det betyder at man bevæger kolterstokken i den retning man vil dreje, ligesom et rat, et joystick og styrepinden på et fly. I modsætning til en rorpind og en håndstyret påhængsmotor, som bevægers modsat af drejeretningen.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlJvzn5gQwSJygoow63C3vpqfBEZ2TkDgKJw&usqp=CAU

https://www.vaartips.nl/images/kolderstok.gif

2
25. januar 2021 kl. 00:19

Kolterstokken lyder meget primitiv,, men som enhver kan regne ud kan der let blive tale om en vægtstang - med god udveksling. Nederst fastgjort i dækket, en meter op til rorponden, og atter nogle meter højere betjenes kolterstokken på det åbne dæk. Jeg kunne ikke lige finde en tegning som viser længdeforholdene - men let 4:1.

1
24. januar 2021 kl. 17:20

"Rorpinden var så koblet til en lodret pind, der gik op gennem det øverste dæk (agterdækket) til styrmanden, der kunne styre ved at presse stangen fra side til side. "

Den lodrette "pind" heder en kolterstok, den er iøvrigt kun lodret når roret er midtskibs.https://www.jmarcussen.dk/maritim/ordbog/term.php?id=8061

Styrmanden er ikke ham der styrer skibet, det gør rorgængeren, normalt en matros.