Kom med ind i Tysklands smarteste hjem

På en af de dyreste adresser i det centrale Hamborg er der netop blevet opført 45 luksuslejligheder. Hele lejlighedskomplekset er proppet med smarthome-elementer, og under navnet ‘Apartimentum’ skal det nye koncept revolutionere markedet for luksusboliger. I de nye lejligheder vil en lang række elektroniske ting og systemer gøre alt, hvad de kan, for at din hverdag bliver så nem som mulig.

Men inden jeg bliver vist rundt i de nye lejligheder, skal jeg lige hjælpe med nogle ting, lyder det fra ejeren af bygningen, Lars Hinrich. Så jeg følger med en af den tyske iværksætter-scenes mest markante frontfigurer ned i kælderen.

Sammen med et par håndværkere løfter vi nogle store afskærmninger af vejen, så biler igen kan parkere i parkeringskælderen.

»Sådan,« siger Lars Hinrich tilfreds og tørrer skidt af i sine slidte bukser, der allerede har maling på sig. »Tak.«

Den rige iværksætter fortæller, at der i parkeringskælderen er ladestandere til 30 elbiler, der viser elprisen i realtid.

»Elselskabet ringede. De kunne ikke forstå, at jeg havde estimeret så højt et strømforbrug for det kommende år,« siger Lars Hinrich, der betegner sig selv som opfinder og iværksætter. Ifølge ham svarer hver elbil cirka til en husstand mere.

Elselskabet fandt det noget besynderligt, at der så ud til at være 30 husstande mere under jorden.

Dims på dims

Da vi efterfølgende bevæger os op ad den nybyggede vindeltrappe, følges vi op af et dæmpet lys under gelænderet. Der er ingen dørhåndtag, og dørene til lejlighederne, hoveddøren og postkasserne åbner i stedet, så snart ejerens telefon registreres.

»Du kan også give dine venner midlertidig adgang. Eksempelvis hvis de skal låne lejligheden i weekenden eller kommer forbi til middag,« siger en stolt Lars Hinrich.

Gider man ikke tage trapperne, kan man bede elevatoren holde klar til én, når man træder ind ad døren. Postkassen sender en sms eller mail, når du modtager post, og hvis du vil have pakken sendt til et andet sted, hvor du befinder dig i det øjeblik, kan du bede postkassen arrangere en videresendelse af pakken.

Når du har fulgt lyset op til døren ind til lejligheden, og den med at sagte klik har åbnet sig for dig, træder du ind i et køkken proppet med elektriske dimser. Ovnen, komfuret og emhætten snakker sammen og sørger for, at udsuget er tilpasset din brug af køkkenet. På væggen i hvert rum hænger en termostat, der kan styre lyset og temperaturen i rummet.

Når du går ud på badeværelset for at nat-tisse, vil et svagt lys lade dig finde frem til toilettet uden at flå dig helt ud af din søvn. Og så videre og så videre.

Bygget med it-millioner

Lars Hinrich købte den store ejendom i Hamborg, da huspriserne faldt under finanskrisen. Pengene fik han, da han trak sig ud af sin egen virksomhed, Xing, som er det tyske svar på Linkedin.

»Virksomheden (Xing, red.) er stadig sund, det er dejligt at se, at man har opfundet og lavet noget, som andre nu kan have gavn af,« siger Lars Hinrich, der ikke fortryder, at han forlod selskabet, selvom det gik strålende.

Han mener selv at have ramt en helt ny tendens med sit højteknologiske boligbyggeri. Hans målgruppe er folk, der flytter rundt med deres arbejde.

»Flere og flere flytter rundt i verden for at arbejde i perioder på et til tre år. Hvor de normalt ville være nødt til enten at købe noget, de kun skal bruge i kort tid, eller bo dyrt til leje, tilbyder Apartimentum et alternativ.«

Der var bare ét problem. Det viste sig, at den gamle bygning var fredet, men det lykkedes Lars Hinrich at omgås det ved at opføre den nye bygning med en facade, der lignede den gamle til forveksling.

Derfor ligner Tysklands mest moderne hjem en bygning fra det tidlige 1900-tal. Bygningen har også fået indført fibernet og kraftkabler, så det er kun bygningens ydre, der ikke er som i det 21. århundrede.

Hele stueetagen skal på sigt fungere som kontorfællesskab, hvor mindre virksomheder og startups for 200 euro om måneden kan leje sig ind på lejlighedens gigabitforbindelse og få en kontorplads. Om aftenen vil der fra tid til anden være events. Derfor står der også stadig tomme øl rundt omkring på stueetagen efter nattens iværksætter-udskejelser.

Nye former for sikkerhed

Det digitale islæt giver også helt nye muligheder for at sikre lejligheden. Ud over at døren mangler en lås, der kan dirkes op på sædvanligvis, er der gjort klar til at installere overvågningskameraer i de enkelte rum. En bevægelsessensor bemærker, om der er nogen i lejligheden, når det ikke burde være tilfældet.

Derudover er der sensorer i håndtagene til vinduerne. Beboeren kan altså tjekke, om vinduerne er lukket, og overvåge sit hjem fra afstand, hvilket ifølge Lars Hinrich betyder alverden for hans målgruppe.

Døren er sikret med tre digitalt styrede pæle på hver side af døren og med et batteri, der sikrer adgang trods strømsvigt.

»Det handler om kontrol. Jeg overvåger selv mine børn med videokameraer for at sikre mig, at alt er, som det skal være derhjemme, og jeg anbefaler alle, jeg snakker med, at gøre det samme. Sikkerhed er vigtigt.«

Han indrømmer dog, at siden al sikkerheden er baseret på beboerens mobiltelefon, skal beboeren have styr på sin telefon og sikkerheden på den.

»Selvom en kriminel kan stjæle telefonen og få adgang til lejligheden, er det jo ikke anderledes med klassiske nøgler. Desuden kan man låse sin digitale nøgle, hvis man får adgang til internettet, og udstede en ny nøgle, hvis man skaffer eller låner en anden telefon,« siger Lars Hinrich.

Han fortæller også, at hele bygningens digitale infrastruktur er krypteret, så chancen for, at beboerne kan hacke sig ind på hinanden, er mindre.

Androids ingen adgang

Hele systemet er bygget op omkring IoS, Apples styresystem. Derfor kræver adgangen til de nødvendige apps, at man har en iPhone eller en iPad, men det skræmmer ikke Lars Hinrich.

»Alle i min målgruppe har en Iphone. Alle,« siger han. »Og flere af dem har sandsynligvis også en Tesla.«

Selv får Lars Hinrich en Tesla X i denne uge. Når han kan tillade sig at spendere, inden alle hans lejligheder i Apartimentum er afsat, er det, fordi interessen for konceptet allerede er stor.

»Den første lejer flytter ind i denne uge. Og så findes der en målgruppe, jeg ikke anede, jeg henvendte mig til,« siger Lars Hinrich med et smil og forklarer, at flere fra denne, hidtil ukendte, målgruppe har ringet til ham på det seneste:

»Skilte, velhavende mænd, der vil have noget fra den ene dag til den anden.«