

Vi har hørt om det i en del år: Når først der går ild i en elbils batteri, så er den nærmest umulig at slukke. Det er ikke, fordi elbiler er mere tilbøjelige til at bryde i brand end traditionelle biler på benzin. Men hvis det alligevel sker, kan konsekvenserne være meget større.
Faktisk er anbefalingen til beredskabet, at man lader dem brænde ud og sikrer, at der ikke går ild i andet end bilen. Faktisk er beredskabet begyndt at lave deres egne forholdsregler, uafhængigt af lovgivningen.
Det fik en af vores læsere til at efterspørge en løsning i debatten under vores seneste artikel om emnet:
Når man kan udvikle selvkørende biler med flere typer radar, så kan man også udvikle på selvslukkende eller selvaktiverende systemer. Airbag udløses ved en katastrofe. Det samme kan ske, hvis der opstår en brand.
Brug elektronikken til at alarmere om hjælp og til at udløse et system som reducerer brandudviklingen.
Der er nok mange måder, men få liter sprinklervæske på sprayform eller under højtryk kan reducere en brandudvikling. Nogle sensortyper kan se infrarøde billeder, og hvis det viser mere brand end normal tilstand, så aktiveres en gasart, som kan kvæle en brandudvikling ved at fortrænge ilt. Eller noget helt andet.
Kunne vi i fællesskab finde en løsning på problemet: Hvad skal der til for at sikre at branden ikke opstår. Og hvis det sker, hvordan kan den så inddæmmes hurtigst muligt og med mindst risiko for omgivelserne?
Kom med et bud her under artiklen. Det kan både være mekaniske, elektriske eller ligefrem kemiske løsninger. Skal batteripakken kunne ‘skydes ud’, hvis den bryder i brand? Skal bilerne udstyres med et slukningsanlæg, der automatisk går i gang, hvis der registreres røg? Eller skal branden slukkes af en ny type skum?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
September 8, 2020, scitechdaily.com: Breakthrough Electrocatalyst Turns Carbon Dioxide Into Ethanol: Citat: "...A research team led by scientists from Argonne National Laboratory, the University of Chicago’s Pritzker School of Molecular Engineering and Northern Illinois University has discovered a new electrocatalyst that can consistently convert carbon dioxide and water into ethanol with very high energy efficiency and low cost....The team’s catalyst consists of atomically dispersed copper on a carbon-powder support. By an electrochemical reaction, this catalyst breaks down carbon dioxide and water molecules and selectively reassembles the broken molecules into ethanol under an external electric field. ...But the electrocatalytic selectivity, or “Faradaic efficiency,” of the new method is over 90%—much higher than any other reported process. What’s more, the catalyst operates stably over extended operation at low voltage. ...Because the process runs at low temperature and pressure, it can start and stop rapidly in response to the intermittent supply of the renewable electricity...."
Det ville give flere gevinster. Batterier, som holder i 100år og dermed forurener meget lidt over tid. Det bliver ligefrem et batteri, som kan blive et familiearvestykke...
Det vil give nogle ekstremt store batterier til elbilerne hvor batteriet vil fylde omkring 3,5 gange mere end de batterier der bruges i elbiler i dag, men til stationær brug kunne de være en mulighed.
Et LTO batteri har omkring 177 Wh per liter, hvor de bedste batterier i biler ligger omkring 600 Wh pr liter
En almindelig håndholdt branslukker med vand er godkendt til 1000 V... Under den spænding, bruger brandvæsnet vand uden at tænke nærmere over det...Hvordan mon elektrikere gør, når de skal arbejde med installation med spænding på? Brandmanden skal have det korrekte udstyr, så er det ikke sværere.
Man skal finde årsagen i stedet for at symptombehandle, så det handler ikke om hvordan vi slukker en brand, men nærmere hvordan vi undgår batteriet går i brand. Jeg kender ikke årsagen til hvorfor batteriet går i brand, men hvis det er på grund af overophedning kan man sætte sensor ind så man bliver advaret i første omgang, og som slår batteriet fra, eller på en anden måde sørger for at batteriet ikke bliver yderligere ophedet.
Perspektivering af:
Med en smadret batterikasse med 800 volt indeni, så skal JEG ikke nyde noget med at sprøjte vand på, det er sikkert. Bevars' - det står jer da frit for.
Tesla kan faktisk sejle, men Tesla anbefaler det ikke - roterende hjul virker som fremdrift, hvis der er for meget vand:
Youtube: Tesla Model S "swimming" - raw video.
Med en smadret batterikasse med 800 volt indeni, så skal JEG ikke nyde noget med at sprøjte vand på, det er sikkert. Bevars' - det står jer da frit for.
Det er ellers det Tesla anbefaler, endda masser af vand, men deres batteri er selvfølgelig også kun 400 volt, (vist nok kun Porsche der indtil videre har 800 volt) men nu er det heller ikke hver enkelt celle der har den spænding og ved uheld hvor airbagen udløses, så afbrydes forbindelsen automatisk til batteriet på alle nyere elbiler, så der kun er strøm på 12 volt batteriet. Ellers har brandvæsenet adgang til data over hvor de kan afbryde forbindelsen, samt hvor de eventuelt kan klippe i bilen for at redde personer i bilen.
Containeren som Beredskab Øst har anskaffet er udover et vand sprinkleranlæg, udstyret med to trykflasker med blandingsgassen inergen. Inergen er sammensat af 52% nitrogen, 40% argon og 8% carbondioxid som alle tre er naturlige atmosfæriske gasser (ingen forurening). De to nitrogen atomer i nitrogen gassen er bundet sammen af stærke covalente tripel bindinger der gør nitrogen gas næsten inert (gælder dog ikke for luft ved høje forbrændings temperaturer hvor der dannes termisk NOx). Argon er en ædelgas og derfor pr. definition inert (kun i ekstreme tilfælde danner ædelgasser kemiske forbindelser). Carbondioxid anvendes i forvejen til brandbekæmpelse i CO₂ – slukkere. Inergen har en densitet der er lidt større end densiteten for luft, 1,43 kg/nm³ for inergen mod 1,2 kg/nm³ for luft.
Jeg formoder at man ikke bruger ren CO₂ gas til brandbekæmpelsen, da lithium-ion batteriet kan danne ren metalisk lithium både på katoden og anoden. Lithium reagerer med vand og danner hydrogen. Og hydrogen er i sig selv explosiv men det kan også reagerer med CO₂ og danne andre brandbare eller explosive gasser.
Med venlig hilsen Peter Vind Hansen
Hvordan slukkes de? Lande i nærmeste sø?:
19.01.2020, finans.dk:Toyota investerer 394 mio. dollars i flyvende taxaer: Citat: "... Pengene går til startup-virksomheden Joby Aviation, der arbejder på at udvikle flyvende taxaer, og som netop har præsenteret en prototypemodel. ... Taxaen kan ifølge virksomheden flyve 150 miles på en enkelt opladning med op til 200 miles i timen. Den er designet til at transportere fire passagerer og en pilot. ..."
Det kan være at Tesla bliver overhalet/overfløjet - dog endnu ikke på aktionsradius...
Og selv om at der har været eksploderende batterier i bærbare devices I årevis. Så må du stadig have dem med i et fly. Men du må ikke have en dunk benzin med.</p>
<p>Måske det er fordi at batterierne, hvis de er lavet korrekt, bare er meget mere stabile end benzin.
Det er lidt en forkert konklusion at komme hen til, fordi Li-ion er en del af farlig gods gruppen og må som udgangspunkt ikke, tages med i passager fly. Grunden til at man gerne må medbringe personlige bærbare og telefoner er fordi, at det nærmest ses som en meneskerettighed, at man til en hver tid må have en telefon på sig og at telefonen har en funktion, hvor en benzin dunk, som udgangspunkt ikke har en positiv grund til at skulle med på et fly.
"Hvis batterierne er lavet korrekt" alle batterier er lavet med kompromisser, det er en balance og et valg som producenten selv bestemmer og producenten har ikke pligt til at oplyse om sit valg eller pligt til at undersøge om batteriet overholder sit egent mål og krav. Benzin er stabilt farligt og har ikke ændret sig i 100 år, hvorimod der er kæmpe forskel på et Tesla batteri og et billigt fremstillet løbehjul, der nærmest skal lades inde i brændeovnen, fordi der er 1% change for at batteriet antænder ved hver opladning.
Tesla har for eksempel monteret en stærkere bundplade i bilen, en modificering, som Tesla ikke mente var nødvendig da bilen blev designet, men så senere blev presset til at udføre. En anden elbils producent kunne have reageret anderledes, derfor mener jeg ikke at en brandsluknings løsning kan bygges i bilen, da man ikke kan stole på at producenten løser opgaven korrekt, man kan heller ikke stole på at EU kan blive enige om et sæt minimums krav og efterfølgende kontrol af elbiler.
Når der går ild i elbiler breder ilden sig sjældent til batteriet, og så ved alle brandmænd hvad de skal gøre, - lad ilden brænde ud
Hvis der ikke er ild i batteriet. Så skal en elbil slukkes som en benzin bil.
Batteri kasserne er bygget så de ventilere gasser og flammer ud under bilen. Det er også her man skal køle med vand. Hvis batteriet ikke er blottet, så skulle der ikke være fare for at få stød.
Brandvæsenet skal selvfølgelig komme til en hver bilbrand. Men der kan være forskellige måder at håndtere branden på. Sådan er det ved alle brande. Så en elbil med ild i batteriet hvor batteriet ikke er blottet (spontan antændelse, efter intern kortslutning) sørg for at branden ikke breder sig. Og køl batteriet i det omfang det er muligt. Med strålerør som dem i containeren kunne alle brandstationer løse opgaven ret let. Et par godkendte handsker til høj spænding vil nok ikke være en dårlig idé under anbringelsen, for en sikkerheds skyld.
Men hvad er det for en opgave vi bliver stillet at løse. Spontane batteri brande er måske så sjældne at det ikke kan betale sig at løse med en generel løsning.
Og selv om at der har været eksploderende batterier i bærbare devices I årevis. Så må du stadig have dem med i et fly. Men du må ikke have en dunk benzin med.</p>
<p>Måske det er fordi at batterierne, hvis de er lavet korrekt, bare er meget mere stabile end benzin.</p>
<p>Vi er jo enige om at en bil kan brænde lige meget hvad. Og antagelsen syntes at være at det er farligt at sprøjte vand på en elbil. Det kan det være hvis batteriet er blottet. Der skal en forholdsvis voldsom ulykke til at blotte batteriet. Ifølge det norske beredskab brænder benzin biler 4-5 gange oftere, når der er taget højde for at der er flere benzin biler. Desværre nævner den statistik ikke hvor mange af disse brande der er i batteriet. Med stor sandsynlighed er det ikke den alle. Så hvor stort er problemet? Kunne det ikke være interessant at få at vide hvor mange bilbrande i hele Norden var elbil brande i 2019 og hvor mange af disse omfattede brand i batteriet.
Der er vist ingen der hævder at benzinbiler ikke går i brand, og at elbiler procentmæssigt er mindre udsat for det, MEN det hænder. Så sammenligningen med benzinbiler er ikke særlig relevant. Diskussionen burde gå på hvordan man bekæmper brande i Elbiler, men jeg kan se på de seneste indlæg, at det skal man nærmest ikke. Bare lad bilen brænde ud. Når der går ild i elbiler breder ilden sig sjældent til batteriet, og så ved alle brandmænd hvad de skal gøre, - lad ilden brænde ud, ring til den anden ende af landet og få tilsendt en container med vand, eller sprøjt vand på højspændingen, det sker der jo ikke noget ved. Måske bør diskussionen gå på hvorvidt brandvæsenet overhovedet bør dukke op til elbilbrande, jævnfør Facebook: Hvis det ikke er skrevet her - er det ikke sket.
Husk at der ikke var ladning på batteriet og det var i størrelses ordnen 1Ah, som er under halvdelen af en gennemsnits telefon nu til dags.
Den samme mengde benzin kan måske lige nå at tænde en cigaret, hvis det bruges i en lighter.
Og selv om at der har været eksploderende batterier i bærbare devices I årevis. Så må du stadig have dem med i et fly. Men du må ikke have en dunk benzin med.
Måske det er fordi at batterierne, hvis de er lavet korrekt, bare er meget mere stabile end benzin.
Vi er jo enige om at en bil kan brænde lige meget hvad. Og antagelsen syntes at være at det er farligt at sprøjte vand på en elbil. Det kan det være hvis batteriet er blottet. Der skal en forholdsvis voldsom ulykke til at blotte batteriet. Ifølge det norske beredskab brænder benzin biler 4-5 gange oftere, når der er taget højde for at der er flere benzin biler. Desværre nævner den statistik ikke hvor mange af disse brande der er i batteriet. Med stor sandsynlighed er det ikke den alle. Så hvor stort er problemet? Kunne det ikke være interessant at få at vide hvor mange bilbrande i hele Norden var elbil brande i 2019 og hvor mange af disse omfattede brand i batteriet.
Havde brandfolk ekspertise i at slukke brande i benzinbiler for 130 år siden?</p>
<p>At man skal tilpasse sig til noget nyt, betyder ikke automatisk, at det nye er værre.
Jeg kan jo vende den rund og sige, hvor meget kan brænde på en bil fra år 1900? Man kan jo stortset lade den brænde tanken af, i den tynde stråle der nu mådte løbe ud af tanken, hvis benzin slangen eller tanken bliver beskadiget. Hvis man er lidt modig kan man skubbe bilen af vejen med en skovl eller lignende. Dagen efter kan man så skifte tanken ud eller fylde den op igen og se om bilen kan starte og køre.
Der er krigs historier om brændende fly motorer efter beskydning eller overophedning, hvor fly personalet slukker for brændstoffet og venter til ilden går ud. Når ilden ikke længere er synlig, kan man prøve at åbne for brændstoffet igen og se om motoren starter op igen. Det er altså ikke som på film hvor en cigaret antænder et benzin spor, som indhenter en kørende bil og bilen exploderer.
Hver eneste dag kan man se i tv, at TV2s ethanol ovn brænder fredeligt i studiet, hvis samme masse er brændende Li-Ion batteri er branden langt mere ukontrolerbar og uforudsigelig. Jeg har prøvet at smadre et mobil telefon størrelse batteri, der ikke længere kunne oplades, fordi det var slidt op. Der skete ikke noget umiddelbart, men det lækkede, boblede og reagerede kemisk, så det forblev lukent i 1 time efter skaden. Husk at der ikke var ladning på batteriet og det var i størrelses ordnen 1Ah, som er under halvdelen af en gennemsnits telefon nu til dags. Den samme mengde benzin kan måske lige nå at tænde en cigaret, hvis det bruges i en lighter.
Med en smadret batterikasse med 800 volt indeni, så skal JEG ikke nyde noget med at sprøjte vand på, det er sikkert. Bevars' - det står jer da frit for.
Hvordan mon elektrikere gør, når de skal arbejde med installation med spænding på? Brandmanden skal have det korrekte udstyr, så er det ikke sværere.
Og? At en bil brænder ud, har været en normal hændelse i mange år.Imens kan Kaj - og Jens Brandmand stå og se elbilen brænde ud
Havde brandfolk ekspertise i at slukke brande i benzinbiler for 130 år siden?Skal jeg stave videre???
At man skal tilpasse sig til noget nyt, betyder ikke automatisk, at det nye er værre.
men hvor farligt er det hvis man står 5-10 meter væk med en slange.
De 800 volt er jo kun internt i bilen. Ikke helt på samme måde som med højspændingsmaster der strækker sig over reelt hele kloden.
Med en smadret batterikasse med 800 volt indeni, så skal JEG ikke nyde noget med at sprøjte vand på, det er sikkert. Bevars' - det står jer da frit for.
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11874717/fordelingen-af-elbiler-er-geografisk-skaev/Scenarie: Der står en elbil og brænder i Hvide Sande. Vi må da ringe til et brandværnscenter for at lokalisere containeren, som viser sig at stå i Malmø.
Der er nok en grund til at den står hvor den står, fordi der er der størst sandsynlighed for at skulle bruge den. Så må man jo få sig nogle erfaringer med om den overhovedet virker, inden man indkøber flere.
Batteriet vil nok også være smadret og kan derfor ikke længere levere høj spænding
Nøh - men en åsag til den reducerede spænding kunne sagtens være kortslutninger som følge af deformationen.
Der er indkøbt en container til hele landet og den kan lånes ud til det sydlige Sverige....
Helt ærligt - spontant måtte jeg le :-)
Scenarie: Der står en elbil og brænder i Hvide Sande. Vi må da ringe til et brandværnscenter for at lokalisere containeren, som viser sig at stå i Malmø. Den skal vi have til Vestjylland. Imens kan Kaj - og Jens Brandmand stå og se elbilen brænde ud, for containeren kommer engang sent i aften. Honest!
På en smadret elbil kan batterikassen vel godt være perforeret og batterier blotlagt.
Batteriet vil nok også være smadret og kan derfor ikke længere levere høj spænding.
Bundpladen på en Tesla skulle have en materiale tykkelse på en kvart tomme. Jævnfør link i tidligere indlæg.
lokale brandmænd står ude i -say det vestjyske sommerhusområde, hvor en elbil er gået i brand,
Der er indkøbt en container til hele landet og den kan lånes ud til det sydlige Sverige....
Jeg har været vidne til en vestjysk sommerhus brand. Et poolhus til 16 personer, med stråtag. Da tankvognen var tom så kørte de ud efter en refill. I mens havde dem der blev tilbage lidt vand i deres brandbil. Opgaven var så at hindre spredning. Opgaven er den samme ved en bilbrand, lige meget hvilken type fremdrift der er brugt. I Vestjylland kan der nemlig godt gå lang tid inden de blå blink når frem.
Jeg vil vædde med, at skulle vi spørge på selv den yderligdte deltids besatte brandstation, så er der en plan for håndtering af brande i elbiler. Men der er også en manual der siger at man lige skal tænke sig om inden man eventuelt klipper i en elbil.
men hvor farligt er det hvis man står 5-10 meter væk med en slange.
De 800 volt er jo kun internt i bilen.
På en smadret elbil kan batterikassen vel godt være perforeret og batterier blotlagt. Måske er de pansret?
Må man sammenligne med en 2 meter haveslange, som Kjeld Flarup Christensen står og vander en blottet 240 volt ledning med??
Så hvorfor opfinde den slags indbildte monologer, som du lige gjorde?
Nu skorter det jo ikke på profeter på ing.dk som messer om fremtidsscenarier flere årtier frem. Jeg tillod mig blot et - sarkastisk javel - scene, hvor lokale brandmænd står ude i -say det vestjyske sommerhusområde, hvor en elbil er gået i brand, selvom det vist nærmest en umulighed skal man tro en række debattører her. Indrømmet lidt sarkasme igen! Nu er jeg ganske vist ikke helt opdateret på hvorvidt alle områder af det danske brandværn er udstyret med de omtalte containere med vand til at dyppe brændende elbiler i, men mit gæt er at de ikke er ankommet endnu. Envidere ved jeg heller ikke om alle brandmænd ER uddannet i farerne ved brændende elbiler og de potentielle høje spændinger, men min skepsis er tilstrækkelig til at jeg italesatte mit forrige sarkastiske indlæg. Skal jeg stave videre???
men hvor farligt er det hvis man står 5-10 meter væk med en slange. De 800 volt er jo kun internt i bilen. Ikke helt på samme måde som med højspændingsmaster der strækker sig over reelt hele kloden.hvor der kan være op til 800 volt
Sarkasmen ville nok være lidt mere passende, hvis brandfolk i verdens mest elbiltætte land mente, at der var et problem. Det ser det ikke ud til, at de gør."Kære brandmand - du skal bare køle den brændende elbil af med en vandslange, det er der ingen problem i for vandcontaineren kommer om lidt for den er tilgængelig overalt i landet (host - host), og du skal overbevise dig om at der ikke er hul på batteriet, hvor der kan være op til 800 volt på, piece af cake."
Så hvorfor opfinde den slags indbildte monologer, som du lige gjorde?
Så løsningen kan være at klodse bilen op i den ene side så man kan komme under med rigeligt vand. En batteribrand skal køles til den stopper, den kan ikke slukke med vand eller ved at fjerne ilten med skum.
Batteriet ind i kasse sikret med Starlite lignende produkt indvendig. Kassen skal udføres så der er sikret studse hvor vandslange kan tilsluttes ved brand. Det ville sikre at branden kunne slukkes med få 100 liter vand.
At vippe bilen op i trang parkeringsplads og poste vand på er lidt af en opgave og kan kræve 7-12 ton vand.https://abcnews.go.com/Technology/tesla-op...
Hvorfor ikke? Altså, hvis de ikke allerede selv er nået frem til den konklusion.
"Kære brandmand - du skal bare køle den brændende elbil af med en vandslange, det er der ingen problem i for vandcontaineren kommer om lidt for den er tilgængelig overalt i landet (host - host), og du skal overbevise dig om at der ikke er hul på batteriet, hvor der kan være op til 800 volt på, piece af cake."
Er det ikke noget med at elbiler i dag får monteret en ret tyk plade under batterierne, for at beskytte dem mod metalstumper der kan blive suget op under bilen og beskadige batteriet?Så løsningen kan være at klodse bilen op i den ene side så man kan komme under med rigeligt vand.
https://ing.dk/artikel/tesla-s-bryder-i-brand-tredje-gang-paa-halvanden-maaned-164143
Godt spørgsmål, for en del forholder sig åbenbart til problemstillingen ved at fortælle, at benzinbiler oftere bryder i brand, - så DERfor behøver man vist ikke at gøre noget ved brand i elbiler.
Jeg kan jo vende den rundt: Hvis fossilbiler er mere brandfarlige end elbiler, hvorfor har man så ikke i løbet af de 100 år, fossilbilerne har eksisteret, insisteret på at bygge brandslukningssystemer ind i dem?
Jeg synes, det virker underligt, at kravet først begynder at røre på sig, nu hvor vi er ved at skifte til en mere brandsikker biltype.
Hvorfor ikke? Altså, hvis de ikke allerede selv er nået frem til den konklusion.Er det DET vi skal fortælle brandfolkene, som står med en brændende elbil?
Brandchefen i Oslo lyder jo til at tage det meget roligt. Hvis jeg forstår ham ret, ville hans opgave have været meget lettere, hvis parkeringshuset havde været fyldt med elbiler i stedet for de mange fossilbiler.
Er det DET vi skal fortælle brandfolkene, som står med en brændende elbil?
Nej selvfølgelig ikke. Men brandfolkene ved også hvad de skal gøre. De skal begrænse branden som en hver anden brand og hvis der er ild i batteriet skal dette køles på bedst tænkelige vis. Beredskabets container er smart, men duer ikke i et P-hus. Så løsningen kan være at klodse bilen op i den ene side så man kan komme under med rigeligt vand. En batteribrand skal køles til den stopper, den kan ikke slukke med vand eller ved at fjerne ilten med skum.
Det er jo i virkeligheden et spørgsmål om at se hvad der brænder. Hvis en elbil brænder og der ikke er ild i batteriet, så skal branden slukkes som en hvilken som helst anden bilbrand. Hvis man samtidig kan køle batteriet så er det bare en bonus.
Men hvad er konklusionen så? Har vi brug for brandslukningssystemer i elbiler?
Godt spørgsmål, for en del forholder sig åbenbart til problemstillingen ved at fortælle, at benzinbiler oftere bryder i brand, - så DERfor behøver man vist ikke at gøre noget ved brand i elbiler. Er det DET vi skal fortælle brandfolkene, som står med en brændende elbil?
Men hvad er konklusionen så? Har vi brug for brandslukningssystemer i elbiler?En design eller fabrikationsfejl giver stadig en defekt kabel, men denne diskusion er ligegyldig, da en ABS sensor stikforbindelse (mener det var Citroën C3 fejlen) også kunne have sket på en Tesla eller lignende.
Som jeg ser det, er der tilsyneladende ikke nogen øget risiko for, at elbilen bryder i brand, sammenlignet med en benzinbil. Og hvis vi kigger på en udefra påført brand, ser elbilens energilager ud til at være sværere at få til at deltage i branden, sammenlignet med benzinbilens energilager - det var jo i hvert fald erfaringen i det norske parkeringshus.
Ordvalget var sådan, at der ikke kunne være tvivl om, at det var ejerens forsømmelighed/uagtsomhed, der var skylden.</p>
<p>Du kan da naturligvis også forsøge at få et dårligt eldesign fra fabrikken ind under hatten "ledningsfusk", men den er altså lidt søgt.
Jeg skriver nu også: "Prøv at undersøge hvor mange ICE brande der starter med ICE delen og ikke defekte kabler."
En design eller fabrikationsfejl giver stadig en defekt kabel, men denne diskusion er ligegyldig, da en ABS sensor stikforbindelse (mener det var Citroën C3 fejlen) også kunne have sket på en Tesla eller lignende.
Om man kalder noget fusk eller fabrikations fejl er lidt op til personens egen opfattelse af fejlen. Hvis jeg ikke overholder samlingsvejledningen på fabrikken, men enheden overholder funktionstesten, laver jeg stadig fusk selvom enheden virker og selvom jeg sidder på en fabrik og udfører arbejdet.
Jeg er ikke advokat uddannet eller politiker, så jeg har desværre ikke evnerne eller lysten til at sidde og gradbøje hver eneste udtalelse, så jeg smed det hele ind under fusk istedet for at debatere om det er design, fabrikation, montage, miljø, håndtering, brugsfejl, find selv på flere.
Jeg prøver på at komme frem til at 60-80% af en bils elnet er ens, om den er eldrevet eller forbrændings drevet.
"EL-biler går statistisk set mindre i brand end ICE biler.."
Prøv at undersøge hvor mange ICE brande der starter med ICE delen og ikke defekte kabler.
Næsten alle bil brande jeg har hørt om, har været på grund af lednings fusk eller meget grov misvedligehold.
Elbiler er endnu ikke meget over 8 år gamle og de fleste kører til service med bilen, hvorimod flere gamle ICE biler hjemme serviceres.
Det er muligt at elbiler statistisk set går mindre i brand end benzinbiler, men som du nævner selv så er elbilparken væsentlig nyere og folk skruer ikke på dem selv. Det skyldes sikkert fordi elbilfolket i højere grad har råd til at lade andre skrue for sig. Ældre benzinbiler bliver i højere grad hjemmeserviceret, men desværre er der en del ældre biler, som end ikke bliver serviceret i nævneværdig grad, udover at få hældt benzin i tanken. Her er der forøget fare for nedbrud og endda ild. Har man en ældre bil bør man blandt meget andet være bevist om tilstanden af brændstofslangerne. Tror at det ofte går galt her.
Imidlertid går diskussionen ikke på hvorvidt benzinbiler bryder oftere i brand. Det drejer sig om hvad brandfolk skal stille op NÅR elbiler bryder i brand.
Ordvalget var sådan, at der ikke kunne være tvivl om, at det var ejerens forsømmelighed/uagtsomhed, der var skylden.Der er i bund og grund stadig tale om dårligt design af ledninger eller specificationer der ikke er overholdt eller testet ordenligt.
Du kan da naturligvis også forsøge at få et dårligt eldesign fra fabrikken ind under hatten "ledningsfusk", men den er altså lidt søgt.
Jeg går ud fra, at du her taler om spontane selvantændelser og ikke brand forårsaget af trafikulykker.</p>
<p>En ret stor del af disse har været ret nye eksemplarer af bestemte VW- eller Citroen-modeller, som er brudt spontant i brand, mens de stod parkeret. De har været for nye til, at ledningsfusk eller grov misvedligehold kan være relevant.
Der er i bund og grund stadig tale om dårligt design af ledninger eller specificationer der ikke er overholdt eller testet ordenligt. Alle fejl som ligeså godt kunne have sket i en elbil, da motoren eller tilhørende componenter der ikke også findes i elbiler, ikke var aktive i øjeblikket bilen brød i brand.
Den elektriske energi i et Tesla batteri er vel i gns 40kWt , svarende til 4 liter benzin. Hvilken energimængde udløses der derudover ved brand i batteriet?
Jeg går ud fra, at du her taler om spontane selvantændelser og ikke brand forårsaget af trafikulykker.Næsten alle bil brande jeg har hørt om, har været på grund af lednings fusk eller meget grov misvedligehold.
En ret stor del af disse har været ret nye eksemplarer af bestemte VW- eller Citroen-modeller, som er brudt spontant i brand, mens de stod parkeret. De har været for nye til, at ledningsfusk eller grov misvedligehold kan være relevant.
Det er kun et midlertidigt problem. Når der kommer styr på solid state batterier uden masser af olie, falder brandfaren drastisk.
Næsten alle bil brande jeg har hørt om, har været på grund af lednings fusk eller meget grov misvedligehold.
Men hvis du har en brand pga. et trafikuheld, kan man vel godt tælle brændstof og motor med. Her er vedligehold ikke problemet, men om disse andre komponenter er godt nok beskyttede i en ulykke:
Det plejer Tesla at være ret dygtige til, og det skal andre EV fabrikanter selvfølgeligt også blive dygtige til.
Det kan være brand af mange andre årsager.
Ulykke med metal objekt tabt af lastvogn...
A curved section that fell off a semi-trailer was recovered from the roadway near where the accident occurred and, according to the road crew that was on the scene, appears to be the culprit. The geometry of the object caused a powerful lever action as it went under the car, punching upward and impaling the Model S with a peak force on the order of 25 tons. Only a force of this magnitude would be strong enough to punch a 3 inch diameter hole through the quarter inch armor plate protecting the base of the vehicle.
The Model S owner was nonetheless able to exit the highway as instructed by the onboard alert system, bring the car to a stop and depart the vehicle without injury. A fire caused by the impact began in the front battery module – the battery pack has a total of 16 modules – but was contained to the front section of the car by internal firewalls within the pack. Vents built into the battery pack directed the flames down towards the road and away from the vehicle.
https://www.cnbc.com/2013/10/04/elon-musks-blog-post-on-tesla-model-s-fire.html
??Måske skulle man droppe de problemer, og få hvad vi andre har afventet længe hydrogen bilen.
En hydrogen bil har det værste fra begge verdener. Der er et batteri, der er masser af ledninger der kan kortslutte, tryktanke og en masse hydrogen der kan antænde. Kan ikke se hvordan den skulle være bedre end en elbil eller forbrændingsbil?
"EL-biler går statistisk set mindre i brand end ICE biler.." Prøv at undersøge hvor mange ICE brande der starter med ICE delen og ikke defekte kabler. Næsten alle bil brande jeg har hørt om, har været på grund af lednings fusk eller meget grov misvedligehold. Elbiler er endnu ikke meget over 8 år gamle og de fleste kører til service med bilen, hvorimod flere gamle ICE biler hjemme serviceres.
Præcis, og nu citerer jeg brandchefen "... og må jeg lige punktere flere rygter som er blevet spredt, INGEN battericeller blev PUNKTERET og dermed var der ikke BRAND i el-biler som IKKE kunne slukkes. Derimod var forbrændingsbilerne det store problem, da branden bare hoppede fra bil til bil pga. brændstoftankene"....
Så helt seriøst, hvorfor skal EL-bilerne altid tæskes i DK? "teknologien er ikke god nok" (det er den i et land som Norge som er 1000 gange mere bakket end DK".
"EL-bilerne brænder og er svære at slukke". EL-biler går statistisk set mindre i brand end ICE biler...
Måske skulle man droppe de problemer, og få hvad vi andre har afventet længe hydrogen bilen.
Det er en Tesla Model S. Fronten brænder og forhjulene. Men ikke batteriet, som ligger under bilen. Hvis det er en batteribrand, så er det kun det aller forreste af batteriet.
Det kan være brand af mange andre årsager. Kortslutning, overophedning af frontmotor, påsat brand, noget i frunken der er antændt etc.
Rør må have så stor dimension at kassen ikke sprænges og der må i bilen være eksempelvis tilsluttet flaske med CO2 til køling.Da batteriet nu er afgrænset, så er hurtig køling vigtig ellers vil alt batteriet brænde omgående.Kassen og rør beskyttet indvendigt med tykt lag af dette Dragon Armour eller Starlite:
<a href="https://www.youtube.com/watch?time_continu..">https://www.youtube.com/w…;.
Går der ild i batteri med samlet energi 200 kWh og CO2 flaske 5 kg ikke kan slukke, så skal der 288 kg vand med entalpi 2500 kJ/kg at afdampe energien fra batteriet.
Hvis batteriet ikke deles op i flere brandsikre celler, så er det noget af en opgave om elbilen skal kunne slukke sin egen brand.
Hele forenden står i orange, mørk-sodende flammer, nærmest som om det var benzin, der brændte.
En brændende væske er tydeligvis løbet ud af bilen, så vejbelægningen også brænder.
Smeltet plastik kan dryppe imens det stadig brænder, tror også alle kabler smelter og drypper ned på vejen.
Der er også stadig lidt gearkasse olie, der måske kan rende ud hvis plastikken smelter.
Håber at kølevæsken er opblandet med vand, så burde det ikke kunne brænde, men nogle bruger ufortyndet kølevæske, som godt kan brænde, hvis det bliver antændt.
Artiklen er ledsaget af et billede af en brændende bil.
Hele forenden står i orange, mørk-sodende flammer, nærmest som om det var benzin, der brændte. En brændende væske er tydeligvis løbet ud af bilen, så vejbelægningen også brænder.
Er der nogen af jer andre, der kan se, hvad det er for en elbil ?
Nu er der ikke lithium i Li-ion batterier, men litiumkoboltoxid.at lithium ikke kan slukkes på "klassisk" vis altså ved at køle med vand og/eller begrænse adgang af ilt ?
...at lithium ikke kan slukkes på "klassisk" vis altså ved at køle med vand og/eller begrænse adgang af ilt ?
Nu er det vel ikke ligefrem termisk isolering, der er brug for, når batteriet frigiver 50 kWh elektrisk energi som varme...Opfanges der tegn på brand i batteripakken, så ofres batteripakken ved at PU-skummen udløses og forhåbentligt indkapsler batteriet fuldstændigt.
Det forekommer mig, at mange herinde har misforstået problemstillingen og tror, at det handler om en traditionel brand, som kræver ilt. Men udfordringen er at få borttransporteret 50 kWh varme (eller måske mere i fremtiden)i mindst samme tempo, som batteriets elektriske energi frigives.
Det er i mine øjne en ret stor udfordring, selv om problemet næppe er stort på samfundsplan, fordi det sjældent forekommer.
Ude i fri luft er det muligvis bedst bare at lade naturen gå sin gang. Hvis en brandcontainer kan komme til, er det findt, men ellers går det vel alligevel. Det koster en bil og måske et par mere ved siden af, men det kan forsikringen klare.
I P-huse og på færger kan jeg ikke se andre muligheder end ekstern, automatisk køling - læs udvidet sprinkling. Jeg tvivler på, at det er realistisk at bygge en form for slukningssystem ind i bilerne.
Skal jeg være pessimist, ville jeg nødig parkere en elbil i en integreret garage i mit hus. Jeg vil sove tryggere med en carport 10 meter væk.
Problemet er blandt andet at batterier indeholder meget energi som udløses ved opvarmning og thermal runaway. Hvis man opbygger batteriet i celler med fx 5kWh i hver, adskilt af keramiske måtter af kakler ala rumfærgerne kan man dels forsinke at hele batteriet går i brand på een gang hvis en celle går amok, dels forsinke opvarming ved brand udenom, og måske styre branden i en enkelt celle ad gangen og afgive forbrændingsprodukterne til omgivelserne i kontrolleret form. Venlig hilsen Svend Thøgersen
Hvad med at montere et par dåser brandhæmmende PU-skum i batteripakken. (Nej, det er nok ikke i den traditionelle dåseform og det er nok ikke helt traditionel PU-skum heller, men samme overordnede egenskaber)
Opfanges der tegn på brand i batteripakken, så ofres batteripakken ved at PU-skummen udløses og forhåbentligt indkapsler batteriet fuldstændigt.
Det vil nok kræve at man bruger en anden måde at designe batteripakkerne end i dag. Der vil være brug for nogle løbegange imellem delpakkerne og sådan. Der vil nok være brug for så meget skum at det kan "følge med ud" af batteripakken ved punktering - men ikke så meget at man risikerer at pakken flækker ved udløsning hvis den ikke er utæt.
Måske vil dette kunne betyde at dele af batteripakken fortsat kunne genanvendes (fuldstændigt eller ved genproduktion) og måske dække en del af værdien til at montere en ny - og i hvert fald reducere spildet.
En brand sikker pose - hvor en almindelig personbiler kan være i - med en " water tube " langs kanten til at holde posen nede og fast - der pumpes masser af vand ind i posen - så hele bilen og batteriet køles.
Posen placeres på en sving arm - således en brandbil med en "brand skærm på den ene side " kan køre relativt "tæt" forbi den brændende elbil - og lægge posen ud over bilen. Der er tov i brandposen - således brændmænd, i god afstand, kan trække posen rigitg på plads, inden der fyldes vand i "tuben".
Fordele kan være, at alle almindelige brandbiler kan have en sådanne "pose" med .... sammenrullet ... ca 2 meter x 80 cm diameter ... udfoldet 6 meter x 9 meter .... mon ikke https://www.viking-yachting.com/da kan lave en .... Materiale ???? ... måske en ide ...
Nu er jeg ikke ingenør - men syntes nu det er spændende at følge jer.
Men til emnet. Da jeg læste overskriften, fik jeg flux billedet i hovedet fra filemn Demolition man fra 1993. Det var scenen hvor sylvester kører galt og hele bilen fyldtes med en hurtigt pakkende solid skum.
Burde man ikke kunne ligge batterierne i en kasse, og så lave en selvudløsende skum/gas/et eller andet der inddæmmer og køler batteriet ned igen?
</p>
<ul><li>køling - måske skal der være et kølesystem omkring batterikassen (vand ind, vand ud - som kølesystemer til en fossil-motor)</li>
<li>inddæmning (hele bilen eller batterikassetten anbringes i egnet container).
Under normal drift skal batteriet varmes og især køles, så kasse med indtag og udtag under alle omstændigheder, vendt opad så omkringstående ved brand i batteriet, ikke bliver antændt af stikflammen. Stikflamme vil opstå da nu al energien skal ud gennem afgrænsende rør.
Rør må have så stor dimension at kassen ikke sprænges og der må i bilen være eksempelvis tilsluttet flaske med CO2 til køling.
Da batteriet nu er afgrænset, så er hurtig køling vigtig ellers vil alt batteriet brænde omgående.
Kassen og rør beskyttet indvendigt med tykt lag af dette Dragon Armour eller Starlite:https://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=hZj0mip2J9U&feature=emb_title