Kom med dit bud: Hvad kan vi bruge nye, gratis vejrdata til?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kom med dit bud: Hvad kan vi bruge nye, gratis vejrdata til?

Data om lyn, vand, vind og vejr fra DMI bliver gratis over de kommende år. Illustration: Minerva Studio / Bigstock

I dag er det dyrt, hvis man har behov for data om vind og vejr fra DMI. Men i regeringens udspil til 'Strategi for Danmarks digitale vækst' lægges der op til at frigive DMI’s enorme mængder af data.

Det betyder, at virksomheder kan lave værktøjer baseret på gratis meteorologiske data, så f.eks. entreprenører kan planlægge arbejdet efter vejr, vind og klima, eller landmanden kan optimere sin gødning af markerne eller høste på det helt rigtige tidspunkt.

»Vi har set i andre lande, der allerede har gjort de meteorologiske data gratis, hvor kæmpe stor interessen er. Meteorologiske data har potentiale til at skabe betydelig effektivitet og vækst. Derfor er det også en utrolig vigtig beslutning, at DMI nu kan arbejde med fri og let adgang til data om vejr, klima og hav. Det giver DMI mulighed for at hjælpe en lang række brancher med at udvikle nye innovative løsninger, som i sidste ende kommer alle danskere til glæde,« siger direktør på DMI Marianne Thyrring i en pressemeddelelse.

Andre lande er igang

DMI’s data købes i dag af et bredt spekter af brancher bl.a. energi- og forsyningssektoren, forsikringsbranchen, den maritime transportsektor, landbrug og miljø, bygge- og anlægssektoren samt datagrossister.

Læs også: Friske, gratis sattelitfotos åbner et væld af nye muligheder

Danmark er langtfra det første land, der vil sætte de meteorologisk data fri. Lande som Norge, Sverige, Finland, Storbritannien, Holland og Tyskland allerede gjort deres meteorologiske data gratis.

Deloitte har i 2016 vurderet, at gratis meteorologiske data alene i el-, fjernvarme- og landbrugssektorerne har et uforløst effektiviseringspotentiale på op mod 135 millioner kroner årligt.

Som første skridt gøres rå observationsdata tilgængelige i slutningen af 2019. Efterfølgende bliver data om vandstand og lyn frigivet i første halvdel af 2020.

Data vil have et format og leveringssikkerhed, der gør, at virksomheder, og andre kan hente data direkte ind i egne styrings- og planlægningssystemer.

Anden fase er etablering af lettilgængelig adgang til bearbejdede data i løbet af 2021 og 2022, dvs. klimadata, radardata og prognosedata.

Kom med dit bud?

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet foreslår selv, at vejdata kan bruges inden landbrug, energiproduktion, transport og turisme.

Ingeniørens læsere kommer fra alle felter og brancher, hvor vejrdata kan bruges. Vi vil derfor gerne udforske mulighederne.

SÅ: Hvad kan man egentlig bruge meteorologisk data til? Vi vil gerne høre dit bud i kommentarfeltet. Så prøver vi at samle op bagefter.

Er naturligvis at lave et neuralt netværk der får DMIs data som input sammen med målingerne fra ens vejrstation på taget og derefter kommer med et mere præcist forslag til det helt lokale vejr.

  • 5
  • 0

  • Som kitesurfer søger jeg et værktøj der kan alarmere når vejr udsigten siger at det bliver en bestemt vindstyrke med en bestemt retning et sted. Jeg er klar over at jeg kan se det på fcoo.dk. Men at kunne udvikle en App til dette, der kan sende en push besked, at i morgen bliver det surf vejr, kunne være fedt!
  • Det giver generelt rigtig mange muligheder for udviklere, der har sjove ideer til at udnytte disse data. :-)
  • 1
  • 0

Til brug for min cyklende familie har jeg gennem noget tid benyttet mig af vejrdata fra yr.no, som tilbyder gratis XML-udtræk af deres prognoser. Ved hjælp af et lille Pyhon-program kan jeg med en Raspberry Pi visualisere, om der kommer nedbør de næste 8 timer så familien hurtigt kan se, hvordan den rigtige påklædning skal være, inden de tager ud af døren. Så det ville være oplagt, at DMI også tilbyder disse data i stedet for at vi skal trække på broderlandets ressourcer.

  • 2
  • 0