Kom med dit bud: Hvad er årets mest imponerende danske ingeniørbedrift?

Illustration: Lars Refn

Hvad var egentlig den mest imponerende danske ingeniørbedrift i 2016? Det vil vi meget gerne høre dit bud på. Ingeniøren inviterer derfor sine læsere til at indstille kandidater til prisen som Årets Ingeniørbedrift 2016. Feltet er bredt - så byd endelig ind. Til sidst stemmer vi om kandidaterne. Forslagsstillerne kan vinde brætspil, og vinderen får en original tegning fra vores tegner Lars Refn. Og tegningen skal naturligvis vise vinderens bedrift.

Men hvad er en bedrift? En imponerende ingeniørbedrift gør ikke nødvendigvis meget væsen af sig. Det er også derfor, vi har brug for din hjælp til at finde de værdige kandidater frem.

Vi er på udkig efter danske ingeniørbedrifter inden for alle områder lige fra byggeri, miljø og energi til nanofysik, elektronik, it, transport og alt muligt andet.

Ingeniørfaget er jo bredt og kan være såvel en fysisk opfindelse som en effektiv styring. Vi tænker derfor en ingeniørbedrift som en ny metode eller opfindelse, der ændrer praksis eller åbner for nye muligheder. Det kan også være en bedrift, der anviser nye, originale løsninger på kendte problemer.

Kandidater kan være store, spektakulære bygninger og anlæg, som enhver kan få øje på, eller det kan være et lille, overset projekt, som kun kan følges gennem et mikroskop, men som er et udviklings- eller forskningsmæssigt gennembrud.

Med andre ord er vi på udkig efter alle slags ingeniørbedrifter, som fortjener hæder og ære.

Bro eller bakterier

Lad os give nogle hurtige bud på mulige kandidater, I kan indstille:

Hvad med den danske modvindbil udviklet af winDTUrbineracer, DTU, der i september i år, som den første nogensinde, kørte hurtigere end modvinden, nemlig 101,9 procent af vindhastigheden? Det skete ved konkurrence Racing Aeolus.

Det er da også noget af en ingeniørbedrift at køre et motorvejsprojekt til en milliard under det budgetterede, som vi så det med Silkeborg Motorvejen.

Eller hvad med DTU Spaces bidrag til Juno-missionen, et stjernekamera, som blev sendt af sted for flere år siden, men først i år er nået frem til planeten. Man kan jo ikke laste DTU Space for, at missionen blev sat et par år tilbage i oktober på grund af problemer med Lockheed Martin-motoren.

Så er der Inderhavnsbroen i København eller Kyssebroen, som efter en lang sej fødsel, hån, spot og spe, endelig kom til at virke i 2016, men som godt nok stadig volder problemer. Er selve den ambitiøse løsning ikke en bedrift trods indkøringsfejl?

Endelige kunne et bud være opdagelsen af to bakteriearter i tarmen, der kan give type 2-diabetes, og som et danske forskerhold står bag.

Kom med dit bud

Nu er det din tur. Hvilken dansk ingeniørbedrift fortjener at tage prisen som årets mest imponerende, beundringsværdige og respektindgydende?

Send dit forslag og gerne flere med en kort begrundelse og helst et relevant link til den pågældende ingeniørbedrift til lw@ing.dk. Absolut sidste svarfrist er tirsdag den 13. december klokken 12:00. Vær venlig at sætte et telefonnummer på, så vi kan kontakte dig. Du må også meget gerne skrive forslaget i kommentarsporet herunder, så vi kan inspirere hinanden.

Blandt de indkomne forslag vælger redaktionen maks. ti ingeniørbedrifter, som læserne kan stemme om frem til den 19. december. Årets Ingeniørbedrift 2016 bliver offentliggjort onsdag den 21. december

De læsere, der nominerer en kandidat, deltager i lodtrækning om brætspil sponseret af Bezzerwizzer Nordic. Der bliver trukket lod i to kategorier: blandt de læsere, der har peget på årets vinder, og blandt dem, der har nomineret en af de øvrige kandidater.

Vinderen af Årets Ingeniørbedrift 2016 modtager en indrammet, original tegning af Ingeniørens tegner Lars Refn. En tegning af bedriften naturligvis!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten