Kom med cykelfeltets aerodynamik-guru på træningsbanen før rekordforsøg
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Kom med cykelfeltets aerodynamik-guru på træningsbanen før rekordforsøg

Illustration: Kristoffer Lassen Jørgensen

Et forurenet kosttilskud var sidste år skyld i en positiv dopingprøve og fratagelsen af den danske timerekord i banecykling fra ingeniøren Martin Toft Madsen.

Forventningerne var høje ved sidste træning inden løbet, og disciplinen timerekord er som skabt til en rytter, der ikke vil overlade noget til tilfældighederne: På cykelbanen i Ballerup Super Arena kan Martin Toft Madsen holde tæt øje med blandt andet effekt samt luft- og rullemodstand.

»Mens mange cykelryttere måske stiller op til et løb med en mavefornemmelse mht. deres chancer, så stiller Martin op med beregninger i baghovedet, der viser, at han siden sidste års løb har optimeret så og så mange sekunder, så man kan normalt være rimeligt sikker på hans forudsigelser,« siger Simon Dam Hansen, der er sportsdirektør for Martin Toft Madsens cykelhold BHS Almeborg-Bornholm.

Læs også: OL-atlet: Civilingeniør-uddannelse var med til at kvalificere mig

Aero-guru for både ven og fjende

Som sit holds erklærede ‘aero-­guru’ beregner Martin i store regneark luftmodstanden for alt fra de nyeste dragter og cykelhjelme til hår på benene og håndens position på styret. Og ikke kun holdkammeraterne følger med i hans valg af udstyr:

»Han er lidt feltets forsker i aerodynamik. Når han vælger en ny hjelm, så skifter konkurrenterne sjovt nok også til den. Så han prøver at holde sine valg hemmelige uden for de vigtigste løb, for når først de andre har skiftet, så er han tilbage, hvor han startede,« siger Simon Dam Hansen

Siden det halvt succesfulde forsøg sidste år har Martin Toft Madsen optimeret på udstyret og trænet mere på bane. Kun vejrudsigtens varsling om højtryk taler imod en ny timerekord.

»Det kommer lidt an på vejret, men man kan høre på Martin, at han er rimelig sikker på, at han kan slå den. Man skal dog aldrig være for sikker,« siger Simon Dam Hansen.