Særligt de trafikale forhold sender eksperterne ud med riven efter Hvidovre Kommunes planlagte kunstige øer Holmene, som regeringen nu sætter fart på.
Øerne karakteriseres som en blindtarm på det i forvejen afsondrede Avedøre Holme, hvor 12.000 mennesker allerede arbejder. Og manglen på god kollektiv trafik sender Holmene dårligt fra start, mener formand for Foreningen af Byplanlæggere Peer Frank.
»Min hovedbekymring er, at man får lavet et projekt, som ikke arbejder for en bæredygtig udvikling, men tværtimod er afhængigt af motorvejen og biltrafikken,« siger han.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Covid19 har utvivlsomt ændret en del på den måde vi arbejder, på godt og ondt.
Mit gæt på betydningen af de ændringer er, at du har ret i møde lokaler på times basis bliver mere almindeligt, bootcamps på nogle dage hvert 2-4 månede og alle mulige andre forskellige formater for samarbejde.
Det påvirker naturligvis også hvordan et projekt som dette skal udformes. Det er ikke nok med bare at fylde lidt jord på også lave en udvidelse af Avedøre Holme, i samme stil som de eksisterende udvidelser, der skal mere til. Det vil være tåbeligt at lave en simpel traditionel udvidelse, som nogle angiver som værende bedre end et øhav, hvis man skal kunne tilbyde faciliteter, der understøtter de ændrede arbejdsformater. Men selv det fremlagte projekt er ikke ambitiøs nok, der skal indtænkes bedre kollektiv transport, som flere kan benytte, med et, max to, skifte. Ellers ænder projektet som Lautrup Park, hvor den kollektive transport slet ikke gør det til en relevant mulighed.
Der skal skrues op for ambitionerne, også selvom det rammer hårdt ned i mange danskere behov for ikke at være ekstravagant.
Tænke stort er altid godt - men man skal også tænke sig godt om.
Jeg tror, at tiden efter Corona vil vise lidt anderledes måder at arbejde på. Den trivielle hjemmearbejdspladser - lokale på timebasis mødekontorer. Det er jo allerede idag i Kastrup og for den sags skyld også i Aalborg Airport.
Man vil ikke mødes fysisk til alle møder. Jeg nyder at et 2 timers møde nu tager 2 timer istedet for 1) pyjamasflyver til CPH 2) ind til byen 3) vente på møde 4) kan ikke komme hjem tidlig eftermiddag, så jeg flyver ca 1500 til Aalborg) Altså noget der ligner op imod 8-10 timer for et 2 timers møde.
Så måske kan der komme mere samarbejde selvom man ikke sidder ved siden af hinanden.
Jeg advokerer ikke nødvendigvis for ovenstående, men jeg tror ting bliver meget mere agilt.
Det betyder også at mursten får en mindre værdi. Jeg kan lige se hvis jeg skal til møde ude på en af de øer. Det vil næsten kræve en overnatning. Så 2 timers møde bliver til rigtig mange timer... anekdote : Var med til at arrangere et møde i Bjerringbro med deltagere bla fra Kbh. De der kom fra København var dybt rystede over hvor lang tid det tog for dem at komme til Bjerringbro. Tja - det har vi andre gjort - blot modsat - i 30 år uden pvi.
Og det her har intet med janteloven at gøre. (i det hele taget synes jeg der er et usselt kort at trække når der er nogen man er uenige med)
Men vi skal tænke smart istedet for i tomme domiciler der kommer til at koste en mindre formue. Pengene kommer kun et sted fra
Nogle tager til Månen, andre til Slivan...
Det ansvarlig er næppe Månen, men det er det der udvikler os...
Det er ikke nødvendigvis åndssvagt at udvide Avedøre Holme. Det er gjort flere gange tidligere. Det kan gøres igen, hvis der er brug for mere areal. Det åndssvage består i, at man vil lave udvidelsen som en bunke øer. Arkitekten, som har fostret det, har sikkert haft det sjovt med sit fantasifoster. I virkelighedens verden vil en sådan udvidelse koste kassen i ekstraudgifter både til etablering og siden til drift, sammenlignet med en almindelig udvidelse af samme slags som de tidligere. Hvis man ikke tryktester de 'store tanker' i forhold til virkeligheden, så agerer man blot og bart som en inkompetent amatør.
Et hvert projekt, hvor der tænkes stort, er standart reaktionen i Danmark, at det er et åndssvagt projekt.
I sin nuværende form, lider projektet i min optik af, at der ikke tænkes stort nok, formentligt af frygt for, at janteloven slå endnu hårdere ned på projektet.
Et projekt som dette, er nød til også at tænke stort i forhold til trafikken, både den individuelle og den kollektive.
En metro forbindelse til lufthaven, vil øge værdien af projektet ganske betydeligt, da virksomheder i den klasse, der vil slå sig ned et sådan sted, formentlig vil have et internationalt perspektiv og derfor vil kræve en tidsmessig nærhed til lufthaven. Men en metro mellem lufthaven og dette nye øhav, vil næppe kunne trække særligt mange passager. Linje føring skal derfor også tilsluttes til bolig område, det kunne måske gøres som en "syd ring" der mod nord kom omkring Ny Ellebjerg, mod vest kom forbi Hvidorvre hospital og kørte videre til Brønby strand station og mod syd servicere ø'erne og mod øst går via vestamarger st og videre til lufthaven - Måske noget helt andet, men tænk stort!
Nede hos oliesheikerne i den persiske golf kan de lave idiotiske hav-ø-projekter, fordi de svømmer i oliepenge. Har vi ikke mere sund fornuft her hos os?
Hvorfor forbinder man ikke Avedøre Holme med en s-tog linje der kan fungere som en ringbane for s-togne i København (og omegn)? f.eks. Forløbig slutstation Avedøre Holme - Hvidovre - Brøndbyøster -Rødovre - Gladsaxe - Gentofte. Den ville give brugerne af S-tog nettet en mulighed for at rejse på tværs af de nu værende linjer unden at de skal helt ind til københavn.
Det er latterligt at diskuterer udvidelser ud i havet når der er perfekte marker man kan bygge på i samtlige kommuner langs fingerplanen og imellem "fingrene" - med tilhørende eksisterende byzone/erhvervområder og infrastruktur. Kom i gang og lav en S-togs tværforbindelse fra Kokkedal st->Hørsholm Midtpunkt->Birkerød st->Farum st ->Værløse st -> Ballerup st -> og videre ned mod Tåstrup og Hundige med tilhørende udvidelse af byzone klassificering og erhvervsområder. Boligpriserne i dette bælte fortæller deres helt egen historie om hvad flertallet vil have. Efterspørgslen er stor. Kommunerne styrer udbuddet med hård hånd - sikkert fordi de lefler for eksisterende borgere der tjener kassen på stigning i boligprisen samt at de kun tiltrækker økonomisk stærke familier. Der er snak om at der er brug for mere regulering på boliglån - Nej der er brug for at udbuddet følger med efterspørgslen ude i kommunalforvaltningen.
Jo længere tid man venter med at lave en tværgående s-tog's trafikplan jo dyrerere bliver det i eksproportion af ejendomme og jo mere folkelig modstand vil der være. I modsætningen til motorveje så skal tog være til døren i centrum af byerne. Alligevel snakkes der om ring 5 motorvej, imens S-tog udvidelser bliver glemt. Hvorfor tænker politikere kun i stemmer i stedet for at tage beslutninger for Danmark? Man græmmes. Der burde være en maksimal tid man kan sidde i folketinget på fx 12 år. Så ville vi kunne komme af med levebrødspolitikerne der populistisk klamrer sig til magten.
Både Lynetteholmen og Holmene er jo appendix til den storkøbenhavnske by.
Fingerplanen byggede på den abstraktion, at borgerne ville rejse radiært, og derfor blev der ikke planlagt tværforbindelser. Det er så langsomt kommet med ringbane (S-tog), metro og om fire år en letbane (som dog ikke forbinder til Kystbane (så meget for visioner)).
Få kan vel rejse hjem-arbejdsplads med mindre en 2 skift. Så problemet for de nye appendix er vel snarere hvor kreativt termialforbindelserne bliver ? Helt til de eksisterende knudepunkter, eller baretil en fingerstation = elstra skifte.
Tag et kort og tegn periferi-forbindelser som kan forbinde til radial (finger)-forbindelserne.