Kan den skov at understøttere ikke holde til man finder ud af hvad man vil?
Selv om en del af parkeringskælderen under Aarhus Rutebilstation er designet som et beskyttelsesrum og derfor er toppet af med et 135 cm tykt betondæk, kan kælderen nu ikke klare mere. Det fremgår af en rapport, som ingeniørrådgiverne Orbicon | WSP og Cowi har udarbejdet for Aarhus Kommune.
»Konklusionen vedr. sikringsrum konstruktionerne er at dækket er nedbrudt i sådan en grad at restlevetiden er 1 år. Restlevetiden skal forstås, som at der kan ske brud/kollaps pga., at konstruktionerne ikke længere kan bære den last, de oprindeligt er dimensioneret for, og dermed bør arealet afspærres for trafik inden 1 år,« skriver rådgiverne i rapporten, som Ingeniøren har fået aktindsigt i.
Kælderen blev lukket og arealet over den spærret af 29. oktober sidste år, efter Orbicon | WSP på kommunens foranledning havde inspiceret kælderen visuelt og vurderet, at man ikke kunne afvise, at der var risiko for kollaps.
Men at restlevetiden var så ringe kom alligevel som en overraskelse for rådgiverne. Da rådgiverne gik i gang med at undersøge fremtidsscenarierne for parkeringskælderen og rutebilstationen ovenpå, forventede man således, at den del af kælderen, der er designet som beskyttelsesrum, ville kunne holde i mindst ti år. Men betonprøverne af dækket har vist, at betonen er så nedbrudt, at der skal handles hurtigere.
Desuden har undersøgelsen i sig selv accelereret nedbrydningsprocessen. For at kunne inspicere betonen har man nemlig været nødt til at fjerne de træbetonplader, der var brugt som forskalling, da dækket blev støbt i 1953-1954.
»Dette har en uheldig konsekvens i at skabe forøget/hurtige nedbrydning af de tilbageværende konstruktioner, specifikt mht. korrosionshastigheden på armeringen, hvilket dermed indirekte påvirker den vurderede restlevetid på 1 år for sikringsrum dækket,« står der i rapporten.
Derfor skal der handles hurtigt. Rådgiverne er blevet bedt om at komme med løsningsmuligheder. Deres opgave er vanskeliggjort af, at Aarhus Kommune endnu ikke ved, hvad der skal ske med området. Der er overvejelser om at flytte rutebilstationen og byudvikle området - men det har der på den anden side været i årtier. Derfor har rådgiverne skulle finde den billigste måde at fjerne de kollapstruede konstruktioner og reetablere området.
Deres bedste bud er, at man nøjes med at rive dækket ned og fjerne søjlerne i parkeringskælderen. Derefter skal resten af konstruktionen saneres, og kommunen bør undersøge, om der skulle være jordforurening på grunden.
Disse to opgaver kan blive omfattende, for ifølge de foreløbige undersøgelser er der »bl.a. asbest i fliseklæb, tungmetaller i malingen på stort set samtlige konstruktioner, PCB og PAH’ (tjære) i elastiske fuger f.eks. dilatationsfuger.«
Desuden er jorden formodentlig forurenet, fordi der både er et vaskeområde og en stor smøregrav i kælderen. Den sidste har egen pumpesump og afløb. Men tv-inspektioner har vist, at afløbene og brønde formentlig er utætte.
Hvis der er forsyningsledninger i eller under kælderen, bør de også blive flyttet. Derefter kan man fylde kælderen med sand - omkring 7.800 m3 - og reetablere vejarealet ovenpå.
En sådan løsning vil ifølge rådgiverne koste 10,4-12,4 mio. kr. og tage mellem 26 og 31 uger. Ifølge rådgiverne kan man minimere påvirkningen af busdriften ved at udføre arbejdet i etaper
Man kunne også vælge at fjerne alle kontruktioner, men det vil både blive dyrere og tage længere tid.
Selv om levetiden på dækket er under et år, vurderer rådgiverne, at det vil være umuligt at planlægge og udbyde arbejdet så hurtigt, at man kan begynde nedbrydningen indenfor et år. Derfor foreslår de, at man undersøger, om man kan forlænge levetiden af i hvert fald dækket over parkeringskælderen med et år.
Rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), foreslår, at kommunen følger rådgivernes indstilling.
»Vi peger på en løsning, der giver luft til at planlægge den langsigtede udvikling af området – uden spild af for mange ressourcer. P-kælderen bliver fyldt op af jord, grus eller sand, og samtidig sikrer vi en grundig kortlægning af kælderen, der bliver en fordel for fremtidens udviklere af området. Vi kan sige, at vi byggemodner på forhånd,« siger han i en pressemeddelelse.
Kan den skov at understøttere ikke holde til man finder ud af hvad man vil?
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard