Kollaps får minister til at skærpe krav til cirkustelte

Nu skal cirkustelte certificeres, så man er sikker på, at de har et forsvarligt sikkerhedsniveau.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) indfører en ny certificeringsordning for transportable konstruktioner som eksempelvis cirkustelte som følge af det telt fra Cirkus Arena, der styrtede sammen under en forestilling i Kalundborg i sommer.

En rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) har netop fastslået, at bestemmelserne i bygningsreglementet ikke var overholdt. Heri står blandt andet, at bygningskonstruktioner skal dimensioneres, så de kan modstå de normalt forekommende statiske og dynamiske påvirkninger som for eksempel vindpåvirkning, og skal opstilles på en sikker fundering. Men cirkusteltet var forankret i våd jord og kunne derfor ikke optage de kræfter, det var udsat for, blandt andet fra en kraftig vind fra det omgivende åbne landskab.

Desuden var der ikke dokumentation for, at teltets bærende konstruktion overholdt de danske regler.

Læs også: Pløkkerne til ulykkestelt var banket ned i våd jord

Men nu skal den nye certificeringsordning gøre det lettere at overholde reglerne i bygningsreglementet. Det skal ske ved, at eksempelvis ejeren af et cirkustelt kan få teltet certificeret, hvorefter det frit vil kunne opstilles i en given periode uden yderligere tilladelser.

Som reglerne er nu, skal midlertidige og transportable konstruktioner som de store telte byggesagsbehandles hos den pågældende kommune, hver gang det skal stilles op. Kalundborg Kommune tjekkede dog ikke den statiske dokumentation fra Cirkus Arenas telt.

Certificeringsordningen bliver frivillig, så ejeren eller brugeren selv vælger, om konstruktionen skal certificeres for en periode eller byggesagsbehandles hver gang forud for opsætningen.

Ved certificering vil det blive undersøgt, om konstruktionen overholder de byggelovsmæssige krav, ved at kigge på konstruktionen rent fysisk og gennemgå materiale og dokumentation omkring konstruktionen, eksempelvis materiale fra producenten om konstruktionens kapacitet og opstillingsmanual.

Indskærpet regler over for kommuner

Teltkollapset i juli har også fået Energistyrelsen til at sende en skrivelse ud til alle kommuner, hvori det bliver indskærpet, hvilke krav kommunen skal stille og overholde ved behandling af ansøgninger om tilladelse til at opstille eksempelvis cirkustelte.

Energistyrelsen har understreget, at kommunerne ved byggesagsbehandling af store transportable konstruktioner som cirkustelte skal sikre, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at konstruktionen lever op til de tekniske krav, hvilket Kalundborg Kommune forsømte at gøre, da Cirkus Arena satte sit telt op i kommunen i sommer.

Der vil ikke blive ændret på selve de tekniske krav til de transportable konstruktioner.

Styrelsen vil desuden udarbejde en ny vejledning til kommunerne samt ejere og brugere af transportable konstruktioner, som skal indeholde en beskrivelse af bestemmelserne i bygningsreglementet, muligheden for certificering og byggesagsbehandlingen .

Certificeringsordningen forventes at være klar i løbet af 2014.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

over dette initiativ. Måske havde pløggene holdt sig bedre nede i jorden, hvis man havde stablet alt det papir, der opstår ved sådan en certificering, oven på dem, så de blev holdt nede af vægten.

Så det kan da også godt være, at det netop er det, der er meningen med ordningen, for at virkelig at gøre den effektiv - jeg har desværre ikke læst den endnu...

 • 7
 • 1

En certificeringsordning forekommer da at være en aldeles fornuftig løsning, men fornuften afhænger nok af, hvor længe et certifikat gælder.

Eksemplet Kalundborg viser, at det til i dag har været en burokratisk papirtiger !

 • 1
 • 0

Det bliver spændende at følge udviklingen. Når nu alt bliver certificeret hvem har så ansvaret når noget går galt? Fra artiklen lyder det til at det egentlig kun er teltet det drejer sig om, men hvad med opsætning og grunden det sættes på. Kommunernes "byggesagsbehandling" må være en joke. Hvordan skulle de kunne vurdere pløkke og jordbund for om det kan holde?

 • 3
 • 0

1) Den hidtidige løsning har tydeligvis ikke virket: Tilsynsmyndigheden har stolet på at alt er i orden - og det har jo også virket i mange år, formodentligt selv med kraftig vind.

2) Vil en certificering hjælpe? Nej - hvem vil sende et projekt frem, hvor der beskrives våd blød jord?

3) Måske en form for kvalitetsplan, hvor der er beskrevet hvad passende stærk jord er? Eller bare noget som får montøren til at overveje om tingene er i orden? Kontrolliste, som nævnt i flere omgange...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten