Verdens hurtigst afsmeltende gletsjer har sat farten ned. Det viser et nyt studie fra Nasas Jet Propulsion Laboratory i Californien, der i dag er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience.
Ifølge en artikel på Nasas hjemmeside, har forskerne i årevis holdt skarpt øje med Ilulissat (også kendt som Jakobshavn) Isbræ på Sydvestgrønland, fordi omkring syv procent af Grønlands isdække bliver drænet ud til havet via denne ene gletsjer.
Isbræen, der er optaget på Unescos verdensarvsliste, satte i 2012 rekord for gletsjeres tilbagetrækningshastighed og regnes som verdens hurtigste gletsjer. Gletsjeren kan forårsage store havvandstigninger, og derfor har forskerne frygtet, at afsmeltningen ville accellerere.
Men Nasaforskernes studie viser, at gletsjeren nu smelter langsommere, og at den bliver både tykkere og længere igen. Forandringen i dataene fra Nasa-projektet med det meget passende navn Oceans Melting Greenland (OMG), var så markante, at forskerne måtte dobbelttjekke deres beregninger, fortæller Ala Khazenda til Nasas hjemmeside.
»Til at begynde med troede vi ikke på det. Vi havde stort set formodet, at Jakobshavn bare ville fortsætte, som den har gjort de seneste 20 år.«
Afsmeltningen er dog større end snefaldet, så gletsjeren bidrager stadig til havvandstandsstigning.
Video fra Nasa om resultaterne
Forskerne har også undersøgt, hvad der er årsag til den langsommere afsmeltning. Ifølge artiklen på Nasas hjemmeside er det en kombination af et naturligt udsving i temperaturen i Nordatlanten og koldt og blæsende vejr i 2016.
Temperaturen i Nordatlanten skifter langsomt mellem høj og lav i perioder på mellem fem og tyve år. For nyligt begyndte en kold periode. Samtidigt har vintervejret over Nordatlanten været koldere og mere blæsende. Det kolde vand ramte Ilulissat i sommeren 2016, og samtidig så forskerne, at gletsjerens afsmeltning bremsede op.
Forskerne advarer dog om, at fordi der er tale om naturlige cykler i det nordatlantiske ocean, så vil afsmeltningen formentlig speede op igen, når den næste periode med varmt vejr begynder.
Du kan personalisere job så de bedre matcher dine skills og karriereønsker.
Log ind og opdater din profil for at se personaliserede job.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard
Jeg begyndte at blive helt nervøs.
"Forskerne advarer dog om, at fordi der er tale om naturlige cykler i det nordatlantiske ocean, så vil afsmeltningen formentlig speede op igen, når den næste periode med varmt vejr begynder."
Så kan diverse notabiliteter igen rejse derop og se at Grønland smelter.
Den er i nordvest-grl og ikke i sydvest-grl.
Det er åbenbart nødvendigt for at skabe opmærksomhed om klimaet.
Det næste bliver nok "Divaer på indlandsisen - Før den smelter helt".
;-)
- cool man! :)
https://www.urbandictionary.com/define.php...
Johs. - Nope
https://da.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B8nlan...
Oversat til dansk: Vest-, Øst- og Nordgrønland
@Karsten
Jeg tror, at det er uklogt at begynde at belære Johs. om navnene på de tre grønlandske landsdele.
Jeg vil dog gerne tilføje, at ifølge ’mit landkort’ ligger Ilulissat/Jakobshavn i den centrale del af Vestgrønland, sådan som Nasa-folkene skriver: "...Jakobshavn Glacier, on Greenland's central western side...". Andre vil hævde, at den rette betegnelse er Midtgrønland, men ihvertfald hverken SV - eller NV Grønland.
Handler det hele ikke om, hvorvidt man deler Grønland op på langs, nord-syd eller på tværs, øst-vest? Ligesom i Danmark, hvor der er forskellige måder at opdele landet, især Jylland på. Altså:Ligger Århus i Østjylland eller i Midtjylland? Ligger Esbjerg i Vestjylland eller Sydjylland?
Mads Torben - har selv boet i Jakobshavn og kan sagtens følge dit landkort
Nåh, det var jeg slet ikke klar over. Så ved du også, at Midtgrønlands Gymnasium ligger i Nuuk, og Ilulissat ikke har noget gymnasium. Til gengæld ligger Nordgrønlands Gymnasium i Aasiaat, der ligger lidt sydligere end Ilulissat. ;-)
Mads Torben - jeg forholdt mig til kortet mit link, som har været sådan min. de sidste 40 år
Hallo, det jeg prøver at sige er, at forskellige myndigheder/instanser whatever i Grønland såvel som i Danmark anvender forskellige måder/betegnelser for landsdelene.
Vestgrønland, for at være mere præcis!
Nej vi må endelig ikke miste pessimismen
På grund af ubalancen i havstrømmene, bliver der så varmere nogle steder på kloden,
mens der bliver koldere andre steder.
Nogle forskere mener, at der tydeligvis bliver KOLDERE i Nordvesteuropa/Grønland :
https://blogs.ei.columbia.edu/2019/03/20/a...
\ Petter
Nemlig: For True Apocapolypticists there is no giving up hope! :0)
Til alle klimafornægterne vil jeg anbefale den udsendelse der var på DR2 i går, nemlig
https://www.dr.dk/tv/se/dengang-vi-reddede...
Samme debat - men anden forurening. Hvis I bytter "CFC" ud med "CO2" og "ozonhul" ud med "AGW" beskriver den egentlig denne debat ret præcist.
Hovedpunkter I kan tage med...
Bare rolig - I er ikke alene
Bare rolig - det er menneskeligt at blive ved med at klamre sig til halmstrå
Bare rolig - det er ikke unormalt at blive lidt forstenet med alderen
PS: Er der nogle af jer der er så gamle at I stadig tvivler på CFC gassernes betydning for ozon-nedbrydning?
Imponerende hvad nogle forskere kan. Tænk engang de siger, hvis temperaturen stiger igen, så smelter isen! Hmmmmm.
Det ville det være, hvis det var det de sagde, men det er det ikke. De siger at det efter al sandsynlighed er et midlertidigt fald i temperaturen forårsaget af et sammenfald af omstændigheder, og at det derfor kun er et spørgsmål om tid før isen igen begynder at smelte hurtigere (for afsmeltninger er ikke stoppet - kun bremset).
Efter al sandsynlighed baseret på jordens historie gennem millioner af år, er der stor sandsynlighed for temperaturen vil stige.
Et sådan sammenfald af tid og omstændigheder sker nok. Om det så er 1000 - 10000 eller millioner af år ved ingen.
1993 kunne vi, om vinteren, køre på hundeslæde fra Qeqertarsuaq (Godhavn ) til både Aasiaat( Egedesminde og Ilulissat(Jakobshavn). Uanset kold eller varm periode så går det jo den samme vej. Chokeret over at se isbræen ved Iulissat forsvundet langt ind i landet.
"Frost og is vil formentlig speede op igen, når den næste periode med koldt vejr begynder og isbræen vil formentlig brede sig ud igennem hele gjorden.
Det kan ingen vel modsige!?
I perioden 1967 til vinter 1970 kørte jeg bl.a. hundeslæde i Nordøstgrønland. I forhold til kort fra Lauge Koch var der bærer der havde trukket sig mange kilometer tilbage.
Det overraskede ikke, for vi havde i meteorologi undervisningen inden den tid, fået undervist at det blot viste, at en ny istid var på vej.
I dag siges der, det er nærmest det modsatte.
I øvrigt så svarer de årstal der her er nævnt til noget der måske når op på 1 second af jordens alder.
Du må have spist søm.. altså Århus er en forstad til Kjøbenhavnstrup.. ;)
Selv sproget i de to byer er næsten blevet egaliseret og kan i dag opleves som en svag dialekt af Danmarks-Radio-dansk ;)
Det man kalder "isbræen" i artiklen er en fjord fyldt med is, fra en bræ der ligger langt inde i landet. Man kalder den faktisk Isfjorden.
Der er derfor ikke tale om at nogen bræ smelter, da det der er sket er en opvarmning af havvandet i fjorden, som af å har løsnet de ellers til frosne isbjerge i fjorden. "Når proppen tages af" strømmer bræen hurtigere naturligvis, uden at "smelte" - sådan som bræwr jo gør drevet af tyngdekraften og is som flyde ganske langsomt afsted.
Dramatiseringen af denne bræ er typisk for hysteriet omkring Grønland, havis i Arktis mm.
Det, sidste nye som ikke omtales, er at bræer i Grønland under et er stabiliserede og ligefrem voksede totalt set sidste år. Derudover er der sket en massetilvækst netto af indlandsisen de sidste par år. Som heller ikke omtales.
Se www.polarportal.dk hvor den ihærdige kan grave tallene frem.
Per - husker fra 1979, at isbræen bræede få kilometre længere inde end heliporten. Når jeg ser optagelser af isbræen i dag er det skønsmæssigt 30-40 km ind til bræen
På www.dr. dk/nyheder/viden/klima kan man se et billede af isfjorden i en artikel om samme emne som her.
Det vise hvordan isfjordens, is langsomt har trukket sig tilbage siden 1850. Man kan se fronterne for isen med årstal angivet. Der har været tidligere perioder med stor tilbagetrækning, og e periode fra 1960 til 2000hvor der ikke skete noget.
Det er besynderligt at man ikke laver grafer over perioder tidligere end 1850, da man jo ved, at temperaturen globalt set er begyndt at stige siden ca 1850. Som en eftervirkning af den kolde periode i middelalderen. Man kan så formode at isfjordens har vokset frem til ca 1850, men det er man nok ikke så interesseret i at diskutere. Det gælder jo om at få plantet noget vrøvl om "smeltning", som skyldes ændrede havstrømme som er en naturlig cyklus uden relation til opvarmning globalt set.
Ja - det koncept har du da i den grad taget til dig - -
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Denial