værd at vide

Det koldeste sted på Jorden er koldere, end forskere hidtil har troet

Det kan blive rigtig dejlig koldt på iskappen tæt på Sydpolen - og endnu koldere end forskere tidligere formodede. Illustration: Ted Scambos, NSIDC/University of Colorado-Boulder.

I den dejlige danske sommervarme kan det være skønt at tænke på vinterkulden og hvor koldt, det kan blive her på kloden. Det finder forskere også Værd at Vide.

Som jeg skrev for tre år siden, lyder rekorden baseret på målinger på jorden på -89,2 °C sat i vintermåneden juli på Antarktis – mere præcist 21. juli 1983 ved den russiske Vostok-base.

Læs også: Verdens vejrrekorder: Juli er både varmest og koldest

Men allerede i 2013 redegjorde amerikanske forskere ud fra observationer med satellitter for, at temperaturen flere steder i Antarktis var helt nede på -93 °C.

I Geophysical Research Letters redegør Ted Scambos fra National Snow and Ice Data Center ved University of Colorado i USA – som også stod i spidsen for holdet i 2013 – for, at de tog fejl.

Lufttemperaturen kan rent faktisk nå helt ned på -98 °C over den højeste del af iskappen, som er op til 4.050 meter over havet.

Rekorden er -98,6 °C fra 23. juli 2004, men i perioden 2004-2016 er identificeret mange tilfælde, hvor temperaturen i små, lokale områder var under -90 °C.

Hvordan kan det blive så koldt?

Udover, at Ted Scambos altså nu siger, at der kan være koldere, end han hidtil formodede, så kommer han og de øvrige forskere også med en forklaring på, hvad der skal til.

Alle de laveste temperaturer er fundet på det Østantarktiske Plateau tæt på Sydpolen, men på steder, som kan være flere hundrede kilometer fra hinanden.

Da massetætheden af luft stiger med faldende temperatur, findes de allerkoldeste temperaturer i fordybninger, hvor den tunge, kolde luft kan fanges, og de findes på den sydlige side af bjergrygge på plateauet.

Det kræver desuden, at luften er meget tør, så varme fra overfladen let kan udstråles til rummet.

Ted Scambos formoder, at omkring -98 °C er noget nær den laveste temperatur, der kan tænkes.

Det kræver nemlig, at en klar himmel og tør luft opretholdes i flere dage. Kun hvis sådanne situationer kan opretholdes i flere uger, kan man forestille sig en lidt lavere temperatur, men det vurderer Ted Scambos som værende meget usandsynligt.

Det lyseste sted

At det er Antarktis, der løber med kulderekorden, er ikke overraskende. Til gengæld gætter du næppe, hvor på kloden, der er flest lyse timer.

Det er faktisk ikke muligt at udpege det præcise sted, men DMI har et bud: Gunnbjørn Fjeld på Grønlands østkyst – det højeste bjerg i Arktis.

»Flest lyse timer er dog ikke ensbetydende med sol og varme. Selv med 24 timers dagslys, som fjeldet har i ugerne omkring sommersolhverv, er gennemsnitstemperaturen på tinden i omegnen af -25 °C,« skriver DMI.

Det er dog omkring 70 grader varmere, end vi altså nu ved, det kan blive visse steder tæt på Sydpolen på nogenlunde samme tid. Så Gunnbjørn Fjeld er nok alligevel et mere behageligt sted at opholde sig end det Østantarktiske Plateau.

Og til slut en lille opfordring:

For to uger siden skrev jeg om et borgerforslag om ændring af en utidssvarende lov om tiden i Danmark. Jeg synes, det går lidt sløjt med opbakningen til forslaget, som burde være en mærkesag for Ingeniørens læsere.

Kan vi ikke sammen gøre noget ved det?

Emner : Værd at vide
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mange forskere bliver altid frygtsomme, når de ser noget de ikke troede. "Det kræver desuden, at luften er meget tør, så varme fra overfladen let kan udstråles til rummet." Og her gik jeg og troede at det var CO2 der skulle være lav. Hvor meget vanddamp kan der være i luften over Antarktis?

Hvor lav skal temperaturen være før CO2 kondenserer med de koncentrationer vi har?

 • 5
 • 11

Drivhuseffekten fra CO2 er ganske lav. Men husk at gennemsnitstemperaturen i verden er 8,7°C, eller 282 K, så blot 0,5% ekstra betyder 1,4 grader varmere, og det er ikke ligeligt fordelt.

Hvor lav skal temperaturen være før CO2 kondenserer med de koncentrationer vi har?

Jeg fandt et tilstandsdiagram for CO2. Det desublimerer ved -78.5 grader ved 1 bar. I 4,5 km højde er der så kun ca 0,5 bar, så overgangen er lidt lavere. Det er svært at se på figuren, nok ca -85, men varmere end -98, så det vil ligge kuldioxid pulver (sne?) på toppen af bjerget.

https://hub.globalccsinstitute.com/publica...

 • 4
 • 0

Hvem kan dog finde på at give tomlen nedad for den bemærkning.

Vel nok fordi 99,99... % af alle borgere, intet som helst problem* har med den nuværende lov om tid, og de få, tilbageværende målenørder frit kan vælge at synkronisere deres ure og computere efter det system der passer dem.

Så hvorfor skulle vore lovgivere bruge tid på det, når vi har langt større problemer at prioritere?

*(Nogle (ikke jeg!) ytrer et problem med skift til og fra sommertid - men det er en helt anden diskussion)

 • 3
 • 0

Hvis en pingvin skulle være så letsindig at bevæge sig ind i et område med -98°C, så vil den formentlig blive lynfrossen! Der er næppe noget større dyr på jorden der kan overleve den slags temperaturer.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten