Koldere verdenshave forvirrer klimaforskere
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Koldere verdenshave forvirrer klimaforskere

Jordens landoverflade har siden 2003 oplevet rekordhøje temperaturer. Men det er havene, der virkelig tæller, når det drejer sig om global opvarmning, og de sidste fire til fem år er deres temperatur faktisk faldet en anelse.

Ifølge Dr. Josh Willis fra Nasas Jet Propulsion Laborator involverer havtemperaturerne hele 80 til 90 procent af den globale opvarmning. Derfor har han studeret havene med en flåde af 3000 robot-instrumenter kaldet the Argo System.

Robotterne blev sendt ned på op imod 2.000 meters dybde for at måle havtemperaturer. Men siden 2003, har de ikke registreret nogen nævneværdig temperaturudsvingninger i verdens have, skriver Nasa i en pressemeddelelse.

De seneste års vandstandsstigning i verdens have skyldes ikke at vandtemperaturen er steget, og at vandet derfor har udvidet sig, som forskere ellers har antaget.

Der har tværtimod været tale om en meget lille og ubetydelig nedkøling, oplyser Josh Willis.

Opvarmningen holder pauser

Det modbeviser dog ikke den globale opvarmning, mener Josh Willis, da hvert år ikke nødvendigvis bliver varmere end det foregående i den globale opvarmning, og der kan tænkes at være perioder med langsommere global opvarmning.

Robotternes data, er dog umiddelbart overraskende i en tid, hvor andre målinger viser, at temperaturen på landoverfladen stiger, og polerne smelter, medgiver forskeren.

Der er imidlertid før foretaget observationer, der ligner den seneste, oplyser John Lyman fra the National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

»Selvom de globale havtemperaturer generelt er steget over de seneste 50 år, er der også forekommet betydelige fald. Andre undersøgelser har vist, at en lignende hurtig nedkøling fandt sted fra 1980 til 1983. Men overordnet set er tendensen, at temperaturen stiger,« siger John Lyman.

»Denne nedkøling er sandsynligvis en naturlig klimavariation. Havene er i dag stadig varmere end i 1980'erne, og de fleste forskere forventer at havtemperaturerne i sidste ende vil blive ved med at stige som følge af de menneskeskabte klimaforandringer,« siger Josh Willis.

En årsag til havenes afkøling kan være, at varmen i de senere år har bevæget sig ud i luften fra havene, som led i vejrsystemet El Niño. Det kunne forklare, hvorfor luften er blevet varmere, modsat havene.

Vandet burde ikke stige så voldsomt

En anden overraskelse ved målingerne er, at de faldende temperaturer burde modvirke vandstandsstigninger, fordi koldere vand fylder mindre. Indtil videre har klimaforskere regnet med, at udvidelsen af verdenshavene udgør halvdelen af den globale vandstandsstigning, der har lagt omkring 2,5 centimeters til siden 2003.

Men vandstandsstigningen skyldes altså ikke, at havene er blevet varmere. Derfor må den nuværende stigning tilskrives smeltende gletsjere i Grønland og Antarktis, mener Josh Willis.

»Det er faktisk lidt af et mysterium. Vi kan ikke gøre rede for al den vandstandsstigning, som vi har set i løbet af de sidste fire år,« siger Josh Willis.

Dokumentation

Nasa
Kort over robot-bøjerne

At havene er blevet (lidt) koldere og at de er steget, lyder da umiddelbart ikke så mystisk i mine ører.

Hvis polerne/gletchere rundt omkring i verden smelter stiger vandstanden. Men når polerne/gletchere smelter, ryger smeltevandet ud i havet. Dette afkøler havvandet, da der skal flyttes energi fra havvandet til den frosne is for at smelte den. Og så har vi en vandstigning samt en afkølning..

  • 0
  • 0

Når jeg (alt for sjældent) har lejlighed til at droppe isterninger i en drink bliver den koldere , nøjagtig som verdenshavene bliver det når polerne dropper lidt større isstykker i havene. Mon ikke forskerne kender det fænomen.

  • 0
  • 0

Hør Iver.

Prøv lige at regne på mængden af havvand og mængden af is, der falder i havet og find så et forholdstal.
Hvis du skal putte en tilsvarende mængde is i dine drink skal du da vist bruge en pincet og så tror jeg ikke du kan måle temperaturfaldet.

vh Mogens Bülow

  • 0
  • 0