Køge-renseanlæg slap for straf for spildevand i vandhanerne

Køge-Egnens Renseanlæg overtrådte ikke straffeloven, da anlægget i 2007 koblede renset spildevand med bakterier fra afføring sammen med drikkevand.

Det fastslog retten i Roskilde fredag, fremgår det af lokalavisen Dagbladets hjemmeside.

I stedet blev renseanlægget idømt en bøde på 50.000 kroner for at have overtrådt vandforsyningsloven. Anklageren havde forlangt en bøde på mellem 300.000 og 400.000 kroner ud fra et argument om, at renseanlægget overtrådte straffelovens paragraf om at forvolde fare for menneskers liv og sundhed.

Ifølge Dagbladet har retssagen været kompliceret, og der har været afsat ni dage med retsmøder, inden retten nåede frem til sin konklusion.

Baggrunden er imidlertid ikke så svær at forstå. Den 12. januar 2007 koblede renseanlægget drikkevand sammen med det rensede spildevand. Et returløb sørgede for, at spildevandet endte i borgernes vandhaner.

En rapport fra Rambøll lagde senere hovedansvaret på to VVS-firmaer, men fastslog, at renseanlægget havde svigtet både vedligeholdelse og tilsyn. Desuden manglede der kontraventiler.

Spildevandet løb tilbage i rørene fra Lyngens Vandværk frem til 17. januar.

200 borgere nåede at blive syge af det bakteriefyldte vand fra rensningsanlægget. De dannede en gruppe, 'Rød Zone', for at protestere over håndteringen af forureningen, og de er langt fra tilfredse med dommen fra Roskilde.

»Jeg kan ikke se fornuft i, at det ikke er strafbart, at man hælder spildevand i vores drikkevand. Det er det samme, som hvis en patient dør af en overdosis morfin, men at man siger, at der ikke er nogen, som har givet det, set det eller kender noget til det,« siger talskvinde Mette Bøgild til Dagbladet.

Hun håber, at anklageren vil anke dommen, men det er der endnu ikke taget stilling til.

»Jeg vil nærlæse dommen og tale med statsadvokaten, om anklagemyndigheden vil anke sagen,« siger anklager Finn Ravnborg til Dagbladet.

Ifølge Erhvervsbladet fører Køge-Egnens Renseanlæg sammen med Køge Kommune en civil erstatningssag med et millionkrav mod de to VVS-firmaer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Køge-Egnens Renseanlæg overtrådte ikke straffeloven, da anlægget i 2007 koblede renset spildevand med bakterier fra afføring sammen med drikkevand. <<

Utroligt! Hvis man ved hvor vanskeligt det er at få godkendt toiletter, der skyller med regnvand (og som ind imellem må fyldes op med vandværksvand!), er det helt utroligt at en domstol kan se så let på begrebet ansvarlighed! Hvis det ikke skal ligne den rene bananrepublik, må man da håbe at anklagemyndigheden forstår sin ansvarlighed!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten