Køling via stråling: Aircondition sender varme ud i rummet

Tænk, hvis man i stedet for at bruge den omgivende luft til varmeudveksling i sit airconditionanlæg brugte kulden i det tomme rum. Med en temperatur på minus 270 grader celsius i rummet er det lidt mere oplagt end sommertemperaturer på 30 grader.

Og det er netop, hvad en gruppe amerikanske forskere har gjort.

På Stanford University i Californien har forskere længe arbejdet på at udvikle materialer og teknologier til køling, hvor varme fra Jorden bliver sendt ud i rummet ved stråling med bølgelængder på mellem 8 og 13 mikrometer (på engelsk: radiative cooling).

Spejle, solskærm og et vakuumkammer er en del af elementerne i amerikanske forskeres forsøg på at lave køling, der sender varmen ud i verdensrummet. Illustration: Nature - International Journal of Science

Indtil nu har det været svært at opnå lave temperaturer, der typisk har ligget på 15 til 20 graders forskel fra den omgivende luft, men nu viser forskerne resultater på mellem 37 og 42 graders temperaturforskel, skriver de i Nature Communications.

Læs også: Nyt materiale kan give enorme energibesparelser til køling af huse

Ifølge forskerne har teknologien potentiale til at mindske energiforbruget til aircondition i eksempelvis en treetagers kontorbygning med mere end 100.000 kilowatttimer om året, viser et regnestykke lavet for en bygning i Arizona.

Billigere materialer kan gøre opskalering mulig

Indtil videre er der dog et stykke til opskalering af teknologien. De foreløbige tests er små komplicerede enheder med dyrt materiale som ZnSe (zinkselenid). I det seneste forsøg på Stanford University placerede forskerne varmeudstråleren i et vakuumkammer for at skærme den mod varmeudveksling med omgivelserne. Varmeudstråleren var designet, så den sendte stråling gennem et særligt vindue i vakuumkammeret, der var betrukket med ZnSe.

Forsøget viste en temperaturforskel fra omgivelserne i gennemsnit over 24 timer på 37 grader celsius med højeste forskel på 42 grader ved maksimal solindstråling. Forskerne skriver, at teknologien i teorien kan give temperaturforskelle op til 60 grader celsius.

Hvis teknologien skal opskaleres, foreslår forskerne at bruge materialer som silicium eller germanium i stedet for zinkselenid.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er den samme effekt der giver rim og is på biltaget selvom lufttemperaturen er over 0C. Der er dog nogle begrænsninger. Ved 300K er strålingen 450W/m2, og i båndet 8 til 13um ligger 30% af denne stråling, svarende til kun 150W/m2. Det kræver altså nogle meget store flader at få udstrålet brugbare effekter. Det går heller ikke ved overskyet eller diset vejr, som lukker hullet til verdensrummet. Det er dog interessant med de temperaturforskelle de kan opnå ved tomgang.

  • 2
  • 0

Det är väl en droppe i havet.Dvs intet i jämförelse med all det värmestrålning som jorden "sänder ut i rymden"!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten