Køle- og ventilationsanlæg kan støtte elnettet med 100 MW

Plus2. februar 2021 kl. 15:547
Ventilation installationer energirenovering energibesparelser indeklima
Illustration: Alfa Studio/Bigstockphoto.com.
Energinet og Siemens har sammen udviklet en business case for at levere systemydelser til det overordnede elnet med digital styring af køle- og ventilationsanlæg. Fra næste år åbner det første marked for systemydelser for bud fra ikke-balanceansvarlige aktører.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energinet er i disse år på jagt efter flere og grønnere kilder til systemydelser, som kun bliver vigtigere, i takt med at elsystemet hviler mere og mere på fluktuerende elproduktion.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
3. februar 2021 kl. 08:54

Her er spørgsmålet så hvor længe de kan gøre det. Der er tale om nogle timer ikke om dage. Det hjælper ikke en sk... når der er stille i 3 døgn.

Støtte er noget aktivt, noget produktivt, ikke at tilpasse sig et dysfunktionelt energi system, på vej mod black-outs.

Hvis man læser artiklen så snakkes der om frekvensstabiliserende ydelse. Det er en stabiliserende ydelse der skal virke inden for få sekunder og normalt ikke ud over 15 minutter hvor den manuelle reservekraft er oppe at kører. Det har ikke noget med VE at gører. Det er ikke en stabilisering for solformørkelse eller vindstille.

Batterier er meget effektive i denne forbindelse, de kan hurtigt skrue op og ned for effekten, fleksibelt forbrug er lidt langsommere og store tunge kraftværker risikerer at blive koblet helt ud hvis frekvensspringet er for stort. De store kraftværker er meget langsomme at regulerer.

Hele vores elnet bygger på at der er balance imellem produktion og forbrug. Denne balance kan enten sikres ved at skrue op/ned for produktionen, eller op/ned for forbruget. Ved at åbne for fleksibilitet på forbrugssiden, vil markedskræfterne sikre at det er den billigeste løsning der vælges.

6
3. februar 2021 kl. 08:45

Hvis vores ladeboks til elbilen bliver programmeret til det, kan den vel uden videre slukke for opladningen i de timer/minutter der er problemer for nettet. Boksen er i forvejen internetforbundet, så det bør ikke være noget problem at nedsætte ladeeffekten til 0 i en time eller 3. Det burde nærmest være et lovkrav for privatopsatte ladestandere at denne funktion er indbygget. Måske endda med enkel mulighed for overstyring ved blot at starte opladningen med nøglebrikken igen. Herved vil de, der har behov for at lade nu, kunne gøre det - mens flertallet ikke opdager noget, da bilen blot lader videre når nettet kan klare det.

4
2. februar 2021 kl. 23:08

Når jeg støtter nogen så betyder det at jeg slukker og går væk?

Hvad er det nu for noget bavl, at kalde det støtte.

Støtte er noget aktivt, noget produktivt, ikke at tilpasse sig et dysfunktionelt energi system, på vej mod black-outs.

3
2. februar 2021 kl. 22:24

Der står i artikel at de svenske vandkraftværker ikke kører i sommerperioden. Det holder ikke. Hvis man går ind på "Svenska Kraftnät" "Kontrollrummet" vil man se at de typiske leverer 7 - 9 GW i den periode. Det er cirka det dobbelte at det samlede danske forbrug!

2
2. februar 2021 kl. 22:09

Overskriften er meget positivistisk. Når jeg læser ordet støtte så forventer jeg at man kan levere energi til nettet. Det kan disse et klimaanlæg ikke. Det de kan gøre er at de kan lade være med at bruge. Hvis der kobles et batteri på, så vil det kunne gøre det. Når det er sagt, så vil der fremover være brug for at finde flere kilder til at balancere nettet. Her er spørgsmålet så hvor længe de kan gøre det. Der er tale om nogle timer ikke om dage. Det hjælper ikke en sk... når der er stille i 3 døgn.

1
2. februar 2021 kl. 18:20

Det lyder meget fint altsammen, men hvis man alligevel skal til at installere batterier, er det så ikke lettere bare at installere 13MW? Så slipper man for at skulle ud til alle butikkerne.

Lad os sige 3000kr per kWh og 4kW peak per kWh, det giver rundt regnet 10 mio. kr.

Kan man komme rundt til alle køleanlæg i alle storcentre for 10 mio.? Wikipedia siger i øvrigt at min kWh-pris 3 x den reelle.

Installationen giver sikkert mening hvis man skal renovere sin køling alligevel.