Slidt materiel, revnede eltavler og køkkenmaskiner uden jordforbindelse. Sikkerhedsstyrelsen har mødt lidt af hvert på sine 197 kontrolbesøg på danske pizzeriaer og grillbarer i 2021.
Kun på 13 af de 197 besøgte steder var alt i orden, mens der på 77 steder blev givet påbud om at få rettet op på konkrete forhold. På de resterende 107 steder blev der vejledt om, hvad der burde ændres for at gøre installationerne sikre og lovlige.
En meget hyppig fejl er, at der mangler jordforbindelse til køkkenmaskiner og andre elprodukter, typisk fordi udstyret ikke har en stikprop med jordben, der passer i stikkontakten. Dermed kan beskyttelseslederen fra elinstallationen ikke overføres til køkkenudstyret.
»Beskyttelseslederen sørger for jordforbindelse og sørger for, at strømmen bliver afbrudt, hvis der er fejl i et elprodukt. Det er en sikkerhed mod at få alvorlige stød, hvis der er fejl på ovnen eller røremaskinen. Og det er ekstra vigtigt på en arbejdsplads, hvor der er flere brugere af udstyret og hvor slid og belastning af udstyret er væsentligt større end i et privat køkken,« siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Læs også: Flere ulykker på el-anlæg: Overgravede højspændingskabler er topscorer
Udfordringen er velkendt og opstår, fordi vi i Danmark har tre forskellige godkendte stikkontakt/stikprop-systemer. Hvis de kombineres uden forsats, så etableres der ikke jordforbindelse.
Mange elektriske apparater, der er produceret i udlandet, har en schuko-stikprop, hvor jordforbindelsen sidder i de to metalsplinter i siden af stikket. Når schuko-stikproppen tilsluttes en almindelig dansk stikkontakt, hvor jordforbindelsen sidder i det tredje ben, vil der ikke være jordforbindelse.
For at være sikker på at etablere jordforbindelse, kan der monteres en forsats på stikproppen, stikproppen kan udskiftes med en dansk stikprop med jord eller stikkontakten kan helt udskiftes til også at være en schuko-stikkontakt.
Ingeniøren spurgte Sikkerhedsstyrelsen i august 2021, om der er planer eller overvejelser om at ændre på antallet af tilladte stikpropper/kontakter. Her lød svaret at der ikke aktuelt er planer om ændre på regler, som sidst blev reguleret for lidt over 10 år siden, da schuko-stikpropper- og kontakter blev godkendt til brug i Danmark.
Der findes tre godkendte stikkontakt/stikprop-systemer i Danmark. Stikkontakt med sidejord (schuko) Stikkontakt med pindjordDanske stikkontakter
Stikkontakt med dansk jord
Læs også: Manglende jordforbindelse giver stød: Schuko-stikpropper blandes med danske trebens-kontakter
Revnede eltavler
Andre hyppige fejl er elmateriel, der er slidt og defekt samt eltavler, der har revner eller helt mangler afdækning. Mange steder har eltavlerne heller ikke været mærket korrekt, så det er let at afbryde en gruppe, hvis der er fejl på installationen, eller der skal arbejdes på den.
»Slidt materiel og revnede eltavler betyder i mange tilfælde, at det er muligt at få fingrene ind i strømførende dele, så der er risiko for at få stød. Derfor er der krav om, at elmateriel, installationer og eltavler skal holdes i orden. Og det er også vigtigt, at eltavlen har den rigtige mærkning, både hvis man selv får brug for at afbryde en sikringsgruppe, og hvis en elinstallatør skal arbejde på installationen,« siger Søren Assenholt Muff.
Læs også: Styrelse overvejer politianmeldelser efter omfattende sjusk med stikdåser og forlængerledninger
Elsikkerheden sejler på tværs af brancher
Det er langt fra kun pizzeriaer og grillbarer, der har problemer med elsikkerheden. Der tegner sig efterhånden et mønster, når Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med elsikkerheden i forskellige sektorer og på forskellige produkter i Danmark.
I foråret 2021 viste en markedskontrol af transportable stikkontakter, at hovedparten - 35 ud af 39 - undersøgte transportable stikkontakter, og 26 ud af 36 undersøgte stikkontakter til fast installation, ikke kunne ikke leve op til de danske regler for stikkontakter. Da Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede elinstallationer i 77 nye boliger samme år var 60 procent af de transportable brugsgenstande uden jordforbindelse, mens 20 procent af de stationære brugsgenstande var uden jordforbindelse.
Læs også: Styrelse overvejer politianmeldelser efter omfattende sjusk med stikdåser og forlængerledninger
I 2020 fik hver tredje idrætshal et påbud, da Sikkerhedsstyrelsen inspicerede el-installationerne i 98 haller, svømmehaller og badelande.
Læs også: Inspektion afslører farlige el-fejl i mange haller og svømmehaller
Bedre gik det ikke, da Sikkerhedsstyrelsen samme år kontrollerede elinstallationerne i 89 kiosker og små forretninger landet over, og kun seks steder havde alt i orden.
Året før, i 2019, var det så campingpladserne, Sikkerhedsstyrelsen måtte løfte pegefingeren over for. Her fandt de mange fejl på især fejlstrømafbrydere, også kendt som RCD’ere eller HFI/HPFI-relæ.
Læs også: Farlige elinstallationer truer den danske campingidyl
