Køkkenmaskiner mangler jordforbindelse: Pizzeriaer og grillbarer sjusker med elsikkerheden

5. januar 2022 kl. 16:3716
Køkkenmaskiner mangler jordforbindelse: Pizzeriaer og grillbarer sjusker med elsikkerheden
Illustration: BigStock.
Kun 13 ud af knap 200 pizzeriaer og grillbarer havde styr på elsikkerheden, da styrelse kontrollerede elinstallationer i 2021. Manglende jordforbindelse til køkkenmaskiner med schuko er den hyppigste fejl.
Artiklen er ældre end 30 dage

Slidt materiel, revnede eltavler og køkkenmaskiner uden jordforbindelse. Sikkerhedsstyrelsen har mødt lidt af hvert på sine 197 kontrolbesøg på danske pizzeriaer og grillbarer i 2021.

Kun på 13 af de 197 besøgte steder var alt i orden, mens der på 77 steder blev givet påbud om at få rettet op på konkrete forhold. På de resterende 107 steder blev der vejledt om, hvad der burde ændres for at gøre installationerne sikre og lovlige.

En meget hyppig fejl er, at der mangler jordforbindelse til køkkenmaskiner og andre elprodukter, typisk fordi udstyret ikke har en stikprop med jordben, der passer i stikkontakten. Dermed kan beskyttelseslederen fra elinstallationen ikke overføres til køkkenudstyret.

»Beskyttelseslederen sørger for jordforbindelse og sørger for, at strømmen bliver afbrudt, hvis der er fejl i et elprodukt. Det er en sikkerhed mod at få alvorlige stød, hvis der er fejl på ovnen eller røremaskinen. Og det er ekstra vigtigt på en arbejdsplads, hvor der er flere brugere af udstyret og hvor slid og belastning af udstyret er væsentligt større end i et privat køkken,« siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Flere ulykker på el-anlæg: Overgravede højspændingskabler er topscorer

Udfordringen er velkendt og opstår, fordi vi i Danmark har tre forskellige godkendte stikkontakt/stikprop-systemer. Hvis de kombineres uden forsats, så etableres der ikke jordforbindelse.

Mange elektriske apparater, der er produceret i udlandet, har en schuko-stikprop, hvor jordforbindelsen sidder i de to metalsplinter i siden af stikket. Når schuko-stikproppen tilsluttes en almindelig dansk stikkontakt, hvor jordforbindelsen sidder i det tredje ben, vil der ikke være jordforbindelse.

For at være sikker på at etablere jordforbindelse, kan der monteres en forsats på stikproppen, stikproppen kan udskiftes med en dansk stikprop med jord eller stikkontakten kan helt udskiftes til også at være en schuko-stikkontakt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingeniøren spurgte Sikkerhedsstyrelsen i august 2021, om der er planer eller overvejelser om at ændre på antallet af tilladte stikpropper/kontakter. Her lød svaret at der ikke aktuelt er planer om ændre på regler, som sidst blev reguleret for lidt over 10 år siden, da schuko-stikpropper- og kontakter blev godkendt til brug i Danmark.

Danske stikkontakter

Der findes tre godkendte stikkontakt/stikprop-systemer i Danmark.
Stikkontakt med dansk jord

Illustration: Sikkerhedsstyrelsen.

Stikkontakt med sidejord (schuko)

Illustration: Sikkerhedsstyrelsen.

Stikkontakt med pindjord

Illustration: Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: Manglende jordforbindelse giver stød: Schuko-stikpropper blandes med danske trebens-kontakter

Revnede eltavler

Andre hyppige fejl er elmateriel, der er slidt og defekt samt eltavler, der har revner eller helt mangler afdækning. Mange steder har eltavlerne heller ikke været mærket korrekt, så det er let at afbryde en gruppe, hvis der er fejl på installationen, eller der skal arbejdes på den.
»Slidt materiel og revnede eltavler betyder i mange tilfælde, at det er muligt at få fingrene ind i strømførende dele, så der er risiko for at få stød. Derfor er der krav om, at elmateriel, installationer og eltavler skal holdes i orden. Og det er også vigtigt, at eltavlen har den rigtige mærkning, både hvis man selv får brug for at afbryde en sikringsgruppe, og hvis en elinstallatør skal arbejde på installationen,« siger Søren Assenholt Muff.

Læs også: Styrelse overvejer politianmeldelser efter omfattende sjusk med stikdåser og forlængerledninger

Elsikkerheden sejler på tværs af brancher

Det er langt fra kun pizzeriaer og grillbarer, der har problemer med elsikkerheden. Der tegner sig efterhånden et mønster, når Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med elsikkerheden i forskellige sektorer og på forskellige produkter i Danmark.

I foråret 2021 viste en markedskontrol af transportable stikkontakter, at hovedparten - 35 ud af 39 - undersøgte transportable stikkontakter, og 26 ud af 36 undersøgte stikkontakter til fast installation, ikke kunne ikke leve op til de danske regler for stikkontakter. Da Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede elinstallationer i 77 nye boliger samme år var 60 procent af de transportable brugsgenstande uden jordforbindelse, mens 20 procent af de stationære brugsgenstande var uden jordforbindelse.

Læs også: Styrelse overvejer politianmeldelser efter omfattende sjusk med stikdåser og forlængerledninger

I 2020 fik hver tredje idrætshal et påbud, da Sikkerhedsstyrelsen inspicerede el-installationerne i 98 haller, svømmehaller og badelande.

Læs også: Inspektion afslører farlige el-fejl i mange haller og svømmehaller

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre gik det ikke, da Sikkerhedsstyrelsen samme år kontrollerede elinstallationerne i 89 kiosker og små forretninger landet over, og kun seks steder havde alt i orden.

Året før, i 2019, var det så campingpladserne, Sikkerhedsstyrelsen måtte løfte pegefingeren over for. Her fandt de mange fejl på især fejlstrømafbrydere, også kendt som RCD’ere eller HFI/HPFI-relæ.

Læs også: Farlige elinstallationer truer den danske campingidyl

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
6. januar 2022 kl. 15:01

<em>Det må være på høje tide at forbyde den gamle danske særstandard.</em></p>
<p>Det vil i praksis ikke løse nogen af problemerne... Der vil stadig både være sidejord- og pindjord stikkontakter og derved være en risiko for at folk tilslutter noget der ikke giver jordforbindelse...</p>
<p>...</p>
<p>Naturligvis er sikkerheden i orden i det danske system, hvis man bruger det rigtige stik... Ellers er den heller ikke i orden med schukostikket, da man godt kan indsætte et stik med pindjord, uden at der skabes forbindelse til jord...

Stort set alle apparater til salg i Europa er idag forsynet med et CEE 7/7 kombistik, som både giver jordforbindelse i en stikkontakt med sidejord og pinjord - se https://en.wikipedia.org/wiki/CEE_7_standard_AC_plugs_and_sockets .

Det må være på høje tide at forbyde den gamle danske særstandard. At opretholde en sådan særstandard uden der er en eneste grund her for er tåbelig dansk enegang, som desuden gør El installationer med mere dyrere og meget ringere end nødvendigt.</p>
<p>...</p>
<p>Er enig i at afskaffelse af de danske LK dåser ville løse problemet.

Jeg er enig I, at det er tåbeligt at fortsætte den danske enegang, og at Schuko er det bedste kompromis til nye huse; men det er ikke ideelt og løser ikke alle problemer:

  • Det er i modsætning til det danske system ikke polariseret, så fase og nul kan byttes om på udstyr, hvor korrekt polarisering ellers var ønskeligt, som f.eks. i en lampesokkel, hvor der ved skift af pære er meget større chance for at ramme gevindet med fingrene end "bundskruen".
  • En stikprop på udstyr, der kræver jordforbindelse, kan indsættes i en stikkontakt uden jord. Den ulempe er dog fjernet idag ved at gøre det ulovligt at installere nye stikkontakter uden jord; men en fysik blokkade, som på den danske stikprop, havde været bedre.
  • Man kan lige akkurat ikke indsætte en 34,5 mm bred, dansk stikprop, fordi Schuko stadig har en blokkering i siderne for stik, der ikke længere findes(!), hvilket reducerer målet til 33,5 mm, og stikkontaktproducenterne og standardiseringsorganisationerne er ikke vågne nok til at fjerne denne idag aldeles unødvendige blokkering.
  • Det er stort og klodset.
14
6. januar 2022 kl. 14:49

RDC løser ikke hele problemet. Hvis fejlstrømmen skal passere en person for at relæet kan aktiveres er det ikke ubetydeligt stød personen bliver udsat for. Er det derimod en god jordforbindelse der fører den strøm der skal til for at RDC afbryder, oplever en person ingen stød. Virker RDC ikke men er apparatet jordet rigtig godt, f. eks ved nulling afbryder sikringen strømmen. Et CEE7 stik er et godkendt jordstik som har hele 2 jordtilslutningsmåder. Et ældre apparat, uden stik eller med dansk stik kan altid forsynes med et CEE7stik, eller et schukostik.

13
6. januar 2022 kl. 14:42

Naturligvis er sikkerheden i orden i det danske system, hvis man bruger det rigtige stik... Ellers er den heller ikke i orden med schukostikket, da man godt kan indsætte et stik med pindjord, uden at der skabes forbindelse til jord...

Du finder ikke nogen nye apparater der sælges med de gamle typer schuko eller pin. Det er alt sammen kombistik der kan skabe jordforbindelse uanset om der er schuko eller pinjord i væggen.

Jord er i øvrigt kun et problem med det danske system. Et andet er muligheden for berøring af de strømførende pinde når et stik kun sider delvist inde. På stik til lav effekt er det yderste på pindene beskyttet med plastik men det er ikke tilfældet på schukostik med jord da de er beregnet til vægstik der er forsænkede. Vi har også mange ældre danske stik med pinde uden plast øverst.

12
6. januar 2022 kl. 14:10

Sikkerheden er tydeligvis ikke i orden med de danske stikkontakter, derfor forslag om at forbyde dem.

Sikkerheden skal naturligvis være i orden, men spørgsmålet er om den rent faktisk ikke også er det alllerede - også uden jordforbindelse. Husk at det er et lovkrav, at der er RCD. Hvor mange kommer rent faktisk alvorligt til skade pga. manglende jordforbindelse? Jeg kan ikke umiddelbart søge mig frem til antallet, men antallet af el-ulykker er lavt i Danmark, dødsfald endnu lavere. Og kun et fåtal af ulykkerne kunne været undgået med en jord-forbindelse.

Krav om at RCD'er skal testes løbende - gerne fuldautomatisk - vil sandsynligvis redde flere end et krav om udskifning af stikkontakter.

Skulle man endelig lave et krav til ny-installerede stikkontakter, så burde det efter min mening være, at de skulle være at en type, som sikrer jordforbindelse både med sideben, pin og dansk jord. Ellers kommer vi bare i den situtation, at folk fjerner den danske jord-ben på deres allerede eksisterende apperater, når de ikke kan tilsuttet det til en ny sidebensstikkontakt. Dette sker jo allerede, når folk saver jord-benet af, for at kunne tilslutte deres computer til en stikkontakt uden jord, så lur mig om de ikke vil gøre præcis det samme, når den gamle røremaskine ikke kan tilsluttes køkkenets nye stikkontakt.

11
6. januar 2022 kl. 10:36

Nej jeg mener at både pindjord og schuko skal være fortsat tilladte systemer. De passer begge til kombistik CEE7 som sidder på alle kl. 1 apparater i dag. Så vil der være pålidelig beskyttelsesjordforbindelse uden der skal bruges adaptere eller endnu værre løsninger, som f. eks at udskifte stik. Sikkerheden er tydeligvis ikke i orden med de danske stikkontakter, derfor forslag om at forbyde dem.

10
6. januar 2022 kl. 10:26

Den er ikke i orden med det danske system. Adaptere er ok i forbindelse med ældre installationer. Men nye installationer af danske stikkontakter er vanvittigt.

Naturligvis er sikkerheden i orden i det danske system, hvis man bruger det rigtige stik... Ellers er den heller ikke i orden med schukostikket, da man godt kan indsætte et stik med pindjord, uden at der skabes forbindelse til jord...

Eller mener du at vi skal indføre pindjord i Danmark og forbyde både schukostik og det danske stik?

9
6. januar 2022 kl. 10:14

Udseendet af schukostikkontakter er ligegyldigt i forhold til at sikkerheden er i orden. Den er ikke i orden med det danske system. Adaptere er ok i forbindelse med ældre installationer. Men nye installationer af danske stikkontakter er vanvittigt.

8
6. januar 2022 kl. 10:13

Det må være på høje tide at forbyde den gamle danske særstandard.

Det vil i praksis ikke løse nogen af problemerne... Der vil stadig både være sidejord- og pindjord stikkontakter og derved være en risiko for at folk tilslutter noget der ikke giver jordforbindelse...

En generel oplæring af befolkningen om at el faktisk er farligt og skal behandles med respekt og omtanke vil være givet bedre ud... HPFI-relæet skal testes løbende, hunden skal ikke tisse op af lygtepælen eller andre elektriske komponenter og man skal ikke banke metalpæle ned i højspændingskabler... At stikproppen skal passe til stikkontakten, kan man tage med i samme uddannelsesforløb og måske et særligt kursus til landmænd så de forstår at man ikke skal tippe roer af under luftledninger...

7
6. januar 2022 kl. 10:09

Det var et knæfald for EU regler, det skulle aldrig have været godkendt af sikkerhedsmæssige grunde. Protektionisme af LK er en underliggende årsag. Mener Danmark er det eneste land i EU hvor dåser og stik ikke passer sammen mht. jordforbindelse.

6
6. januar 2022 kl. 10:05

Altså hvis jeg køber et køleskab ved elgiganten så skriver de lige "husk at købe den her converter". Men hvorfor skal JEG huske det? De bør da ikke sælge noget uden lovligt stik. Hvis de ikke gider skifte stikket til det danske marked (og det forstår jeg da sådan set godt), burde det så ikke bare være lov, at de leverede converterstikket med? Og hvis ikke lov - så i det mindste god stil. Altså hvad koster sådan et at producere? Et par kr? Man kan købe dem online ned til 15kr., så de kan ikke koste en formue.

Og jo - vi burde nok skifte til schuko stik, men de er sgu grimme, og det vil stadig tage en rum tid før alle stik er skiftet. Så det løser jo ikke noget reelt før om måske 20-30 år eller længere.

5
6. januar 2022 kl. 10:04

Enig, Danmark har altid været sikkerhedsmæssigt dårligere end andre lande grundet manglende jord. Da jeg var dreng døde der 2 pr. uge, så kom HFI relæerne det redede de fleste. Da man grundet EU accepterede apparater med uni stik der ikke giver jord i LK dåser, var det også en forringelse.

4
6. januar 2022 kl. 09:58

Ja det er ikke teknisk indsigt der præger beskrivelsen. Dette gælder desværre også ingeniørens artikler generelt. Er enig i at afskaffelse af de danske LK dåser ville løse problemet.

2
6. januar 2022 kl. 07:10

Her fandt de mange fejl på især fejlstrømafbrydere, også kendt som RCD’ere eller HFI/HPFI-relæ. De fejl er særligt farlige, fordi deres funktion er at slå strømmen fra i en nødsituation.

Nødsituation - suk.

1
5. januar 2022 kl. 23:59

Det må være på høje tide at forbyde den gamle danske særstandard. At opretholde en sådan særstandard uden der er en eneste grund her for er tåbelig dansk enegang, som desuden gør El installationer med mere dyrere og meget ringere end nødvendigt.