København har sammen med en række storbyer verden over skrevet under på, at busdriften over en årrække skal omlægges fra diesel til el. Første skridt i de københavnske gader blev taget i starten af denne uge, hvor to linjer blev tildelt de busoperatører, som skal stå for driften af elbusser fra slutningen af næste år.
Læs også: Elbusser overtager to ruter i København
Bag udbuddet står Movia, som har stillet krav om nulemission. Der var imidlertid intet krav til, hvilket opladningssystem operatøren skulle vælge. Det var derfor op til operatørerne at vælge teknologi:
»Movia valgte på den baggrund det tilbud, der har det bedste forhold mellem pris og kvalitet,« skriver plandirektør i Movia, Per Gellert i en mail til Ingeniøren.
Operatører skal på indkøb
Vinderne af de to linjer skal nu i gang med at indkøbe nye busser. Det kommer de til at gøre hver for sig, for opladningsteknologien, de har valgt til de to buslinjer er forskellig.
Læs også: Arriva skal skifte københavnske havnebusser på diesel ud med elektriske havnefærger
Arriva, der skal stå for driften af linje 2A, der kører mellem Tingbjerg og Kastrup Station, har valgt at udnytte den teknologi Siemens har udviklet til opladning af busserne via en ladestander med pantograf ved endestationerne. Det forklarer Jens Boe Jacobsen, der er direktør for forretningsudvikling hos Arriva:
»Movia har tidligere lavet et udbud af en infrastruktur med ladestandere, som Siemens vandt. Det er den løsning vi har valgt at levere til. Busserne, der bliver 18 meter lange ledbusser, køber vi af det hollandske firma VDL, som allerede nu har driftserfaringer med et lignende system i Eindhoven,« fortæller han. I alt skal der indkøbes 21 styk 18 meter lange ledbusser.
Læs også: Oslo vil være Europas førende med elbusser
Arriva har tidligere været med i pilotprojekter med elbusser, men Jens Boe Jacobsen understreger, at et tæt samarbejde mellem Arriva, VDL og Siemens er afgørende for, at den nye linje kan blive en succes:
»Det er en udfordring at gå fra traditionel dieseldrift til eldrift, for det vil påvirke den måde, vi driver offentlig trafik på. Det gælder om at at være godt forberedt og sikre at vi har et driftsikkert setup fra starten af,« siger han.
Ny med elbusser
Hos den anden af operatørerne, busselskabet Anchersen, er det første gang, at selskabet får ansvaret for driften af en elbuslinje:
»Men over de sidste to år har vi været i tæt dialog med to leverandører. Her har vi fået et grundigt indblik i, hvad der kræves i forhold til drift og de behov som elbusserne skal leve op til for at performer i et driftsmiljø,« fortæller administrerende direktør Poul Anchersen.
Læs også: Siemens skal levere ladestandere til elbusser på Sjælland
I modsætning til Arrivas løsning på rute 2A, så skal rute 18, som skal køre mellem Emdrup Torv og Lergravsparken Station, betjenes af elbusser, som oplades i operatørens depot:
»Vi mener, at det på længere sigt er den rigtige løsning, både set som borger og i forhold til byen København. Bussen er et produkt, som er fleksibelt, og når der skal stilles ladestationer op i byrummet for at drive busserne, så forsvinder det som er den største styrke for vores produkt,« siger Poul Anchersen, som også afgav tilbud på driften af linje 2A.
Læs også: Roskildes nye elbusser kommer fra Kina
Anchersen har endnu ikke valgt, hvilken bus-type, som skal indkøbes til driften af linje 18, men er i dialog med flere producenter.
Teknologien forbedres lynhurtigt
Prisen for drift af de to buslinjer forventes at udløse en ekstraregning på seks millioner kroner årligt, som skal dækkes af kommunale tilskud.
Men i takt med, at batteriteknologien over en kort årrække er blevet væsentlig billigere, regner Movia også med, at der sker en løbende teknologisk udvikling for elbusser og dermed også for økonomien. Foreløbige vurderinger viser allerede nu, at elbusser er 3-4 gange så energieffektive som dieselbusser:
»Elbusser er i øjeblikket under hastig udvikling, og priserne udvikler sig løbende,« siger Per Gellert.
Læs også: Roskilde først med elektriske busser på alle ruter
Også Poul Anchersen mener, at der er en rivende teknologisk udvikling i gang:
»Inden for de næste tre år tror jeg, at vi vil kunne levere busser, som kører 30-40 procent længere på en opladning end de gør i dag. Måske vil vi endda opgradere de busser, som nu bliver indkøbt under dette udbud. Den vision er med til at motivere hele vores virksomhed,« siger han.
