Københavnske elbusser skal oplades forskelligt

6. september 2018 kl. 14:398
Københavnske elbusser skal oplades forskelligt
Illustration: Citea.
De to busoperatører, som skal drive Københavns to nye elektriske buslinjer, skal teste to forskellige opladningsprincipper. Både operatørerne og Movia tror på en hastig teknologisk udvikling af elbusser.
Artiklen er ældre end 30 dage

København har sammen med en række storbyer verden over skrevet under på, at busdriften over en årrække skal omlægges fra diesel til el. Første skridt i de københavnske gader blev taget i starten af denne uge, hvor to linjer blev tildelt de busoperatører, som skal stå for driften af elbusser fra slutningen af næste år.

Læs også: Elbusser overtager to ruter i København

Bussen der skal køre på linje 2A for Arriva, bliver denne model SLFA Electric fra hollandske VDL. Bussen er leddelt, 18 meter lang og kan udstyres med en pantograf. Illustration: VDL.

Bag udbuddet står Movia, som har stillet krav om nulemission. Der var imidlertid intet krav til, hvilket opladningssystem operatøren skulle vælge. Det var derfor op til operatørerne at vælge teknologi:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Movia valgte på den baggrund det tilbud, der har det bedste forhold mellem pris og kvalitet,« skriver plandirektør i Movia, Per Gellert i en mail til Ingeniøren.

Operatører skal på indkøb

Vinderne af de to linjer skal nu i gang med at indkøbe nye busser. Det kommer de til at gøre hver for sig, for opladningsteknologien, de har valgt til de to buslinjer er forskellig.

Læs også: Arriva skal skifte københavnske havnebusser på diesel ud med elektriske havnefærger

Arriva, der skal stå for driften af linje 2A, der kører mellem Tingbjerg og Kastrup Station, har valgt at udnytte den teknologi Siemens har udviklet til opladning af busserne via en ladestander med pantograf ved endestationerne. Det forklarer Jens Boe Jacobsen, der er direktør for forretningsudvikling hos Arriva:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Movia har tidligere lavet et udbud af en infrastruktur med ladestandere, som Siemens vandt. Det er den løsning vi har valgt at levere til. Busserne, der bliver 18 meter lange ledbusser, køber vi af det hollandske firma VDL, som allerede nu har driftserfaringer med et lignende system i Eindhoven,« fortæller han. I alt skal der indkøbes 21 styk 18 meter lange ledbusser.

Læs også: Oslo vil være Europas førende med elbusser

Arriva har tidligere været med i pilotprojekter med elbusser, men Jens Boe Jacobsen understreger, at et tæt samarbejde mellem Arriva, VDL og Siemens er afgørende for, at den nye linje kan blive en succes:

»Det er en udfordring at gå fra traditionel dieseldrift til eldrift, for det vil påvirke den måde, vi driver offentlig trafik på. Det gælder om at at være godt forberedt og sikre at vi har et driftsikkert setup fra starten af,« siger han.

Ny med elbusser

Hos den anden af operatørerne, busselskabet Anchersen, er det første gang, at selskabet får ansvaret for driften af en elbuslinje:

»Men over de sidste to år har vi været i tæt dialog med to leverandører. Her har vi fået et grundigt indblik i, hvad der kræves i forhold til drift og de behov som elbusserne skal leve op til for at performer i et driftsmiljø,« fortæller administrerende direktør Poul Anchersen.

Læs også: Siemens skal levere ladestandere til elbusser på Sjælland

I modsætning til Arrivas løsning på rute 2A, så skal rute 18, som skal køre mellem Emdrup Torv og Lergravsparken Station, betjenes af elbusser, som oplades i operatørens depot:

»Vi mener, at det på længere sigt er den rigtige løsning, både set som borger og i forhold til byen København. Bussen er et produkt, som er fleksibelt, og når der skal stilles ladestationer op i byrummet for at drive busserne, så forsvinder det som er den største styrke for vores produkt,« siger Poul Anchersen, som også afgav tilbud på driften af linje 2A.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Roskildes nye elbusser kommer fra Kina

Anchersen har endnu ikke valgt, hvilken bus-type, som skal indkøbes til driften af linje 18, men er i dialog med flere producenter.

Teknologien forbedres lynhurtigt

Prisen for drift af de to buslinjer forventes at udløse en ekstraregning på seks millioner kroner årligt, som skal dækkes af kommunale tilskud.

Men i takt med, at batteriteknologien over en kort årrække er blevet væsentlig billigere, regner Movia også med, at der sker en løbende teknologisk udvikling for elbusser og dermed også for økonomien. Foreløbige vurderinger viser allerede nu, at elbusser er 3-4 gange så energieffektive som dieselbusser:

»Elbusser er i øjeblikket under hastig udvikling, og priserne udvikler sig løbende,« siger Per Gellert.

Læs også: Roskilde først med elektriske busser på alle ruter

Også Poul Anchersen mener, at der er en rivende teknologisk udvikling i gang:

»Inden for de næste tre år tror jeg, at vi vil kunne levere busser, som kører 30-40 procent længere på en opladning end de gør i dag. Måske vil vi endda opgradere de busser, som nu bliver indkøbt under dette udbud. Den vision er med til at motivere hele vores virksomhed,« siger han.

8 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
18. november 2018 kl. 17:33

Jeg tror at det vil være fremtiden med denne type busser.

Det kan du være ret sikker på at det er. Hvor de forskellige analysefirmaer og institutter er uenige om, hvor hurtigt elbiler vil blive udbredt, så er der enighed om, at hvis man ikke producerer elbusser i 2030, så er man ikke i bybusmarkedet på det tidspunkt. Forventningen er, at minimum 80% af salget af bybusser i 2030 vil være elbusser globalt set, og nærmest 100% i den udviklede del af verden.

Men da jeg var barn kørte jeg med sporvognen her i København, når jeg skulle ind til centrum. Og den var også elektrisk! Og så kostede en polet kun én krone!

7
18. november 2018 kl. 12:29

Ha ha, det har du nok ret i Jens. Jeg har heller ingen anelse om antal stoppesteder, eller ruten eller andre faktorer, men jeg glæder mig til at komme over og prøve dem til næste Jul :) Jeg tror at det vil være fremtiden med denne type busser. Og tænker at batterier er nemmere at komme igang med end luftledninger. Og jeg tror også at investeringen vil kommer til at tjenne sig hjem, set i forhold til en busdrift på diesel eller anden brændstofmotor.

5
18. november 2018 kl. 09:50

Indkøbet og driften af de 48 busser vil udløse en ekstraregning på 6 mill årligt. Sammenlignet med elbiler virker det til at man får en mere "value for money"

3
6. september 2018 kl. 20:45

Der kører allerede mange tusinde elbusser. Mange af dem i Kina men også andre steder. Herunder har København også to store elbusser og en række mindre. Der er absolut intet eksperimenterende ved det.

Valg mellem pantografladning vs garagelader handler kun om økonomi. Man vil spare lidt penge på at bruge mindre batterier. Personligt giver jeg det ingen chance for at overleve på sigt. Udviklingen går mod billige batterier og så er der ingen grund til at have ladere i bybilledet.

2
6. september 2018 kl. 19:27

København opfinder ikke noget nyt her. Det er allerede afprøvet mange andre steder.

1
6. september 2018 kl. 18:07

"Københavnske elbusser skal oplades forskelligt"

Godt. At satse på blot et system har vi enormt dårlige erfaringer med. Elektrificeringern og signalprogrammet er store landsdækkende projekter, signalprogrammet er allerede en skandale og elektrificeringen er ved at udvikle sig til en.

Måske vil et af de to systemer på de nye Københavnerlinier rent faktisk virke.