Københavnsk forbud mod gamle brændeovne vil sænke partikelforurening beskedent

Plus27. december 2022 kl. 13:417
Københavnsk forbud mod gamle brændeovne vil sænke partikelforurening beskedent
Illustration: PEXELS.
Forbydes ældre brændeovne i København, hvilket er muligt med en ny lov, vil det betyde et meget lille fald i den samlede luftforurening, men dog spares syv for tidlige dødsfald i kommunen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et forbud mod ældre brændeovne i København, som kommunalpolitikerne kan vælge at gennemføre på baggrund af en ny lov, vil føre til et 'beskedent' fald i luftforureningen og syv færre for tidlige dødsfald i kommunen, svarende til godt 1,5 procent af samtlige for tidlige dødfald i Københavns Kommune.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
3. januar kl. 14:53

Det man kan se af DCEs notat er, at de ikke formår at frigøre sig fra gamle tanker og gamle modeller, som de har investeret meget i gennem tiden - både økonomisk og akademisk.

Reelt bruger de en baggrundsforureningsmodel med meget stort grid og langtransporterede sekundære fine partikler, til at vurdere et helt lokalt tiltag mod trafikkens primære udstødningspartikler og gasser, som er en betydelig forureningskilde i KBH.

Naturligvis kommer de frem til, at lokale tiltag ikke har den store effekt på baggrundsforureningen. Det er et pinligt lavt niveau. Hvis det var en rigtig universitetsopgave, ville den dumpe.

Det er meget bedre at læse noget fra DTU eller KU, hvis man vil sætte sig ind i lokal forurening: https://www.altinget.dk/miljoe/artikel/professorer-saerdeles-gode-sundhedsgevinster-i-renere-luft-i-byerne

6
29. december 2022 kl. 16:21

Enig det kan ikke gå hurtigt nok med at få forbudt brændeovnene i større byer. Det er ikke på nogen måder rimeligt at nogle få mennesker skal genere alle andre bare fordi de synes det er hyggeligt med en brændeovn.

5
28. december 2022 kl. 01:26

Det fremgår tydeligt af de modellered kort over partikelforureningen i Kbh., at denne forurening med partikler totalt er knyttet til vejene,

Men modellerne regner slet ikke på lugtgener, der især kan skyldes iltede og svovlholdige forbindelser, og siger generelt ikke så meget om luftvejsgener. Bla. indgår astma? vist ikke i modellen, da WHO har fravalgt dette.

I Odense kommune indregner de ikke brændeovnenes bidrag til SOA'er, så vidt jeg kan se, fordi de forventer at de organiske gasser er forsvundet ud af kommunen inden de omdannes. Det er så en antagelse, man kunne sætte spørgsmålstegn ved. Ved dage med god blæst, muligvis ja, men i stillestående vejr/skiftende vind, nok ikke. Typisk vinter frostvejr.

Ifølge DCE's egne tal for emissioner, er udledningen af organiske gasser fra brændeovne, målt i g/MJ omtrent af samme størrelse som udledning af PM2.5. En undersøgelse af SOA-dannelse fra biomasse-afbrænding viste, at 25% af NVOC'erne var omdannet efter 6 timer, lidt over halvdelen efter 3-4 dage. Kan periodevis give et vægtigt ekstrabidrag til brænderøgspartiklerne. Udløses typisk af OH-radikale ved UV-lys. https://doi.org/10.5194/acp-2019-326. Processer lidt af samme art kan i øvrigt finde sted direkte nede i lungevævet https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.1c03875.

og det er her vi alle opholder os

Folk flest opholder sig nok en del mere i deres hjem, fremfor på vejene. Bor de i lejlighed eller i et moderne velventileret hus, pibler nabohusets brænderøg så ind dér (medmindre man som undertegnede tilstopper ventilationshuller).

Der er nogle specifikke årsager til, at folk især har klaget over brændeovnene, og disse årsager er fortsat ikke rigtigt belyst (uden på nogen måde at nedtone betydningen af trafikforureningens sundhedsgener).

4
28. december 2022 kl. 00:38

Dette er der ingen grundlag for at sige tvært i mod. Fra artiklen Til gengæld betyder miljøzonerne mindre i forhold til indholdet af PM2,5, som alene vil falde på 0,04 µg/m3 over for et fald efter et forbud mod ældre brændeovne på 0,13 µg/m3. Bemærk det handler om kun 9400 brændeovne. I en by med omkring 700.000 indbygger. Brændeovne har altid være en betydelig kild per enhed. Bolius prøver for tiden at sprede budskabet, men det er formentlig for døve øre.

Problemet har alle dage været at man er gået indtydigt efter trafik, og gået en stor bue uden om brændeovne, selv om det har været kendt i fagkredse, at deres forurening er betydelig, når det kommer til sod. Det er også derfor man bruger så meget energi på at diskutere NOx, da det udelukkende kommer fra trafik. At NOx ikke er en partikel ser man lidt stort på, da man jo skal sælge et budskab.https://www.lunge.dk/luft/viden-nox-og-andre-skadelige-gasser-og-partiklerHvis vi forbød alt trafik i morgen ville forureingsbillede ikke ændre sig meget, på nær NOx, da brændeovne fylder så meget. Det opdagede DMU første gang tilbage i 2000, da forureningskurven knækkede op ad. Det kunne man ikke forstå, da man nu havde gjort alt rigtigt med trafiken, og kurven var kun gået nedad, men så blev brændeovne populært og vupti alt vundet var nu tabt og meget mere til.

Så selvfølgelig skal brændeovne forbydes i København på lige fod med gamle dieselbiler. Alt andet er jo vanvid.

3
27. december 2022 kl. 21:05

Det fremgår tydeligt af de modellered kort over partikelforureningen i Kbh., at denne forurening med partikler totalt er knyttet til vejene, og det er her vi alle opholder os. Den samlede eksponering for partikler er derfor entydigt relateret til biltrafikken 24/7/365. Brændeovne udleder partikler om vinteren, hovedsageligt eftermiddag og aften, og derfor i områder og på tidspunkter, hvor mennesker i lavt omfang færdes ude. Er brænderøg farligt, irriterende og lugtende - ja. Men det er altså ikke den primære faktor i eksponeringen - langtfra! Og så er man altså nødt til at medregne resuspenderingen af partikler fra byens hårde flader - igen overvejende fra bilerne.

2
27. december 2022 kl. 18:42

er der slet ikke regnet på??

Jeg mener, det fremgik af en af DCEs andre nyere undersøgelser ang. brænderøg, at de ikke har inddraget brændrøgens SOA'ere, de sekundært dannede partikler. Ligesom lugtgenerne fortsat ikke er belyst; det siges, at ca. 80% af de der klager over brænderøg, klager over lugten.

Disse to ting, lugt og SOA'ere hænger muligvis sammen, da lugten vel primært kommer fra de organiske gasser. Det er så de sidste, der på et tidspunkt danner partikler, fx ved UV- bestråling; SOA'erne kan hænge i luften adskillige dage efter dannelsen.

Når der er godt med brænderøg i luften i dagtimerne, og solen bryder igennem, forstærkes lugten kraftigt og det er ekstra hårdt ved luftvejene (egne oplevelser), den nutidige lokale trafikos har ikke samme effekt. Noget med pludselig dannelse af frie radikaler, stort antal ultrafine partikler, henfald til andre, stærkere lugtende VOC'ere mv.

Alt dette burde både DCE (suk!) og Miljøministeriet vide, men som alle aktører inden for dette område underpræsterer også de, nærmest som om de stod på brændeovnsindustriens lønningsliste.

Kunne Ingeniøren spørge Miljøministeriet, relevante kommuner og DCE ind til disse ting, SOA'ere, lugtmålinger og manglende beregning af helt brændeovnsfrie scenarier?

Og gerne også, hvorfor brændeovnsejerne ikke selv via afgifter skal bidrage til de ufatteligt mange undersøgelser, når flertallet af andre luftforurenere skal?

1
27. december 2022 kl. 13:59

Måske skulle man hellere forbyde skyderi og knivstikkeri i gaderne?