Københavns Kommune vil købe grønne maskiner

Illustration: MaxSafaniuk, BigStock

Københavns Kommune skal over de næste fire år udskifte syv af sine i alt tolv gummihjulslæssere - populært kaldet gummigeder. Og de nye skal være enten fuldstændigt emissionsfrie eller som minimum være lav-udledende, og der stilles desuden krav til, hvor meget de må støje.

Kommunen oplyser i en pressemeddelelse, at alene maskinerne på byggepladser i København udleder 80.000 tons CO2 - svarende til godt og vel fem pct. af hele Københavns samlede CO2-aftryk i 2017.

»Vi ved, at maskinerne udleder store mængder partikler og CO2 , som påvirker både klima og københavnernes livskvalitet negativt,« fortæller den stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) i et skriftligt svar til Ingeniøren. Hun fortsætter:

»Men den grønne omstilling af vores maskinparker gør langt fra forskellen alene, da de fleste bygge- og anlægsopgaver i byen stadig løses af private entreprenører. Derfor bør en ny regering også gøre anlægsmaskiner til en del af miljøzonen. Og fra kommunens side skal vi have set på, hvad det vil koste, hvis kommunen fremover skal stille ambitiøse krav til de maskiner, der bruges, når private entreprenører hyres ind til at løse opgaver for kommunen.«

Samarbejder med Oslo

De klimavenlige maskiner er dog markant dyrere end de typiske dieseldrevne maskiner, og det skyldes til dels, at efterspørgslen ikke har været særligt høj. Derfor sker det kommende udbud i samarbejde med Oslo.

»Jeg håber, at vi med indkøbsalliancen kan sende et stærkt signal om, at der rent faktisk er en efterspørgsel på klimavenlige arbejdsmaskiner. Det kan forhåbentlig være med til at sætte yderligere skub i denne grønne udvikling på markedet. Det har klimaet i den grad brug for, for som det ser ud i dag, er der kun meget få og meget dyre alternativer til de traditionelle dieselmaskiner,« siger Karina Vestergård Madsen i sit svar.

Kommunens nuværende skøn er, at stykprisen på nuværende tidspunkt er 40-250 pct. højere for de grønne maskiner.

Valget faldt på gummihjulslæssere, da både København og Oslo benytter en del af disse maskiner til især fragt af jord og grus, men også at feje gader og rydde sne.

Der arbejdes nu på, at samarbejde mellem København og Oslo kan bredde sig både flere byer i udlandet. Der er allerede dialog med bl.a. Lissabon, London og Amsterdam.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er flere elektriske entreprenørmaskiner https://electrek.co/2018/08/30/volvo-new-e... formentlig med et par hundrede kWh kapacitet. Den lavere støj kan give flere arbejdstimer indenfor støjgrænserne og dermed bedre projektøkonomi. Ing.dk havde en artikel om at byggepladsers generatorer forurener mere fordi de ikke har partikelfiltre, men jeg kan ikke finde den. Opladning af maskiner bør ske fra nettet ("lang udstødning"), ellers er man lige vidt.

  • 7
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten