Københavns Kommune: Stor fortjeneste ved LED-lys på gaderne

I første fase af indførelsen af LED-lys i København, udskiftede kommunen armaturer, der var mellem 30 og 35 år gamle. Illustration: Troels Heien. Københavns Kommune.

I bestræbelserne på at blive CO2-neutral i 2025 er Københavns Kommune ved at være færdig med første fase af udskiftningen af byens gadebelysning. Her har teknik- og miljøforvaltningen udskiftet 19.000 ud af 45.000 lysarmaturer med nye LED-installationer.

»Der er lige et par hjørner rundt omkring i byen, vi stadig mangler, men det bliver afsluttet her i maj,« fortæller Steffen Rasmussen, der er chef for Center for Trafik og Byliv.

Steffen Rasmussen forklarer, at i takt med, at man i kommunen har et ønske om at blive CO2-neutral i 2025, er det her er et vigtigt skridt, og samtidig også et skridt der kommer til at kunne mærkes i kommunekassen.

»I forhold til 2010 sparer vi samlet set over 55 procent af det samlede energiforbrug til gadebelysning. Det sker blandt andet, fordi armaturerne med den nye teknologi er 70-80 procent mere effektive, end de tidligere armaturer,« siger Steffen Rasmussen og tilføjer, at effekten af fornyelsesprojektet med de 19.000 armaturer estimeres til at spare kommunen for en udgift på 12,8 millioner kroner i årligt elforbrug.

Centerchefen forklarer, at udover energibesparelse har også kvaliteten af lyset vægtet højt – og dermed borgernes tryghedsfølelse:

»Det har været vigtigt, at vores borgere oplever tryghed med den nye belysning. LED-lys er mere bredspektret end de gamle lyskilder med kviksølv, natrium og lysstofrør, hvilket medfører, at vi bedre kan se.«

Lokal lysforurening på dagsordenen

Steffen Rasmussen forklarer, at man ikke har haft global lysforurening med i regnestykket, da man lavede udbuddet, til gengæld har man tænkt meget over den lokale lysforurening:

»Vi har valgt, at nogle steder skal være fuldstændigt ubelyste. Det gælder blandt andet Amager Fælled, Christianshavns Vold, Vigerslev Parken og Utterslev Mose,« forklarer han.

Det skyldes blandt andet hensyn til biotoperne. Man ønsker simpelthen, at der skal være nogle steder i storbyen, hvor planter og dyr ikke bliver påvirket af menneskers behov for konstant lys.

»Selvom det er en storby har vi valgt at lave den her differentiering i tilgangen af gadebelysning. Der skal være nogle steder, hvor man som bruger af byen kan gå ud og nyde stjernehimlen, og hvor planter og dyr kan leve uforstyrret.

Han forklarer videre, at sammenligner man København med andre internationale storbyer, så har København væsentligt færre lyspunkter pr. areal.

»Det giver nogle fordele i forhold til at spare på energien,« siger Steffen Rasmussen og forklarer, at hvis borgere synes, lysniveauet er for svagt, så er de ikke sene til at fortælle kommunen om det.

Genopretningsfilosofi i København

I den første fase af implementeringen af LED-lys i København var finansieringen meget sund, forstået på den måde, at det udstyr der skulle udskiftes, var mellem 30 og 35 år gammelt.

»Der var altså en stor energibesparelse at hente ved de første 19.000 armaturer, men der er en cutting edge. Vi har 11.000 armaturer, der er 12 til 15 år gamle, hvor der er et umiddelbart behov for udskiftning, men der er simpelthen ikke finansiering til det endnu, fordi besparelsen ikke er så stor,« siger Steffen Rasmussen.

Han fortæller videre, at der i virkeligheden er to hensyn at tage højde for. For det første ønsker kommunens forvaltning at bidrage med den reneste teknologi i forhold til CO2-målet, men Steffen Rasmussen påpeger, at det også er nødvendigt, at komme ind i en rutine, hvor man får skiftet udstyr ud, inden det er slidt helt ned.

»Filosofien i Københavns Kommune er, at vi genopretter. Vi skal løbende rundt i hele byen og fikse gader, stræder, parker, rør og meget andet, så byen ikke slides ned. Den filosofi skal gadebelysningen også være en del af, så vi ikke står med armaturer, der er kørt helt ned, ligesom det var tilfældet inden denne investering,« slutter Steffen Rasmussen.

Emner : LED
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Håber der er sat effektive skumringsrelæer op, og helst rigtigt mange af dem? Opblever ofte at lyset er tændt på mange kilometer vej, i højt klart solskin.

Har aldrig fundet ud af hvor det skal anmeldes, så der kan blive slukket?

 • 7
 • 1

Hvor er nyheden henne?

Alle andre danske kommuner, har for længst udskiftet Sodium lamperne med LED.

Hvor er nyheden i denne artikel?

 • 7
 • 10

Mon ikke den oplyste besparelser på elregningen mere skyldes fornuftigere udformede armaturer, der leverer den nødvendige lysstrøm hvor behovet er, så man kan klare sig med færre lumen. For LED-lys er da ikke så voldsomt mere effektivt end flere af de nævnte lyskilder. Men RA-værdien er jo heldigvis markant højere og levetiden ligeså.

 • 3
 • 2

Det kan godt være at lamperne skulle skiftes alligevel, men LED armaturer er vist MEGET dyre. Bortset fra strømbesparelsen vil jeg godt høre lidt mere om investeringen og hvad betydning den har i det lange løb.

 • 3
 • 4

Pudsigt nok kan det netop være på grund af Giv Et Praj at lyset er tændt. For hvordan skal teknikerne ellers finde den lampe, som er meldt som i stykker?

 • 6
 • 0

Mangler lidt journalistisk dybde.

Det er vel ikke så overraskende at man spare strøm på at skifte til LED. Det interessante som flere også nævner er hvad det har kostet at spare strøm. Tror nu nok det kan betale sig i det lange løb, med de omkostninger der er med at skifte pærer, men uden økonomien er det en tomgangsartikel.

 • 3
 • 1

"Stor fortjeneste ved LED-lys på gaderne" Fortjeneste??? Nu er man jo ikke vant til BESPARELSE i den offentlige sektor, men havde de dog blot lært dansk? Så havde de lært, at fortjeneste findes ikke lige dér---

 • 4
 • 2

I Herlev hedder appen Tip Herlev og er suveræn, har flere gange oplevet en reaktionstid på under et døgn. I Gladsaxe hedder appen Tip Gladsaxe.

 • 5
 • 0

LED lys gør at der nu er så mørkt på gader og stræder, at man både som kørende og som gående føler sig utryg, Der er simpelthen ikke nok lysstyrke i de LED pære kommunen bruger

 • 1
 • 2

LED lys gør at der nu er så mørkt på gader og stræder, at man både som kørende og som gående føler sig utryg,

Nå?! Her i Kolding har LED armaturer betydet en næsten fordobling af lysstyrken, med større oplevet tryghed til følge.

Og i da hvor bilerne har meget skarpere lys end tidligere, kan det være vanskeligt at se fodgængere, så også derfor er det en sikkerhedsmæssig forbedring med højere lysstyrke.

Det er ærgeligt for amatørastronomer, at der kommer mere lysforurening, men det er en meget lille bivirkning ved den markant forøgede trykhed og sikkerhed, efter min mening. Jeg synes det er en fornøjelse at køre under LED lys

Jeg har ikke oplevet nogen problemer med Moire-effekter, men jeg har heller ikke forsøgt at tage billeder i LED lampernes skær.

 • 2
 • 0

Det er da fint, at man har haft en besparelse, men hvad med sikkerheden i byen, for der er ikke meget lys tilbage. Der hvor jeg bor i Vanløse er der tilnærmelsesvist mørkt, hvis man kommer hjem efter midnat eller måske skal møde tidligt om morgenen.

Så hvad mon der blev af Sikker By...........

Og så er den anden side af det naturligvis, hvad denne udskiftning har kostet. Det kunne være interessant for os i Københavns Kommune at vide det - det er trods alt os, der skal betale det.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten