Københavns Kommune: Stor fortjeneste ved LED-lys på gaderne

27. maj 2017 kl. 12:0018
Københavns Kommune: Stor fortjeneste ved LED-lys på gaderne
I første fase af indførelsen af LED-lys i København, udskiftede kommunen armaturer, der var mellem 30 og 35 år gamle. Illustration: Troels Heien. Københavns Kommune..
Første fase i udskiftningen af Københavns gadebelysning til LED-lys er netop afsluttet, og det vil kunne ses på både klimaregnskabet og kommunens pengekasse, der slipper for en årlig elregning på 12,8 millioner kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

I bestræbelserne på at blive CO2-neutral i 2025 er Københavns Kommune ved at være færdig med første fase af udskiftningen af byens gadebelysning. Her har teknik- og miljøforvaltningen udskiftet 19.000 ud af 45.000 lysarmaturer med nye LED-installationer.

»Der er lige et par hjørner rundt omkring i byen, vi stadig mangler, men det bliver afsluttet her i maj,« fortæller Steffen Rasmussen, der er chef for Center for Trafik og Byliv.

Steffen Rasmussen forklarer, at i takt med, at man i kommunen har et ønske om at blive CO2-neutral i 2025, er det her er et vigtigt skridt, og samtidig også et skridt der kommer til at kunne mærkes i kommunekassen.

»I forhold til 2010 sparer vi samlet set over 55 procent af det samlede energiforbrug til gadebelysning. Det sker blandt andet, fordi armaturerne med den nye teknologi er 70-80 procent mere effektive, end de tidligere armaturer,« siger Steffen Rasmussen og tilføjer, at effekten af fornyelsesprojektet med de 19.000 armaturer estimeres til at spare kommunen for en udgift på 12,8 millioner kroner i årligt elforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Centerchefen forklarer, at udover energibesparelse har også kvaliteten af lyset vægtet højt – og dermed borgernes tryghedsfølelse:

»Det har været vigtigt, at vores borgere oplever tryghed med den nye belysning. LED-lys er mere bredspektret end de gamle lyskilder med kviksølv, natrium og lysstofrør, hvilket medfører, at vi bedre kan se.«

Lokal lysforurening på dagsordenen

Steffen Rasmussen forklarer, at man ikke har haft global lysforurening med i regnestykket, da man lavede udbuddet, til gengæld har man tænkt meget over den lokale lysforurening:

»Vi har valgt, at nogle steder skal være fuldstændigt ubelyste. Det gælder blandt andet Amager Fælled, Christianshavns Vold, Vigerslev Parken og Utterslev Mose,« forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes blandt andet hensyn til biotoperne. Man ønsker simpelthen, at der skal være nogle steder i storbyen, hvor planter og dyr ikke bliver påvirket af menneskers behov for konstant lys.

»Selvom det er en storby har vi valgt at lave den her differentiering i tilgangen af gadebelysning. Der skal være nogle steder, hvor man som bruger af byen kan gå ud og nyde stjernehimlen, og hvor planter og dyr kan leve uforstyrret.

Han forklarer videre, at sammenligner man København med andre internationale storbyer, så har København væsentligt færre lyspunkter pr. areal.

»Det giver nogle fordele i forhold til at spare på energien,« siger Steffen Rasmussen og forklarer, at hvis borgere synes, lysniveauet er for svagt, så er de ikke sene til at fortælle kommunen om det.

Genopretningsfilosofi i København

I den første fase af implementeringen af LED-lys i København var finansieringen meget sund, forstået på den måde, at det udstyr der skulle udskiftes, var mellem 30 og 35 år gammelt.

»Der var altså en stor energibesparelse at hente ved de første 19.000 armaturer, men der er en cutting edge. Vi har 11.000 armaturer, der er 12 til 15 år gamle, hvor der er et umiddelbart behov for udskiftning, men der er simpelthen ikke finansiering til det endnu, fordi besparelsen ikke er så stor,« siger Steffen Rasmussen.

Han fortæller videre, at der i virkeligheden er to hensyn at tage højde for. For det første ønsker kommunens forvaltning at bidrage med den reneste teknologi i forhold til CO2-målet, men Steffen Rasmussen påpeger, at det også er nødvendigt, at komme ind i en rutine, hvor man får skiftet udstyr ud, inden det er slidt helt ned.

»Filosofien i Københavns Kommune er, at vi genopretter. Vi skal løbende rundt i hele byen og fikse gader, stræder, parker, rør og meget andet, så byen ikke slides ned. Den filosofi skal gadebelysningen også være en del af, så vi ikke står med armaturer, der er kørt helt ned, ligesom det var tilfældet inden denne investering,« slutter Steffen Rasmussen.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
29. maj 2017 kl. 20:35

Det er da fint, at man har haft en besparelse, men hvad med sikkerheden i byen, for der er ikke meget lys tilbage. Der hvor jeg bor i Vanløse er der tilnærmelsesvist mørkt, hvis man kommer hjem efter midnat eller måske skal møde tidligt om morgenen.

Så hvad mon der blev af Sikker By...........

Og så er den anden side af det naturligvis, hvad denne udskiftning har kostet. Det kunne være interessant for os i Københavns Kommune at vide det - det er trods alt os, der skal betale det.

17
29. maj 2017 kl. 13:32

LED lys gør at der nu er så mørkt på gader og stræder, at man både som kørende og som gående føler sig utryg,</p>
<p>

Nå?! Her i Kolding har LED armaturer betydet en næsten fordobling af lysstyrken, med større oplevet tryghed til følge.

Og i da hvor bilerne har meget skarpere lys end tidligere, kan det være vanskeligt at se fodgængere, så også derfor er det en sikkerhedsmæssig forbedring med højere lysstyrke.

Det er ærgeligt for amatørastronomer, at der kommer mere lysforurening, men det er en meget lille bivirkning ved den markant forøgede trykhed og sikkerhed, efter min mening. Jeg synes det er en fornøjelse at køre under LED lys

Jeg har ikke oplevet nogen problemer med Moire-effekter, men jeg har heller ikke forsøgt at tage billeder i LED lampernes skær.

16
29. maj 2017 kl. 09:18

LED lys gør at der nu er så mørkt på gader og stræder, at man både som kørende og som gående føler sig utryg, Der er simpelthen ikke nok lysstyrke i de LED pære kommunen bruger

15
28. maj 2017 kl. 20:08

I Herlev hedder appen Tip Herlev og er suveræn, har flere gange oplevet en reaktionstid på under et døgn. I Gladsaxe hedder appen Tip Gladsaxe.

14
28. maj 2017 kl. 13:48

"Stor fortjeneste ved LED-lys på gaderne" Fortjeneste??? Nu er man jo ikke vant til BESPARELSE i den offentlige sektor, men havde de dog blot lært dansk? Så havde de lært, at fortjeneste findes ikke lige dér---

13
28. maj 2017 kl. 10:06

Mangler lidt journalistisk dybde.

Det er vel ikke så overraskende at man spare strøm på at skifte til LED. Det interessante som flere også nævner er hvad det har kostet at spare strøm. Tror nu nok det kan betale sig i det lange løb, med de omkostninger der er med at skifte pærer, men uden økonomien er det en tomgangsartikel.

11
27. maj 2017 kl. 22:57

Virker det også uden for københavn?

10
27. maj 2017 kl. 22:18

Pudsigt nok kan det netop være på grund af Giv Et Praj at lyset er tændt. For hvordan skal teknikerne ellers finde den lampe, som er meldt som i stykker?

9
27. maj 2017 kl. 18:57

@Michael Fos Henvendelser til kommunens tekniske forvaltning virker godt med https://givetpraj.kk.dk/ . Kan iøvrigt downloades som en app., hvor man kan tage et billede af problemet.

7
27. maj 2017 kl. 18:23

Det kan godt være at lamperne skulle skiftes alligevel, men LED armaturer er vist MEGET dyre. Bortset fra strømbesparelsen vil jeg godt høre lidt mere om investeringen og hvad betydning den har i det lange løb.

6
27. maj 2017 kl. 17:37

Mon ikke den oplyste besparelser på elregningen mere skyldes fornuftigere udformede armaturer, der leverer den nødvendige lysstrøm hvor behovet er, så man kan klare sig med færre lumen. For LED-lys er da ikke så voldsomt mere effektivt end flere af de nævnte lyskilder. Men RA-værdien er jo heldigvis markant højere og levetiden ligeså.

5
27. maj 2017 kl. 17:18

Hvor er nyheden henne?

Alle andre danske kommuner, har for længst udskiftet Sodium lamperne med LED.

Hvor er nyheden i denne artikel?

4
27. maj 2017 kl. 16:49

Som jeg læser det så skulle de skiftes alligevel, så der spares både strøm og vedligehold.

2
27. maj 2017 kl. 14:36

Håber der er sat effektive skumringsrelæer op, og helst rigtigt mange af dem? Opblever ofte at lyset er tændt på mange kilometer vej, i højt klart solskin.

Har aldrig fundet ud af hvor det skal anmeldes, så der kan blive slukket?

1
27. maj 2017 kl. 12:42

Det kunne været intersant at vide hvad denne besparelse har kostet alt inkl ? Samt evt tilbagebetalingstiden ?