Københavns Kommune får to mio. kr. i erstatning for Den Røde Plads
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Københavns Kommune får to mio. kr. i erstatning for Den Røde Plads

Efter afslutningen af syns- og skønssagen om den glatte og falmende polyuretan-belægning er et renoveringsarbejde nu i gang på Den Røde Plads. Her lægges i stedet en klinkebelægning af en type, der også anvendes på andre danske anlægsprojekter. Illustration: Christian Østergaard

Efter problemer med glat belægning og falmede farver på Den Røde Plads på Nørrebro har Københavns Kommune fået ca. to millioner kroner i erstatning fra rådgiverne bag projektet.

Det viser en aktindsigt i forliget for den syns- og skønssag, der har kørt mellem kommunen, rådgiveren BIG og entreprenøren Aarsleff. Her fik kommunen tildelt 2.184.000 kroner i erstatning fra BIG, hvoraf de to millioner kroner skulle betales af den tyske underrådgiver og landskabsarkitekt Topotek 1.

Læs også: Den Røde Plads blev ikke rød – men dyr

»Efter der blev konstateret en række fejl i projektet, indgik vi et forlig med totalrådgiveren og hovedentreprenøren, som vi samlet set er tilfredse med. Vi har også et ønske om at kunne samarbejde med parterne fremadrettet,« sagde Henriette Hall-Andersen, der er centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen, tilbage i marts til Ingeniøren – uden dog at ville sætte beløb på økonomien i forliget.

Aktindsigten viser da også, at er erstatningen langt fra rækker til den igangværende renovering af pladsen, da kommunen som led i forliget indvilligede i at betale sagens omkostninger.

Ud af de 11 millioner kroner, som borgerrepræsentation har afsat til renoveringen, er to millioner kroner gået til udgifter forbundet med syns- og skønssagen og advokatbistand.

Ny belægning på vej

Efter at syns- og skønssagen er blevet afsluttet, er kommunen nu i fuld gang med at renovere pladsen. I det nye projekt er rådgiver og entreprenør blevet udskiftet, så det rådgivende ingeniørfirma Moe har overtaget opgaven fra BIG.

Entreprenøren P.P. Landskab står for at lægge det nye underlag. I stedet for den tidligere røde polyuretan-belægning, der var for glat, bliver der nu lagt klinker i fire røde farver i et sildebensmønster.

Læs også: Nu er der skridsikker belægning på glat kyssebro

»Arbejdet med at lægge de nye skridsikre klinker på pladsen følger den oprindelige tidsplan. Omkring en tredjedel af den nye røde klinkebelægning er nu lagt, og vi forventer, at arbejdet er afsluttet i løbet af oktober 2018. Vi åbner pladsen gradvist, som arbejdet skrider frem, for at mindske generne i området,« siger Henriette Hall-Andersen.

Klinkerne er brugt på andre danske anlægsprojekter, blandt andet i Odense. For at styrke underlaget, bliver de lagt i et såkaldt sildebensforbandt, hvor store stålbånd spændes omkring klinkerne i felter på ca. 40-50 m2.

Læs også: Så lykkedes det: Københavns skandaleramte inderhavnsbro er åbnet

»Da kommunen ofte kører med feje- og sugemaskiner på pladsen, er der en risiko for, at fugerne ikke fremstår fyldte, og derved mister belægningen sin styrke. I den teoretiske verden burde belægningen kunne holde til slid, men i praksis må man sikre sig mod vrid fra de forskellige maskiner og køretøjer, der kører på pladsen,« fortæller Jesper Kaare Aagard, der er direktør for P.P. Landskab.

Det samlede budget for renoveringen af pladsen er på 13,5 millioner kroner, hvor Real Dania finansierer halvdelen af beløbet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når man politisk vil efterabe og hylde det konkursramte sovjetsamfund, bliver det naturligvis dyrt. Og når man nu fremturer med "rød løsning" i form af hundedyre klinker som man allerede nu er bekymret for kan holde til den maskinelle renholdelse, er fundamentet lagt til en ny skandale.

Vedligeholdelsen af en "rød sovjetbelægning" kan naturligvis kun ske på sovjetmaner, med håndkraft og fejekoste, hvis det skal holde. Men se om Københavns Kommunes røde politiske flertal vil indse, at alle "røde sovjetløsninger" er vejen til elendighed og fælles pengespild.

  • 5
  • 6

Er det ikke endnu en "sensationsnyhed" der ikke beriger vores ingeniørvidenskab særlig meget? Der har jo været artikel om selve det tekniske problem, resten er så advokater og politikere..

  • 4
  • 2

en "rød sovjetbelægning"


Den Røde Plads er mig bekendt belagt med grå brosten, som fint holder til både en håndbetjent fejekost og en fejemaskine. Navnet er en fejloversættelser, det er egentlig Den Smukke Plads. Kreml og Det Historiske Museum giver dog det hele et rødt præg. Plastikbeægning på pladser og fortove har jeg meget svært ved at se det specielt sovjetiske i. Det er vist så amerikansk, at ikke engang amerikanerne kan finde på det.

Det KAN godt lade sig gøre at ødelægge en brostensbelægning med en fejemaskine. Det gør man i Århus, hvor man går så hårdt til den, at sandet mellem stenene forsvinder. Man kan også ødelægge tykke granitfliser ved at lade, ikke Den Røde Hær, men ølvogne køre i parade hen over dem.

  • 2
  • 0