Københavns Kommune beholder omstridte grønne poser

Illustration: Nina Errboe

Københavnerne skal fortsat sortere deres bioaffald i de grønne, bionedbrydelige affaldsposer. København Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har nemlig besluttet at fastholde de grønne poser, skriver forvaltningen i en pressemeddelelse. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra COWI, der vurderer, at bioposerne samlet set er den bedste løsning til den københavnske affaldssortering.

Kommunen valgte i 2018 at bestille undersøgelsen fra COWI, da udvalget blev gjort bekendt med, at den grønne poser til bioaffald bestod af 70 procent fossilt plast. Det åbnede for overvejelsen om, hvorvidt kommunen i stedet skulle bruge ganske almindelige plasticposer af fossilt plast.

Læs også: Unyttige grønne poser kan være fortid for københavnerne

»Vi har sat denne undersøgelse i gang, fordi vi ville være helt sikre på, hvilke fordele og ulemper der er ved forskellige posetyper. På den måde kan kommunen træffe en klar beslutning, hvor man har overvejet alle aspekter,« siger Marcus Müller, der er enhedschef for Teknik- og Miljøforvaltningen ifølge pressemeddelelsen.

Læs også: Bioposer passer ikke ind i det danske affaldssystem

Signalværdi

Ifølge Københavns Kommune koster de grønne bioposer 85 millioner om året, mens almindelige plasticposer vil koste 77 millioner. Alligevel har man konkluderet, at de 300.000 københavnere, som sorteringsordningen er udrullet til, fortsat skal bruge de grønne bioposer. Undersøgelsen viser nemlig, at bioposerne giver den mindste CO2-udledning både i forbindelse med produktionen og affaldsbehandlingen.

Derudover mener Københavns Kommune, at bioposerne har den bedste signalværdi, og påpeger at kommuner, der bruger traditionelle plasticposer oplever flere fejlsorteringer. Det har fået udvalget til at fortsætte med bionedbrydelige poser.

Læs også: Københavnske bioposer er lavet af 70 pct. fossil plast

»Der er fordele og ulemper ved alle posetyper, men samlet set mener vi, at bioposerne er klart det bedste valg blandt de bioposer, der findes i dag. Vi kan samtidig se, at der sker en hastig udvikling på markedet for bionedbrydelige poser,« siger Marcus Müller i pressemeddelelsen.

Københavns Kommune forventer at igangsætte et udbud for poser af bionedbrydeligt materiale efter påske, og forventer, at udbudsperioden kun skal løbe ét år af gangen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dvs at hver pose koster ca 5 kr, hvis man bruger en om ugen?!?! Ja jeg bruger dobbelt op hver gang, da væsken trænger igennem poserne og render ud på bordet. Så her i huset koster det 10 kr pr gang!!!

  • 3
  • 1

Så er der nok noget galt med dit regnestykke:) Jeg tror langt de fleste bruger flere poser end en om ugen. Jeg bruger nok snare 1 pose om dagen hvor (dobelt pose hver anden dag). Bruger man 1 pose om dagen som udgangspunkt bliver det omkring 88 øre pr. pose. Det syns jeg lyder mere realistisk.

  • 2
  • 0

Der står 300000 københavnere og dermed mener de nok personer og ikke husstande da der er færre end 300000 husstande i København. Så det svarer til 140000 husstande og så er prisen tæt på 2 kr per styk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten