Københavns buslinje 5A bliver udskiftet med lang, hurtigere gasbus
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Københavns buslinje 5A bliver udskiftet med lang, hurtigere gasbus

Illustration: Movia

Fem meter længere, 7 minutter hurtigere og i turkis med gule hjørner. Sådan kan den nye buslinje 5C fra på mandag opleves, når den erstatter den nuværende bus 5A i København.

Cityline 5C bliver den første danske BRT-lignende linje (Bus Rapid Transit). At linjen kun bliver BRT-lignende betyder, at Movia har arbejdet med alle de elementer, der er i konceptet, fortæller områdechef i Movia Jeppe Gaard.

»BRT-konceptet handler blandt andet om vejen, hvor bussen kører. Her har Københavns Kommune arbejdet med at omstrukturere nogle dele af Frederikssundsvej og Nørrebrogade, så busserne har nemmere ved at komme frem i myldretid,« siger Jeppe Gaard.

De nye busser bliver knap knap 19 meter lange, med 147 pladser. Det er knap 65 mere end i de gamle. Illustration: Movia

På Frederikssundsvej er der etableret et system, så der hvor trafikken plejer at gå i stå, bliver bidder af vejen til busbane. Derudover bliver der en prioritering af busserne i trafiklysene.

På Nørrebrogade har Københavns Kommune dæmpet trafikken ved at have punkter, hvor biler ikke kan passere. Desuden holder busserne i køresporet ved stoppesteder og skal dermed ikke bruge tid på at flette ud i trafikken, forklarer Jeppe Gaard.

Det er blandt andet det, der gør, at linjen kun bliver BRT-lignende.

Ægte BRT har adskilte vejbaner

»I rigtig BRT arbejder man med helt adskilte tracéer. I forhold til bustypen er vi relativt tæt på. Tilsvarende bustyper betjener BRT-strækninger i andre lande, hvor de kan være op til 24 meter lange. Som reglerne er i øjeblikket i Danmark, er 18 meter den længste bustype, vi må have.«

Ruten bliver desuden forlænget til Herlev Hospital, så man kan køre direkte fra hospitalet til Københavns Lufthavn - eller den anden vej. Movia forventer en reduceret rejsetid mellem Husum station og Sundbyvester Plads på 10-12 procent, svarende til 7 minutter.

De 37 busser der skal servicere ruten kører på gas, og der er købt biogas-certifikater, så busserne kører CO2-neutralt og har en væsentligt lavere emission med NOx og partikler, siger Jeppe Gaard.

Bedre information i bussen og ved stoppesteder

Det er også slut med at spørge buschaufføren om han ikke vil sige til, når man er ved det rigtige stop. Det nye busser har digitale friser, som viser, hvor langt bussen er på strækningen, ligesom i S-tog, så passagererne nemmere kan orientere sig om, hvor på strækningen de er.

På udvalgte stoppesteder vises desuden skærme med information om trafikken på knudepunkter, hvor mange passagerer ofte skifter, siger Jeppe Gaard.

Busserne på 5A er på nuværende tidspunkt 13,7 meter lange, men 5C bliver 18 meters ledbusser, hvilket giver bedre plads. Interiøret er lysere. Derudover ændres konceptet for ind- og udstigning, så man fra på søndag kan stige ind og ud af alle døre i bussen, så passagerne kan komme hurtigere ind og ud. Dørene vil være kundebetjente ligesom på S-tog, hvor dørene skal åbnes ved tryk på en knap. Busserne er lavgulvsbusser hele vejen igennem, hvilket også er med til at give en lettere ind- og udstigning, forklarer Jeppe Gaard.

Løftet af den gamle A-rute til den nye C-rute er afledt af de kommende åbninger af Cityringen og Letbanen, som betyder at busnettet i hovedstadsområdet skal tilpasses. Tilpasningen betyder, at københavnerne kan forvente flere tiltag i forhold til busstrækningerne.

Det var dæleme også på time at sådan et system kom til Kbh. De har lignende busser på de mest belastet strækninger i Oslo, og det funger betydeligt bedre end nuværende busser på 5a.

  • 8
  • 0