Københavns Brandvæsen vil bruge droner under indsatser

Billige droner kan give et unikt overblik og sættes ind, hvor der er for farligt for mennesker at være, mener Københavns Brandvæsen.

Københavns Brandvæsens brug af live videostreaming under indsatser skal nu udvides til også at omfatte videooptagelser fra droner.

Dermed får f.eks. Københavns kombinerede vagt- og alarmcentral endnu bedre muligheder for at følge med i brandfolkenes indsats i marken, og brandvæsenet vil få bedre overblik i forskelligartede situationer, fortæller brandingeniør ved Københavns Brandvæsen Magnus Mattsson:

»Det er fantastisk vigtigt at kunne se tingene oppefra. At kunne få det overblik og det perspektiv. Ikke mindst når vi taler om en by som København. Vi har ret høje bygninger. Når man står på gaden, er det jo begrænset, hvad man har af overblik.«

Dronerne, som Københavns Brandvæsen foreløbig har testet to af, er udstyret med et kamera, som via et wifi-signal livestreamer et videofeed ned til indsatslederbilen. Herfra kan signalet sendes videre over mobilnettet til andre, der har behov for at følge indsatsen.

De to droner har foreløbig været brugt i forbindelse med øvelser, og nu venter brandvæsenet på at få tilladelse til også at anvende droner under rigtige indsatser.

Men en ting er at bruge droner til at skabe overblik over ildens udvikling i forhold til baggårde, baghuse og andre elementer, det ellers kan være vanskeligt at få øje på set fra gadeplan. Også under olieudslip til havs vil dronerne være velegnede til at give et overblik.

»Her har vi en helt unik mulig­hed for at sende dronen op og vurdere udslippet, hvad retning det driver i og så videre,« siger Magnus Mattsson.

Rekognoscering og fjernsupport

Dronerne kan desuden bidrage i situationer, hvor det er for farligt at sende brandfolk ind. Det kan eksempelvis være i forbindelse med kemikalieudslip eller ved sammenstyrtnings- eller eksplo­sionsfare.

»Vi kan hurtigt og nemt sende en drone ind og tage nogle billeder, som bliver streamet ud, og så kan vi på den baggrund vurdere faren,« siger Magnus Mattsson.

Og det er ikke bare de lokale brandfolk på stedet, der kan vurdere faren. Fordi videosignalet kan sendes videre, eksempelvis til den kombinerede vagt- og alarmcentral, kan centralen dermed indhente ekspertise fra helt andre steder i landet.

Eksempelvis kan billederne streames til en person i Jylland, som er ekspert i et anlæg af den type, som er sprunget læk med farlige kemikalier.

Københavns Brandvæsen har foreløbig testet to droner af typen Phantom 1 og Phantom 2 Vision. Flyvetiden er en begrænsende faktor i forhold til dronerne, hvor Phantom 2, der kan holde sig i luften i længst tid, alt efter vejrforholdene og anvendelsen har en flyvetid på omkring 20 minutter og en rækkevidde på ca. 1 km i forhold til fjernbetjeningen. Wifi-videostreamingen rækker dog for øjeblikket kun ca. 300 meter.

Men selvom der altså er nogle teknologiske begrænsninger, så er der tale om forholdsvis billig teknologi, påpeger Magnus Mattsson, sammenlignet med for blot få år siden, hvilket gør droner til et økonomisk realistisk hjælpemiddel under indsatser i fremtiden.

Københavns Brandvæsen forventer at få tilladelse fra Trafikstyrelsen til at flyve med droner under indsatser i løbet af februar eller marts i år.

Kommentarer (7)

Et termisk kamera skal være sekundær kamera da det ellers vil overstyre under brand.
Som værktøj til at sikre et brandsted efter at branden er nedkæmpet vil det være fint , men det er ikke det der lægges op til

  • 1
  • 1

Udfordringen kan blive frekvens og effekt.
Frekvensen da den sender i et frekvensområde der bruges til alt wifi til købmandens overvågning.
Effekt da der kun må sendes med begrænset effekt i disse bånd.
Begge dele kunne løses med specialfrekvenser til formålet, men det gives der næppe tilladelse til.
Skulle en frekvenstilladelse komme på plads, så er udstyret ikke billigt længere, da det ikke er hyldevare.

  • 2
  • 0

Udfordringen kan blive frekvens og effekt.
Frekvensen da den sender i et frekvensområde der bruges til alt wifi til købmandens overvågning.
Effekt da der kun må sendes med begrænset effekt i disse bånd.

Tænker du på rækkevidde? Der skal ikke særlig meget retningsantenne til, før man sagtens kan tredoble rækkevidden. Det kan man selv lave med lidt sølvpapir, hvis man vil. Men jeg ville nok foretrække et analogt FPV setup i stedet for DJI-Phantom Vision's Wifi løsning. Det er smart, fordi det er hyldevare, og man sparer skærmen, da man kan bruge en smartphone, men ikke den helt optimale løsning. Men igen - det skal være billigt og nemt, og mest bare lige bruges til at få overblik, så jeg tror egentlig løsningen er ganske fornuftig.

  • 0
  • 0

Rækkevidde pga. den lave effekt, og skal det være lovligt, overskrides EIRP hvis der sættes retningsantenne på. Hvis man vælger den frekvens der f.eks. bruges til videolink, så må der sendes med 37 dBm tilført en antenne uden gain. Dronen skal sende rundstrålende, så en antenne uden gain er optimal her.
5 Watt er nok ikke nødvendig, og det bruger meget strøm, men den kan skyde 20-80 km ved LOS.

  • 0
  • 0

Jeg kan slet ikke være med det samme tekniske niveau som nogle af jer herinde har - og alligevel forsøger jeg lige at give mit besyv med.

Som jeg ser det, er det vigtigt at kigge på det aspekt, at en drone kan være med til, på en effektiv og billig måde, at redde liv. Nu er det ikke det eneste brandvæsenet gerne vil bruge droner til, for de har mange flere ting i kikkerten.

Et helt andet aspekt, er som jeg ser det - hvad så når brandvæsenet har fået godkendt brugen af droner til erhvervsmæssigt brug - hvad sker der så med håndværkerne og alle de andre fag, hvor det også kan være meget mere effektiv, lønsomt og lettere at bruge droner - de vil selvfølgelig også have lov til det.

Det bliver enormt spændende at følge med i udviklingen, og se om blandt andet The Pocket Drone bliver til noget...

  • 0
  • 0