Københavnernes elselskab sætter 60.000 solcellepaneler ved Lemvig

19. september 2019 kl. 10:5527
Københavnernes elselskab sætter 60.000 solcellepaneler ved Lemvig
Hofors eget billede af marken, hvor de 20 MW solceller bliver sat op. Illustration: Hofor.
I kampen for en klimaneutral hovedstad opfører Hofor 20 MW solceller på en 26 hektar stor mark i det nordvestlige Jylland. Læs her, hvordan det hænger sammen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hovedstadens forsyningsselskab, Hofor, investerer i sine første solceller. 60.000 paneler skal sættes op på en 26 hektar stor mark syd for Lemvig. Til sammen får den en effekt på 20 MW og en forventet, årlig produktion på 20 GWh. Det svarer til 4.000 husstandes elforbrug.

Den nøjagtige pris på solcelleparken er hemmelig, men Jesper Pedersen, der står i spidsen for Hofors satsning på vedvarende energi, påpeger, at markedsprisen for store solcelleanlæg ligger i underkanten af fem mio. kr. pr installeret MW. Det indikerer en samlet investering i underkanten af 100 mio. kr.

Svarer til 360 MW vindmøller

Solcelleparken i Nordjylland er et led i Københavns Kommunes anstrengelser på blive CO2-neutral i 2025. København er eneejer af Hofors energi-aktiviteter, mens seks andre kommuner er medejere af Hofors vand-afdeling.

Københavns Kommune har sat som mål at skaffe grøn strøm, der skærer 360.000 tons af CO2-udslippet. Det er, hvad hovedstadens borgere og virksomheder udleder via deres elforbrug i dag. De 360.000 tons svarer ifølge Jesper Pedersen nogenlunde til, at Hofor skal opføre 360 MW vindkapacitet, som er, hvad virksomheden hidtil har koncentreret sig om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

114 MW vindmøller er det blevet til fordelt på 37 møller. De står i fire parker i Jylland, fire på Jylland og en enkelt på Prøvestenen i København.

Dertil kommer, at Hofor ejer halvdelen af havmølleparken Middelgrunden ud fra byens havn, men de tæller ikke med i klimaregnskabet endnu. Der er nemlig tale om eksisterende, og ikke ny kapacitet. Kun, hvis det lykkes at opgradere og levetidsforlænge møllerne, vil kommunen tælle produktionen med i sit klimaregnskab.

Solceller og vindmøller har tæt på samme pris

Jesper Pedersen forudser, at Hofor kommer til at opføre flere solceller, selv om åbningen af nye parker ikke ligger lige om hjørnet, og selv om kapacitetsfaktoren kun er ca. en tredjedel af vindmøllernes. Der skal altså tre gange så stor kapacitet med solceller til at nå op på samme produktion som med vindmøller. Økonomisk er der imidlertid ikke samme forskel.

»Overordnet er solceller og landvind ret tæt på hinanden konkurrencemæssigt,« konstaterer Hofor-chefen med henvisning til, at prisen for solstrømmen generelt er højere, da den bliver produceret i dagtimerne, hvor efterspørgslen er større.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis hovedstaden skal op på, hvad der svarer til 360 MW vindkraft, kræver det dog mere end solceller, først og fremmest at det lykkes at placere nye møller på vandet. Hofor er i gang med forundersøgelser af to områder i Øresund.

Læs også: Hofor melder sig som havmølle-ejer: Undersøger to projekter i Øresund

Der er bedre plads i Jylland

Det er på den baggrund, at Jesper Pedersen besvarer det åbenbare spørgsmål: Hvordan bliver københavnerne CO2-neutrale af at sætte solceller op i det nordvestlige Jylland?

»I Jylland er der bedre plads og projektmuligheder.«

For Hofor har fået opgaven med at sætte grønne projekter i søen af politikerne. Pengene låner selskabet, for det er tanken, at projekterne tjener sig selv ind igen.

»Vi agerer som en kommerciel virksomhed,« som Jesper Pedersen udtrykker det.

»Vi vil gerne have majoriteten. Vi er i det her marked for at få anlæggene i vores bøger, og vi har langsigtet ejerskab og drift for øje.«

»Hidtil har vi været dygtige til at få overskud hjem. Vi er meget omhyggelige, når vi kigger på anlæggene. Det det er klart, at hvis elprisen pludselig kollapser, så har vi udsigt til et tab.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hofor har købt solcelleprojektet ved Lemvig af det danske projektudviklingsselskab Better Energy.

Læs også: Hovedstadsområdets fjernvarmeselskaber dropper udvikling af geotermi

Ud over vindmøller og snart altså solceller ejer Hofor også de værker, som forsyner københavnerne med fjernvarme, herunder Amagerværket, der er bygget om til biomasse.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
25. oktober 2019 kl. 14:28

Nej ikke sort. Faktisk ret grønt. Klimaet er bedøvende ligeglad med om de opstilles lokalt i KBH eller i Lemvig. Klimaet er også bedøvende ligeglad med hvor den producerede el finder anvendelse. Økonomien er til gengæld ikke ligeglad. Opstilling i Lemvig koster nok ikke 1/3 af kbh. Derfor 3 gange så meget grøn el for den samme investering.

26
25. oktober 2019 kl. 13:17

Citat: " .. Det gør muligvis Vestjyllands CO2-regnskab grønnere, men ikke hovedstadens, og hovedstaden skal også med nu, hvis vi skal nå vores klimamål,” .. "

Kilde: https://www.altinget.dk/artikel/kritik-af-koebenhavns-klimaregnskab-hovedstaden-bliver-ikke-co2-neutral-af-at-koebe-solceller-i-lemvig

Citat: " .. Vi bruger den metode, som er udviklet af ministeriet og KL i 2008 og gør, at det, vi ejer uden for kommunens grænser, også kan tælle med i vores regnskab. Jørgen Abildgaard - Klimachef og projektleder, Københavns Kommune ..""

Tja ...  den metode ...  bør vist laves om.
24
4. oktober 2019 kl. 13:33
  • ideen med flere funktioner i solcelle områder er god - måske fremtiden indeholder LED lamper på undersiden af panelerne - som lyser om natten - for at grønsager bedre kan gro.
22
4. oktober 2019 kl. 09:52

»I Jylland er der bedre plads og projektmuligheder.«

Ude af øje, ude af sind.... Meget belejligt at placere dem i "det mørke Jylland"... 20 MW...Byg da i stedet for havvindmøller istedet for at optage jord på det.

20
3. oktober 2019 kl. 22:18

Men hvorfor ikke placere solceller på arealer, man alligevel ikke kan få andet ud af. Man kan jo starte med over parkeringsarealer og på industribygninger (f.eks. i hovedstadsregionen).

Nok fordi der skal graves, trækkes meget kabel og bygges en del, hvis du fordele 26 hektar solcellepaneler på diverse hustage og over parkeringspladser. Det er langt nemmere og billigere at placere panelerne i række og geled på stativer på jorden - i øvrigt også, hvad eventuel skygge fra andre bygninger og service angår.

19
3. oktober 2019 kl. 21:38

Lavt hængende frugt: Byg kæmpe solcelleanlæg med høje hegn omkring, med henblik på fårehold og/eller grøntsagsdyrkning under og imellem solcellerne, samt opsamling af regnvand, til afgrøder og fårevanding ind imellem regnbygerne, det burde da være 2, 3 eller 4 fluer med eet smæk? Samt, hvis man især gør ovenstående på magre jorde, så kan alle vel kun være tilfredse: Får-geder hver anden-tredie år, grøntsager, asparges, gullerødder og kartofler m.m. når de´t giver mening, altså sædskifte og gødskning, samt ukrudtsbekæmpelse i een. Hegnet beskytter solcellerne, dyrene og grøntsagerne mod h.h.v. ulve og rådyr og krondyr.

18
21. september 2019 kl. 12:20
17
21. september 2019 kl. 11:11
16
21. september 2019 kl. 00:47

Er min matematik helt væk eller vil det ikke sige at hver husstand bruger 5'000 kWh årligt? Er det hvad en standart husstand bruger af el hvert år?
I min husstand brugte vi 2'505 kWh i hele 2018 . Altså kun halvdelen.
Ligger vores forbrug så lavt i forhold til gennemsnit eller sætter man tallet bevidst højt for ikke at love mere end man kan holde?
(reelt spørgsmål)

Reelt afhænger det jo af mange ting... En standard familie (2 voksne og 2 børn) der bor i en lejlighed (80-90 m2), bruger typisk 2-3.000 kWh/år, hvor imod en standard familie, der bor i paracelhus (150 m2), typisk bruger 4-5.000 kWh/år. Begge eksempler er uden elvarme. Ældre mennesker bruger typisk mindre og unge mennesker bruger typisk mere. I gennemsnit bruger en standard familie 4.450 kWh/år.

Hvis man ikke har en standard familie, bruger en gennemsnits voksen ca. 1600 kWh/år og dertil kan man lægge 500-1.000 kWh/år pr barn (afhængig af alder m.m.)...

15
20. september 2019 kl. 17:55

Det ser ud til dit forbrug ligger lavt værd glad for det. Vi er kun to og bruger ca . 2100 Kwh men betaler, så alligevel 4800 kr for det

14
20. september 2019 kl. 17:39

ja HOFOR har verdens grimmeste bygning her på Irlandsvej - den er så grim at det kan ikke blive værre - så lidt paneler ville da gøre gavn. Og så slipper Lemvig da for at have dem der. Det er da helt utroligt så fjollet man går frem med alle de store forbrugere i Købehavn er det her panelerne skal være, og så man ikke skal bygge dyre ledninger i tilgift.

13
20. september 2019 kl. 15:10

Til sammen får den en effekt på 20 MW og en forventet, årlig produktion på 20 GWh. Det svarer til 4.000 husstandes elforbrug

Er min matematik helt væk eller vil det ikke sige at hver husstand bruger 5'000 kWh årligt? Er det hvad en standart husstand bruger af el hvert år? I min husstand brugte vi 2'505 kWh i hele 2018 . Altså kun halvdelen. Ligger vores forbrug så lavt i forhold til gennemsnit eller sætter man tallet bevidst højt for ikke at love mere end man kan holde? (reelt spørgsmål)

12
19. september 2019 kl. 19:18

Ifølge tallene svarer det til at 10-20% af det areal der er til hver bolig i København kan belægges med disse solceller, og give samme resultat. Så hvorfor i alverden skal København så beslaglægge 26 hektar god landbrugsjord eller skovareal i Lemvig Kommune ? De kan jo gå igang med egne friarealer og parker og tage. Dette er blot og bart en ulækker københavnerkolinasiering af provinsen der tåler sammenligning med god gammeldags imperialistisk udnyttelse af kolonierne, f.eks. De Vestindiske Kolonier. Københavnerne har det med "fra 3.sals højde på Østerbro" at kloge sig på alverdens miljøløsninger der typisk nok har det med at være beliggende langt fra egen baghave.

Nu må det snart være nok med det mummespil af fordægt gloriepudsning på andres bekostning for at redde egen velfærd i en verden der er gået amok i tåbeligt klimahysteri og stadig fornægter af, at velfærdssamfundet står for fald med "Thunberg-syndromet."!

11
19. september 2019 kl. 17:36

Hvorfor ikke bare leje sig ind på tagarealet af alle de offentlige bygninger som HOFORs ejerkommuner har stående ?

Så kan de også bruge strømmen der ellers ret ofte ikke vil kunne komme til sjælland grundet et meget ofte fuldt belastet storebæltskabel.

Værst er nok den tåbelige tilplastring af jord, som kunne være blevet brugt til noget der er meget mere fornuftigt, men:

'Se......vi planter nogle blomster til bierne mellem solcellerne'

Alt er tilladt i grønvaskningenens hellige navn, suk

10
19. september 2019 kl. 15:18

Men hvorfor ikke placere solceller på arealer, man alligevel ikke kan få andet ud af. Man kan jo starte med over parkeringsarealer og på industribygninger (f.eks. i hovedstadsregionen). Senere kan man udvide til boligarealer hvis de rigtige løsninger, æstetisk og økonomisk, er der.

9
19. september 2019 kl. 15:13

Pr. arealenhed producerer solcellerne ca. 15 gange så meget energi som den samlede biomasseproduktion ved f.eks. plantagedrift. Dvs. det sidste er langt mere "naturødelæggende" end det første.

  1. Hvorfor mener du en plantage er naturødelæggende? Det kan udmærket være en plantet blandingsskov, der udover i sig selv at være naturnær, understøtter en rig (divers) fauna og sekundær flora. Afhængigt af hvordan det gøres, ville det være noget af det tætteste vi kommer på natur i Danmark.

  2. Effektivitet: Hvis du skal sammenligne, så fungerer skove både som solfanger, CO2-capture, og lagring. Prøv at medregne en industriel CO2-capture, kemisk omdannelse til electrofuels, og ressourcer til lagring, og lad os se om det stadig er helt så fordelagtigt.

8
19. september 2019 kl. 15:13

Egenlig ikke fordi jeg har noget imod solceller sat på rigtig dårlig sandjord. (Jeg har noget imod solceller, der er placeret på gode jorde). Men den placering, der er valgt, er et af Danmarks/verdens bedste placeringer for landbaserede vindmøller. Så hvis man vil have den bedste arealudnyttelse, skulle man sætte vindmøller op.

7
19. september 2019 kl. 14:36

Ja for det er der jo slet ikke nogen udfordringer i... Jøses mand. Tænk dig dog om inden du slynger sådan noget ud.

6
19. september 2019 kl. 13:09

Pr. arealenhed producerer solcellerne ca. 15 gange så meget energi som den samlede biomasseproduktion ved f.eks. plantagedrift. Dvs. det sidste er langt mere "naturødelæggende" end det første.

Men at det skulle være så svært at finde arealer til solceller i DK-Øst lyder bemærkelsesværdigt - og meget uhensigtsmæssigt, da produktions-underskuddet netop i DK-øst generelt er enormt. Det forekommer ikke holdbart at de gode københavnere m.fl. på den måde vedvarende eksporterer deres problemer.

5
19. september 2019 kl. 13:03

Nok noget af det grimmeste og naturødelæggende med flere hektar fyldt med solceller. Flydt cellerne ud på havet, som jo er det krav mange stiller til møllerne.

Det var med livet som indsats, at man bevægede sig rundt i København på grund af løse tagsten, da denne orkan rasede: https://vejr.tv2.dk/2015-11-24-i-dag-for-34-aar-siden-danmark-ramt-af-historisk-storm

Mon ikke der er rigeligt med tag areal i København, der kunne have godt af at der etableres solceller, og ikke som nu ude i naturen i Lemvig.

4
19. september 2019 kl. 12:43

Nok noget af det grimmeste og naturødelæggende med flere hektar fyldt med solceller. Flydt cellerne ud på havet, som jo er det krav mange stiller til møllerne.

3
19. september 2019 kl. 11:58

Jan Heisterberg

Det kunne ikke være bedre skrevet.

Kunne man foreslå at der skal være krav om sådan nogle projekter fx bliver placeret på samme 10kv elnet eller transformerstation som forbrugeren, ellers skal der betales for den andel af transmission linjerne som produktionen bruger.

Så slipper vi også for at et datacenter i fremtiden bygger vedvarende energi i Norge som de bruger i Danmark.

1
19. september 2019 kl. 11:14

Hvorfor er projektet ikke placeret i et sydligere land, hvor efffektiviteten af solceller er højere og soltiden er længere ? Når nu det er klarede formål er at spare CO2 ......

For når nu Store Bæltskablet er fuldt belastet OG vindmøllerne må drosle ned, fordi Tyskland ikke vil aftage produktion, så er det jo spild ?

Lidt provokerende, men alligevel ....