Københavnerne slipper for flystøj trods vokseværk i Danmarks største lufthavn

Plus8. februar kl. 11:344
Københavnerne slipper for flystøj trods vokseværk i Danmarks største lufthavn
Københavns Lufthavn er den største lufthavn i Danmark og en af de ældste lufthavne i Europa. Den blev grundlagt tilbage i 1925 omkring otte kilometer sydøst for Københavns centrum og ligger primært i Tårnby Kommune på Amager, mens en mindre del ligger i Dragør. Illustration: cph.dk.
Naboer til Københavns Lufthavn kan se frem til mindre støj fra flytrafikken, når lufthavnen skal udbygges.
Artiklen er ældre end 30 dage

Borgere ikke bare på Amager, men i store dele af København kommer i fremtiden til at slippe for en del af støjen fra flytrafikken til og fra Københavns Lufthavn, hvis planerne om at gøre Danmarks største lufthavn klar til en massiv vækst i antallet af passagerer realiseres.

Det fremgår af en rapport udarbejdet af Cowi for Trafikstyrelsen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
8. februar kl. 19:19

Det er en lidt bagvendt melding: "Københavnerne slipper for flystøj" - koblet til ombygningen.

Man har hele tiden, med omgående virkning, kunnet standse (eller yderligere begrænse) al den nævnte støjende flyvning på tværbanen! uanset ombygningen.

Det som ombygningen gør, er blot at fjerne muligheden for at starte og lande ind over København under specielle vindforhold hvor de normale baner ikke kan bruges. Med andre ord: man kan i dag vælge at afvise fly på grund af støj, fordi de med de aktuelle vindforhold ville være nødt til at lande eller starte ind over København. Det har man altid kunnet. Ombygningen udføres for at få plads til flere fly, ikke af hensyn til støj.

De (relativt få) fly der ikke lander i Kastrup på grund af særlige vindforhold, må lande et andet sted, hvor de måske generer andre med støj, og i hvert fald generer ekstra energiforbrug og forsinkelser for passagererne. Tværbanen har hidtil givet fleksibilitet i afvejningen. Den fleksibilitet forsvinder med ombygningen.

3
8. februar kl. 16:01

Der har jo også været vækst. Så du oplever nok hyppigere støj, men ikke hyppigere over grænseværdien. 2% af 400.000 (fremtidige operationer) er trods alt mere end 2% af 260.000 ;)

2
8. februar kl. 15:49

"

..faldet 88 pct. fra 18.213 husstande i 1994 til 2.126 husstande i 2018

. Ja men det betyder jo bare at de ca. 2% flyvninger på tværbanen har påvirket 16.000 boliger siden 1994, men nu kun påvirker 2126 med støj over 55db.

Det generelle lydniveau er der ikke taget stilling til og vil jo ikke ændres væsentligt for de resterende 1.056 hustande der altid bliver påvirket af almindelige let/landinger. Så man "flytter" en tværbane og hjælper 1000 hustande - super. Samtidig bliver det generelle støjniveau større pga. stigning i operationer fra 260.000 til 400.000. Så mon ikke de generelle klager om støj vil tiltage da der vil være mere vedvarende støj, bare ikke nødvendigvis over grænseværdien.

1
8. februar kl. 13:42

Der må nok i så fald påregnes en del omdirigeringer og forsinkelser, da det som beboer i Sydhavnen opleves som om, at landinger på bane 12 og starter fra bane 30 nærmest har været i vækst de senere år pga vindforholdene. Men dette er sagt uden kendskab til de aktuelle statistikker.