Københavnere søger igen om tilskud til bredbånd – trods politikeres protester

Illustration: RAH Fiberbredbånd

Fire projekter i København har søgt statens bredbåndspulje om tilskud til hurtigere bredbånd – til trods for, at politikerne helst så pengene sendt til udkantskommunerne.

Den såkaldte bredbåndspulje er i år på 40 mio. kr., som skal uddeles sidst på året til de projekter, der lever bedst op til puljens fem objektive kriterier.

Sidste år vakte det opsigt, da 319 villaer ved Utterslev Mose i København fik i alt 3 mio. kr. fra puljen til at installere fibernet. Den størrelse tilskud er der imidlertid ikke lagt op til i hovedstaden i år.

Læs også: Landdistrikter til hovedstaden: Hold fingrene fra vores bredbåndsstøtte

Illustration: Nanna Skytte

Færre københavnere end sidste år

De fire projekter dækker over maksimalt 157 adresser, hvoraf langt hovedparten ligger på Amager – et enkelt område ligger i Nordvestkvarteret. Hertil kommer, at det næppe er alle fire københavnske projekter, der får støtte. Det skyldes, at mængden af ansøgere langt overstiger de penge, der er sat af i år.

Hvis man antager, at hvert projekt søger om det samme gennemsnitsbeløb som sidste års projekter, vil kun hvert tiende projekt få statsligt tilskud.

Læs også: Danskerne flokkes igen om bredbåndsmillioner, der ikke rækker

De københavnske ansøgere understreger imidlertid, at københavnerne trods politikernes håb om det modsatte stadig ønsker tilskud til deres bredbåndsforbindelser, og at mange københavnske adresser stadig har bredbånd, der er så sløvt, at de kvalificerer sig til støtte.

Som Ingeniøren skrev sidste år, ligger over 64.000 af de adresser, der kvalificerer sig til bredbåndspuljen i Region Hovedstaden. Heraf lå 5.995 på det tidspunkt inden for Københavns kommunegrænse og mange var helt centralt placeret i byen.

Socialdemokraternes Magnus Heunicke tog i juni Ingeniørens opgørelse med til samråd med energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Læs også: 80 millioner kroner til bredbånd kan slet ikke dække alle ansøgere

»Ingeniøren har undersøgt, hvilke adresser, der egentlig ville kunne søge denne pulje, der blev lanceret i Venstres landdistriktsudspil. Det kan adresser på Amalienborg, Tivoli, Rådhuspladsen og faktisk Christiansborg Slot, vom vi sidder på her. Det er jo ikke ligefrem landdistriktsområder. Det viser, at der er en skævhed,« konstaterede Magnus Heunicke på samrådet over for ministeren.

Generelt er Folketingets partier enige om, at puljen skal målrettes bedre, så den primært kommer landdistrikterne til gode til trods for hovedstadens sløve internethastigheder. Det var imidlertid ikke muligt inden årets pulje, understregede ministeren på samrådet.

»På baggrund af den kritik, der er rejst, er jeg klar til at se på, om vi kan indrette puljen på en anden måde. Vi kunne for eksempel se på kommunestørrelse, så puljen kun er for kommuner under en vis størrelse. Der vil udfordringen være, at der faktisk også er nogle store kommuner, der har små landsbyer, hvor dækningen ikke er så god. Vi kigger på det, og jeg er åben for at tale med de partier, der står bag teleforliget og bag finansieringen af puljen,« sagde ministeren efterfølgende til Ingeniøren.

Partierne bag teleforliget forventes at forhandle om nye kriterier for puljen, når teleforliget skal fornyes til efteråret, så der kan gælde nye kriterier fra næste år.

Alle projekterne dækker primært villaveje. På alle adresserne er der højest adgang til internethastigheder på 10 Mbps download og 2 Mbps upload på kablede forbindelser. Trådløst internet tæller ikke med i forhold til at leve op til kriterierne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så vidt jeg kan se har man nærmest kun en chance hvis man samler et antal husstande - gerne over 100.

Det er ret ærgerligt for ensomt beliggende landejendomme, der næppe har en chance for at modtage tilskud til etablering af hurtigt (eller bare nogenlunde tidsvarende) Internet.

 • 0
 • 2

Det er ret ærgerligt for ensomt beliggende landejendomme, der næppe har en chance for at modtage tilskud til etablering af hurtigt (eller bare nogenlunde tidsvarende) Internet.

Der er flere områder med et par hundrede meter mellem naboerne, som fik støtte sidste gang. Jeg har familie i et sådant område, og det handler mest om at gå sammen med naboerne og gøre lidt forarbejde for at få tilslutning til en ansøgning.

 • 5
 • 0

Hvis jeg går 2-3 km til hver side, på den vej hvor jeg bor, er der omkring 7-8 huse, hvoraf ikke alle er beboet. Om dem der er beboet af pensionister, er interesseret i at betal 2000 kr ud af egen lomme, for at få hurtigere internet, det er jeg ikke helt sikker på. Så selvom mit net er 6/1, hvad er chancen for at samle op mod 100 husstande i landområdet??

Så der er kun at sige: Suk, endnu en forbier :-)

 • 1
 • 3

Så vidt jeg kan se har man nærmest kun en chance hvis man samler et antal husstande - gerne over 100.

Se på KORT: Her giver staten 44.000 kr i bredbåndstilskud hvor et lille projekt fra Kerteminde med 3 husstande hver får kr 41.000. Her forstår jeg ikke hvorfor der blot blev lavet en radiolink. Det burde være billigere end at grave kabel ned.

Selv bor jeg i Utterslev mose og døjer med 5Mbit downlink. Jeg har betalt kr 4000 og staten kr 9000 som en gave til TDC, der så efterfølgende ejer kablet. Nogen mener så, at fordi vores båndbredde ikke var ringere, og det kun kostede kr 13.000 pr husstand, så skulle vi ikke have lov til at søge støtte. Jeg lytter gerne til argumenterne.

 • 3
 • 2

Der står ikke noget om hvor langt disse hustande må ligge fra hinanden så i princippet kan man samle mange ejendomme over et stort område og søge om tilskud. Totalprisen per hustand vægtes kun med 10% af den samlede vurdering, så der burde være gode muligheder for at samle et stort område og få et tilskud. Hvis man samler 100 adresser eller mere score man maksimal point i 3. kriterie.

1 . Tilslutningsprocent ved adgang til maksimalt 10/2 (vægtning 25 pct.) Måler hvor mange af dem, der kunne være med i projektet, der konkret søger tilskud. I dette kriterie ses på alle dem, der søger tilskud, dvs. både dem der maksimalt har 10/2 Mbit/s og dem, der maksimalt har 5/1 Mbit/s.

 1. Tilslutningsprocent ved adgang til maksimalt 5/1 (vægtning 25 pct.) Måler hvor mange af dem, der kunne være med i projektet, der konkret søger tilskud. I dette kriterie ses kun på dem, der søger tilskud og maksimalt har 5/1 Mbit/s. Det betyder, at der gives ekstra point, hvis de allerdårligst dækkede indgår i projektet.

 2. Projektets størrelse (vægtning 20 pct.) Antal tilskudsberettigede boliger, virksomheder og sommerhuse i projektområdet, som søger tilskud. Det maksimale antal point gives, hvis der er 100 adresser eller mere.

 3. Totalprisen pr. tilslutning (vægtning 10 pct.) Beregnes ud fra det budget, der er fastlagt for projektet. Hvis der er kommunal medfinansiering trækkes den fra, før den gennemsnitlige pris pr. adresse beregnes. Der gives flest point for en lav gennemsnitspris.

 4. Andel af egenbetaling (vægtning 20 pct.) Andel af budgettet for projektet som dækkes med egenbetaling. Kun den andel, der ligger ud over de obligatoriske 2.000 kr. pr. adresse regnes med. Det betyder, at der skal gives et højere beløb end 2.000 kr. pr. adresse for at få point i dette kriterie.

 • 1
 • 0

Hvorfor får i ikke blot 4G trådløst bredbånd. Det er meget få adresser i Danmark der ikke kan få en meget god 4G forbindelse med en 4G antenne og en 4G router

Lars :)

PS! Man skal naturligvis vælge en udbyder der bruget det bedste net i området (den nærmeste 4G mast)

 • 3
 • 2

Nogen SKAL åbenbart være sorteper selvom man forlanger af os ALLE, at vi skal kommunikere elektronisk med det offentlige. Er det rimeligt?

 • 1
 • 3

4G er fint bortset fra du så kan ende med at have to udbydere af net, en til hjemme og en til resten af landet. Desuden er 4G en del resource og jeg tvivler på at den kan levere bare i nærheden af stabil hastighed uanset hvor mange der er på og hvad de laver. Teleselskaberne udbygger ikke 4G og kommende 5G hvor der er tyndt befolket så internet via mobil eller radio er ikke fremtid sikret og vore politikere vil jo ikke kræve at operatørerne at de dækker over alt så eneste løsning er at der bliver forsyningspligt på fiber og staten ejer fiberen.

 • 4
 • 3

4G er fint bortset fra du så kan ende med at have to udbydere af net, en til hjemme og en til resten af landet. Desuden er 4G en del resource og jeg tvivler på at den kan levere bare i nærheden af stabil hastighed uanset hvor mange der er på og hvad de laver.

Det er et spørgsmål om at udbygge kapaciteten, hvilket teleselskaberne gør løbende.

Teleselskaberne udbygger ikke 4G og kommende 5G hvor der er tyndt befolket så internet via mobil eller radio er ikke fremtid sikret og vore politikere vil jo ikke kræve at operatørerne at de dækker over alt så eneste løsning er at der bliver forsyningspligt på fiber og staten ejer fiberen.

Sådan en gang sludder og vrøvl.

Teleselskaberne udbygger KRAFTIGT med 4G i øjeblikket. Teleselskaberne udbygger både med LTE800 ude på landet samt opgraderer eksisterende master med nye frekvensbånd samt carrier aggregation.

Nej, trådløs er ikke fremtidssikret - det er fordi trådløs teknologi løbende bliver opgraderet til at blive hurtigere, mere stabilt og med lavere latency.

Glemt nu alt det vrøvl om forsyningspligt på fiber, og at staten skal lege teleselskab. Det skib er sejler for flere årtier siden, og det hjælper ikke at tude over det. Vi skal stille krav til teleselskaberne om åbne netværk, og vi skal stille dækningskrav til mobilselskaberne.

Derudover så skal danskerne uden fiber tørre øjnene, tage en tudekiks og så gå i gang med at se på alternativerne, så rent faktisk findes. 4G LTE er et fremragende alternativ til individualisterne, som ikke tør/gider tale med naboerne, og fast trådløst bredbånd er et genialt alternativ til de folk, der godt tør snakke med naboen og aftale at løfte i flok.

 • 3
 • 3

Kan man få fast pris (flatrate) på 4G LTE ?

Se det er jo et kommercielt valg, om et teleselskab ønsker at tilbyde flatrate. Net-1 tilbyder flatrate via 4G LTE omend de har begrænset kapacitet. I Danmark tilbyder både Plenti og Oister flatrate - dog kun til brug på en smartphone.

Det er i bund og grund intet der forhindre flatrate via 4G LTE, men med de priser som danske telekunder er villige til at betale, så er det en svært forretningscase.

På den anden side så tilbyder både TDC og Telia 500 GB data for små 399 kroner inkl. moms. Det er en fornuftig pris for en fornuftig mængde data (omkring dobbelt så meget data, som en gennemsnitlige xDSL kunde forbruger). TDCs tilbud er forøvrigt ubegrænset, da hastigheden blot bliver nedsat til 1 Mbit/s efter de 500 GB er forbrugt.

Hvis vi derimod taler om fast trådløst bredbånd, som en række mindre selskaber tilbyder i afgrænsede lokalområder, så er kan disse sagtens tilbyde flatrate og 100/30 Mbit/s til under 300 kr. per måned. SkyWire.dk er et fint eksempel på én af disse små virksomheder.

 • 4
 • 0

Trådløst internet adgang, kunne være en mulighed, men når man modtager sit tv signal over netforbindelsen, så er det pt. en dårlig og dyr løsning.

@johnny

 • 0
 • 1

Trådløst internet adgang, kunne være en mulighed, men når man modtager sit tv signal over netforbindelsen, så er det pt. en dårlig og dyr løsning.

@johnny

Så lad være med at modtage tv over din netforbindelse. Men nej helt seriøst - lad os tage et eksempel eller to.

DR TV streamer i MPEG4 i 720P med lige omkring 2,5 MBit/s - svarende til omkring 0,3 MB per. sekund. Det samme gør YouTube i Full HD i VP9.

Dvs. hvis man sidder og glaner TV fra YouTube eller DR TV i 12 timer hver dag 30 dage hver måned, så har man stadigvæk rigeligt med data tilbage af sin 500 GB mobilt bredbåndspakke hos TDC eller Telia.

Til almen info så ligger det gennemsnitlige TV forbrug per dansker over 3 år på omkring 2 timer og 52 minutter om dagen.

Så kan man selvfølgelig argumentere med at nogle videotjenester sviner med dataforbruget, og forbruger op til 1 MB data per minut, men hvis problem er det egenligt?

Adgangen til højhastighedsbredbånd skal give alle borgere en mulighed for at få adgang til internettet, men det er ikke noget krav, at denne adgang skal kunne bruges til tant og sjas. Groft sagt så er det ikke samfundets opgave at give folk adgang til porno og letfordøjelige serier fra HBO, hvorimod det er samfundets opgave at give borgerne adgang til f.eks. telemedicin og kommunikation med det offentlige.

 • 3
 • 0

Det er i bund og grund intet der forhindre flatrate via 4G LTE, men med de priser som danske telekunder er villige til at betale, så er det en svært forretningscase.

Problemet er at folk vil ikke betale. Derfor er de endt ud i en situation, hvor resten af Danmark skal betale deres bredbåndsforbindelse vha. tilskud. Argumentationen er at selskaberne ikke vil investere.....

Men det er faktisk ikke korrekt. Vi investerer for eksempel gerne i områder der mangler. Det er der vores forretning ligger.

Det sjove er at med bredbåndspuljen er egenbetaling kr. 2.000,- eller mere. Hos os koster oprettelse kr. 999,- hvis man installerer selv. Skal man have det installeret, så koster det kr. 1.000,- udover oprettelse. Et beløb der er fradrag for i håndværkerfradragsordningen. Med andre ord ender man med at betale kr. 500,- for det. Det er altså med installation kr. 500,- billigere.

Alligevel oplever vi at folk død og pine ønsker bredbånd etableret gennem tilskudsordningen. Go' daw mand økseskaft. Det sjove er at de er helt skråsikre på at de får bredbånd vha. ordningen. Det er selvom der "kun" blev givet kr. 80 millioner sidste år...

 • 3
 • 0

Teleselskaberne udbygger ikke 4G og kommende 5G hvor der er tyndt befolket så internet via mobil eller radio er ikke fremtid sikre

Skal vi ikke snart slå myter som denne ihjel ? Det hører ingen vegne hjemme.

ALT< trådløst er i en rivende udvikling, så jo det er netop fremtidssikret.....

Jeg tester på udstyr vi forventer at sætte i drift i 2018. Det giver klippestabilt 1 GBit/s til hver kunde med ekstrem lav latency. Det er den teknologi, som Energistyrelsen kalder "Fast trådløst" og på engelsk (FWA = Fixed Wireless Access)

Et firma som Google har i USA tidligere gravet fiber ned. Det har de droslet gevaldigt ned. Nu etablerer de trådløst forbindelse i stedet...

 • 3
 • 0

Nogen mener så, at fordi vores båndbredde ikke var ringere, og det kun kostede kr 13.000 pr husstand, så skulle vi ikke have lov til at søge støtte. Jeg lytter gerne til argumenterne.

Ingen skulle have lov til at søge om støtte. TDC har jo netop oplyst at hvis beboerne var gået sammen uden om puljen, så havde de etableret net alligevel, uden tilskud.

https://ing.dk/artikel/elendigt-bredbaand-...

"Hos Yousee afviser vicedirektør Eva Birgitte Bisgaard ikke, at projektet ved Utterslev Mose kunne være gennemført på almindelige markedsvilkår."

Så nu er der blevet foræret kr. 13.000,- pr. husstand i jeres område til TDC. Synes du ikke TDC har rigeligt med penge selv til at klare opgaven ? http://www.proff.dk/firma/tdc/nyk%C3%B8bin... oplyser en egenkapital på kr. 24 milliarder......

Hvilke argumenter efterspørger du ?

Bredbåndspuljen er et tåbeligt koncept, som koster skatteyderne en masse penge, som kunne være brugt meget mere fornuftigt et andet sted. Samtidigt er det konkurrenceforvridende og har påført os mindre aktører en helvedes masse ekstra administrativt arbejde, som vi ikke får en dyt for. Vi skal arbejde gratis fordi staten ønsker at give tilskud. Tid og penge der kunne være brugt på at levere bredbånd til dem der mangler....

Go Daw mand! Økseskaft!

 • 4
 • 0

Hej Jens, jeg vil gerne bestille en 100/100Mb forbindelse med fast ip, low latency og installation. Adressen er Østrupvej 102, 3670 Veksø Sj. Jeg kan se lige op på Hove masten. Hvornår kan I leverer?

Hej Jeppe, gå sammen med nogle naboer så kommer vi gerne. Hvis der er nok interesserede så kan vi holde et møde om hvordan vi kan komme videre....

Hove masten kan vi desværre ikke benytte. Den ejer vi ikke. Men skal faktisk snart have møde med ejerne...

 • 3
 • 0

Hej Jeppe, gå sammen med nogle naboer så kommer vi gerne. Hvis der er nok interesserede så kan vi holde et møde om hvordan vi kan komme videre....

Og hvis Jeppe ikke ved hvem han skal tage fat i, så kan han se en oversigt over alle de naboer, som ikke kan få ordenlig kablet bredbånd lige her: https://bredbaandspulje.ens.dk/ Der er nok af naboer at tage fat i, så det burde ikke være svært at finde 20-25 naboer med samme problem.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten