Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

København vil genanvende endnu mere plastaffald

Københavns Kommune vil gerne være langt bedre til at genanvende københavnernes plastaffald.

Derfor har kommunen investeret i et testanlæg til sortering af plast, der skal give både kommunen og private virksomheder mere viden om plastaffalds-sortering.

Læs også: Nordjyske kommuner går sammen om affaldssortering

Anlægget, der er placeret på Amager, indvies fredag.

Da det nye anlæg kan udsortere blød plast, vil kommunen som noget helt nyt også give københavnerne mulighed for at proppe blød plast i genbrugs-plastcontaineren, der før kun måtte bruges til hård plast.

Den nye mulighed kan dog først anvendes fra 1. maj.

Klimaplanen trækker

Bag hele planen ligger Københavns Kommunes plan for at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

Det kræver nemlig, at langt mere plast genanvendes i stedet for at gå til forbrænding, hvor det medfører udledning af store mængder CO2. Det forklarer teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL):

Læs også: Må København ofre sin klimaplan for at redde Amager Bakke?

»Københavnerne er allerede rigtig gode til at sortere deres plastaffald, og fremover bliver det endnu nemmere, da vi ikke længere behøver at skelne mellem blød og hård plast. Det betyder, at vi kan genanvende endnu mere plast og dermed udlede meget mindre CO2,« siger han i forbindelse med indvielsen.

De første københavnere fik muligheden for at udsortere hård plast til genanvendelse i 2013, hvor 263 ton plast havnede i containerne. Det tal steg sidste år til 1.285 ton.

Samarbejde med plastvirksomheder

Det nye sorteringsanlæg på Amager er som nævnt et testanlæg, der skal give kommunen mere viden om, hvordan man opnår en bedre plastkvalitet ved hjælp af en bedre sortering.

Den nye viden skal også bruges til at sikre bedre information til borgerne om plastsortering og skabe dialog med vareproducenterne og detailhandel om deres valg af emballage.

Læs også: I Holbæk kan de nu smide affald ud i skraldespande af (plast)affald

Private virksomheder, der arbejder med genanvendelse af plast, bliver derfor inviteret til samarbejde med kommunen om tesatanlægget.

Erfaringerne fra testanlægget skal bruges i et igangværende fælleskommunale udbud af plast til behandling på et privatejet anlæg.

45 pct. genbrug i 2018

Udbuddet afholdes i samarbejde med 39 andre kommuner fra hele landet.

Læs også: 40 kommuner skal genanvende plast på nyt fælles anlæg

Med udbuddet sigter kommunerne efter at gøre genanvendelsen af plast til en attraktiv forretning for danske virksomheder.

Læs også: Virksomheder lytter nu til affaldsnørderne: Reduce, reuse....rethink

Københavns Kommune har et mål om at øge genanvendelsen af husholdningsaffald til 45 pct. i 2018.

I 2016 lå genanvendelsen på 36 pct.

I løbet af 2017 bliver det dog muligt for alle københavnere at genanvende bioaffald som kaffegrums, kartoffelskræller og madrester, hvilket vil øge genanvendelsesprocenten.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I flg. Gladsaxe kommunes opslag om affaldssortering, skal al plast i plastcontaineren. Det lyder mærkeligt, for jeg mener netop ikke, at det er noget man normalt kan skelne imellem i sorteringen. Desuden skulle blød plast være noget mere besværligt at genanvende?

Har Gladsaxe Kommune/Vestforbrænding allerede implementeret dette eller hvordan?

  • 0
  • 0

Hvor meget CO2 udledes der reelt ekstra ved afbrænding af et kilo plast, istedet for afbrænding af den samme energimængde olie?

Citat: "Det kræver nemlig, at langt mere plast genanvendes i stedet for at gå til forbrænding, hvor det medfører udledning af store mængder CO2"

Alternativet til genanvendelse er jo ikke bare at lade det ligge på jorden, men netop anvendelse i form af afbrænding.

  • 8
  • 0

Hvad skal de nu brænde af ude på Amager Bakke?

Så bliver det nødvendigt at importerer endnu mere affald!

  • 6
  • 2

Jeg har forstået genanvendelsesproblematikken således, at genanvendelse spare energi og andre ressourcer OG at det derfor totalt set er en god ide.

Det er vel analogt til jern. Jern kan tilvejebringes i miner, forarbejdet og brugt. Derefter kan det: - genbruges, dvs. væsentlige dele af produktionsprocessen erstattes med omsmeltning Eller - kasseres på lossepladser, dvs. yderligere minedrift og forarbejdning. Regnestykket viser dels at der bruges mindre energi, dels at udnyttelsen af den trods alt begrænsede mængde i tilgængelige miner reduceres - hvilket især er væsentligt.

Man kan sige, at nok koster energi penge, men ved udnyttelse af sol og vind, så er der ganske meget. Modsat ressourcer i miner og boringer (olie), som nok er store, men endelige, og stadigt vanskeligere at fremskaffe.

QED

  • 3
  • 0

I fald der er penge i plast er der en nærmest ubegrænset kilde "over there". I New York pakker de formfuldendt plast i store baller, hvorefter de betaler i dyre domme for at få det kørt på lossepladsen! Er der penge i det, må det være billigere at fylde et skib med plastballer og sejle det til genanvendelse i Danmark!

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten