København sætter 200 millioner kr. af til at udvide metro til Sydhavnen

13. september 2013 kl. 06:4113
Flertal i Borgerrepræsentationen klar til at bygge ny metrolinje med fem stationer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Står til det til Københavns politikere, bliver metroen udvidet med endnu en linje. Det drejer sig om Sydhavnsmetroen, som afgrenes fra Cityringen ved Hovedbanegården og får fem nye stop ved Fisketorvet, Enghavebrygge, Ved Slusen og Mozarts Plads for at ende ved Ny Ellebjerg Station.

Et flertal i borgerrepræsentationen bestående af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, de Radikale og Dansk Folkeparti er enige om at afsætte 200 millioner kroner til det nye projekt i 2014 og yderligere 1,8 milliarder kroner de kommende år.

»Metro til Sydhavn vil gøre det nemmere at komme til og fra områdets virksomheder og universitetet, og samtidig binder den det nye og det klassiske Sydhavn tættere sammen,« siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) ifølge flere medier i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet er dog ikke sikret, før det er godkendt af både Frederiksberg Kommune og staten, der ejer metroen sammen med Københavns Kommune.

Hvis Sydhavnsmetroen bliver realiseret, vil den nye linje fragte mellem seks og ni millioner passagerer årligt. I alt vil den koste omkring fire milliarder kroner at opføre.

Dokumentation

Artikel hos Danmarks Radio

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
15. september 2013 kl. 21:21

Lasse kom mig i forkøbet og har linket til den sammenhængende plan, der virkelig ville give Københavns kollektive trafik et løft. Man skal hele tiden huske på, at man får syv gange så mange km letbane som metro for pengene. Der er ikke for sent at sadle om med Nordhavn, det vil bare kræve lidt mod.

BRT er billigere end letbane, til gengæld tror jeg ikke det på nogen måde vil blive oplevet som et kvalitetsløft, der kan tiltrække nye passagerer. Desuden vil man ikke nødvendigvis lave et letbane- og et BRT-trace det samme sted i gadeprofilen.

12
15. september 2013 kl. 12:37

letbanenet i København indeholder betjening af både Nordhavn og Sydhavn

OK, de er åbenbart fjernet som følge af de politiske realiteter med vedtagelse af Metro-løsning istedet. Otto Anker antager også SydhavnsMetro i letbanerapporten fra Marts, altså ½ år før Kbh vedtog den (Sammenfatning side 1) : https://www.transport.dtu.dk/~/media/Institutter/Transport/forskning/publikationer/Rapport_6-2013_letbaner-i-hovedstadsregionen_hjemmesiden_mindrefil.ashx

Her er lidt mere om Nørreport-BRT : https://www.trafikdage.dk/papers_2012/39_SimonBaadsgaard.pdfSvingene ved Nørreport gør letbane svær på denne rute medmindre biltrafikken indskrænkes (Anker s30), men det vigtige er tracéet. Når først det er der, er det meget lettere at indføre letbane senere hvis det vedtages. BRT er den bedste frontløber for letbaner.

11
15. september 2013 kl. 11:55

Overflade-letbaner er ganske rigtigt billigere og lettere tilgængelige end tunnel-letbaner. Men den grønne linie på <a href="https://letbaner.dk/docs/Trafikplan-KBH-net..">https://letbaner.dk/docs…;. betjener ikke Sydhavn, og går ikke til Nordhavn.

En tidligere udgave af Letbaner.DK's forslag til et letbanenet i København indeholder betjening af både Nordhavn og Sydhavn.

https://letbaner.dk/docs/Trafikplan-KBH-folder_ver4-print.pdf

9
14. september 2013 kl. 14:06

Så ville man bygge en bane fra Sydhavnen, som krydser havnen via tunnel og kommer op til overfladen på Amager Fælled , hvor den ved Sundby eller DR byen kobledes på den eksisterende højbane i nordgående retning, hvorefter den efter Islands Brygge tager et højre-sving og kobles på banen til lufthavnen.

På denne måde ville en stor del af Vestegnen få hurtigere forbindelse til universitetet, lufthavnen og Ørestaden, samtidig med, at Cityringen ville kunne få en alternativ rute til remisen på Vestamager (såfremt man også laver en sydgående fletning ved Sundby.

8
14. september 2013 kl. 12:49

Thomas, jeg er glad for at du tog min kommentar med et smil - Århus er jo smilets by :-)

Og ja, selvom jeg er en sprogbevidst københavner, er jyderne da velkomne her. Jeg kommer selv ofte på 'lille Århus' (Skt. Hans Torv). Der jo også mange der mener, at København er Danmarks største provinsby ;-)

7
14. september 2013 kl. 11:07

Kan du linke til planer for letbane i City?

Overflade-letbaner er ganske rigtigt billigere og lettere tilgængelige end tunnel-letbaner. Men den grønne linie på https://letbaner.dk/docs/Trafikplan-KBH-net_Letbaner-dk-ver7.pdf betjener ikke Sydhavn, og går ikke til Nordhavn. Den kunne være fortsat fra Hvidovre Hospital til Ring3 og ny krydsningsstation med Ringstedbanen ved Sydgårdsvej, og dermed skabe byudvikling i området. Det fejlede med Høje Taastrup, lykkedes med Flintholm og forsøges med Ny Ellebjerg.

Side 20 i https://www.e-pages.dk/berlingskemedia/962/ handler om Herlev-Amager, men jeg kunne ikke finde noget om Nordhavn-Sydhavn. Tegn gerne et kort.

6
14. september 2013 kl. 10:46

København har altså ikke nogen 'midtby'

Hehe, der står rigtigtnok "Provinsen" i definitionen, men der står også "især". Og da alternativet er ordet City (hvor klar er dén definition?) eller Indre By (indenfor søerne), bruger jeg frejdigt Midtby som et bredere begreb som kan betyde lidt af hvert.

byggede letbane i stedet

Kan du linke til planer for letbane i City? Hvis ikke, kan du så lige bruge et kvarter på at tegne linieføring på Google Maps? Det er ret let, fx som det er gjort her for Ring3-Kystbanen https://maps.google.dk/maps/ms?msa=0&msid=207588239725448597202.0004b3a8d8ae3bbe6acef

5
14. september 2013 kl. 09:57

Hvis man droppede metro-drømmene til Nordhavn og Sydhavn og byggede letbane i stedet, ville den være klar inden Metrocityringen. Nordhavn - City - Ny Ellebjerg - Hvidovre Hospital for under 2 mia. kr eller blot halvdelen af ovennævnte halve finger. Og så får man tilmed lov til at kigge på byen undervejs og slipper for at vandre op og ned for at komme til perronen. Det vil også være oplagt (og til at betale) at forlænge til Ring3 og/eller Avedøre Holme.

Det tomme hul i jorden ved Metro-afgreningen mod Nordhavn kan med stor symbolsk præcision bruges som monument over visse politikere.

3
13. september 2013 kl. 15:53

linje mellem Nordhavnen og Sydhavnen - så kunne dén måske svinges ind under Riget og Panum

Der er bestemt brug for banebetjening af Riget, men S-togene rækker meget længere end Metroen. En Landex-tunnel til S-tog under Riget kan studeres her :https://ing.dk/artikel/trafik-professor-byg-ny-milliard-tunnel-til-s-tog-i-kobenhavn-99808https://www.23hq.com/knilaus/photo/2321152/originalhttps://ing.dk/modules/fsArticle/download.php?fileid=196Den kan fordoble HELE S-togs-trafikken!

Ved at føre NordhavnsMetro (M4) i samme spor som RingMetro (M3), fås besparelse og hyppig betjening af midtbyen.

2
13. september 2013 kl. 11:12

Det' lige før, Metroselskabet skulle overveje en selvstændig linje mellem Nordhavnen og Sydhavnen - så kunne dén måske svinges ind under Riget og Panum, hvor der er oceaner af ansatte, som heller ikke med Ringen får tilfredsstillende betjening.

10
14. september 2013 kl. 21:39

Riget og Panum

For tiden bygges åbenbart nye separate busspor forbi Riget mellem Nørreport og Ryparkenhttps://www.kk.dk/~/media/C39C4D6B79134886BE260F3824E00036.ashxhttps://www.kk.dk/da/om-kommunen/indsatsomraader-og-politikker/byplanlaegning-og-anlaeg/anlaegsprojekter/veje/noerre-campusJeg synes Ing.dk skrev om BRT mellem Nørreport og Ryparken, men jeg kan ikke finde det. Bedste link synes at være https://myldretid.dk/nyheder/nr/834 som skriver at det er nuværende busser der skal bruges, ikke specielle BRT-busser.

Herved er Metro og/eller S-tog til Riget formentlig udskudt.

1
13. september 2013 kl. 08:47

Det bliver formentlig M4 fra Nordhavn der fortsætter til Sydhavn og Ny Ellebjerg. M3 er den ægte ringlinie der kører hele vejen rundt, og M3 og M4 deler spor mellem KbhH og Østerport, men M3s vogne kommer næppe til Nordhavn og Sydhavn. Jeg har ikke tidligere skelnet mellem M3 og M4, og det gør denne artikel vist heller ikke. Både M3 og M4 regnes lovmæssigt som en del af CityRingen :https://www.trm.dk/~/media/Files/Publication/2012/Gr%C3%B8n%20aftale%20om%20metro%20og%20cykler%20200612/Aftaletekst%2020%20%20juni%202012.ashx"Metrolinjen til Nordhavn vil indgå som en integreret del af Cityringen" Men sprogbrugen synes at have ændret sig : "Det er en helt ny metrolinje, som skal afgrenes fra Cityringen til det nye trafikale knudepunkt Ny Ellebjerg"

Selvom lønsomheden for SydhavnsMetro næpppe er god, er den nok bedre end for NordhavnsMetro. Var der noget med at metroen engang kan fortsætte fra Ellebjerg til Hvidovre Hospital - fx som letbane på overfladen ? Hvad med S-togsstationen Nordhavn - skal den ændre navn for at undgå forveksling med Nordhavnsmetro selvom Metro og S-tog krydser hinanden der?