Trafiktællinger, luftmålinger, befolkningssammensætning og undersøgelser af undergrunden. Så vidt spænder de data om hovedstaden og dens borgere, som fra i dag er at finde på en særlig datamarkedsplads, hvor myndigheder og virksomheder kan stille deres data til rådighed – gratis eller mod betaling.
Det hele er samlet på en webside med adgang til stribevis af datasæt. Markedspladsen har de seneste fem år været under udvikling hos Hitachi, der har samarbejdet med Region Hovedstaden og Københavns Kommune om projektet.
Læs også: To københavnske gader skal være smart city-laboratorium
Udover kommunens egne data, som i forvejen er offentligt tilgængelige, skal markedspladsen indeholde data fra virksomheder, der er interesserede i at dele med hinanden. I første omgang har Geo, der foretager prøver af undergrunden inden anlægsarbejder, lagt placeringen af selskabets projekter ind på websitet.
»Deling af data åbner for at forstå undergrunden bedre og at udnytte data om den bedre,« konstaterede Geos afdelingsleder for grundvand, Jesper Furdal ved åbningsarrangementet for den såkaldte City Data Exchange på Københavns rådhus onsdag.
Læs også: København køber trafikstyring for 47 mio.
Han pointerede, at der kommer stadig mere infrastruktur under jorden, som kan øge behovet for prøver. Det gælder eksempelvis grundvandsbrønde, metrorør, dybe parkeringskældre og varmelagre. Hvis man fremover kan bevare prøvebrøndende og løbende modtage data fra dem, er der meget at spare på kommende anlægsprojekter, mener han.
Jesper Furdal påpeger, at Geo længe har indsamlet analyser af den københavnske undergrund til eksempelvis metrobyggeriet.
»Vi har rigtig meget data, men intet sted at dele det.«
Læs også: Smarte danske byer ramt af 'pilotsyge'
»Med tilstrækkeligt mange målepunkter kan du få et detaljeret kort over grundvandet under byen. Alle i vores branche bruger den type data,« sagde han under præsentationen.
I dag er Geos data lagt ind i et parallelt system, som virksomheden selv ejer. Her kan Geo eksempelvis få vist det omtalte kort over undergrunden. Det er dog ikke muligt på baggrund af de oplysninger virksomheden har lagt i City Data Exchange, hvor kun placeringen af over 4600 projekter er tilgængelige.
City Data Exchange har kostet de to offentlige parter i alt ni millioner kr. Herudover har Hitachi med senior vice president Hans Lindemanns egne ord »investeret massivt« i projektet, ligesom Realdania har finansieret udbudsprocessen.
