København kan se frem til problemer med elforsyningen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

København kan se frem til problemer med elforsyningen

Illustration: Ørsted

»Der er tre slags løgn: løgn, forbandet løgn og statistik,« lyder det berømte citat. Og sådan kan Energinets nye rapport ‘Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2018’ også læses og vinkles efter behov.

Mens nogle vil læse tallene og se det positive i, at de danske elforbrugere har el i stikkontakten 99,995 pct. af tiden, så kan man også se kritisk på tallene. Udfaldene i det danske elsystem steg nemlig med 92 pct. sammenlignet med 2016, hvis man ser på de udfald, der alene skyldes fejl i transmissionsnettet.

Hvor fejl på transmissionsnettet i 2016 kun var skyld i afbrudte køleskabe og tavse stereoanlæg i gennemsnitligt 48 sekunder, så steg det i 2017 til 92 sekunder. En stor del af forskellen mellem 2016 og 2017 kan isoleres til en stor fejl på station Svanemøllen, der trækker gennemsnittet for 2017 op.

Manuel fejl

Det var et rutinemæssigt vedligehold, der var skyld i, at næsten 92.000 elforbrugere fik strømmen afbrudt i cirka 25 minutter. En manual fejlkobling af en samleskinne, som var i drift, medførte udkobling af hele stationen. Det førte videre til en automatisk utilsigtet udkobling af linjen mellem Amagerværket og station Bellahøj.

Energinets rapport ser ikke kun bagud, men skuer også fremad. Her bliver særligt København udpeget som et forsyningssikkerhedsmæssigt problemområde. Især Indre By har kraftigt brug for nyinvesteringer.

Denne artikel er en forkortet udgave af en artikel på vores søstermedie GridTech. Hvis du vil dykke endnu mere ned i Energinets rapport om forsyningssikkerheden, så kan du læse den fulde artikel på GridTech. Det kræver et abonnement, men du kan tegne et prøveabonnement her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Intet er så skidt det ikke kan være godt for noget.

Lad os benytte lejligheden til at bygge et nyt og moderne kraftværk udenfor København, til afløsning for Svanemølleværket og H.C.Ørstedsværket. De to gamle værker er i dag fejlplaceret, og det kan kun gå for langsomt med at erstatte dem med et nyt værk langt fra den beboelse som i dag omringer de to værker. Navnligt H.C.Ørstedsværket som ligger mellem city og det nye udviklingsområde på Sluseholmen/Teglholmen virker i dag helt fejlplaceret.

 • 2
 • 2

Ja, de vindmølleparker skal helt ud på havet.

Vindmøller kan næppe erstattet de 2 værker, med mindre aktiviteten i København skal indrettes som vinden blæser.

Ok så kan man lave et stort supplerende anlæg med gasturbiner. Det kan jo være vi lige kan koble en stikledning på den rørledning der er planlagt fra Norge til Polen.

Alternativt batterier, men det er vist en pt. urealistisk størrelse rent økonomisk i den størrelsesorden og kapacitet der skal til i de vindstille perioder.

 • 1
 • 2

Læs lige teksten, det er problemer med elnettet og ikke manglende produktionskapacitet der er problemet.

Præcis!
Og det har i mange år været kendt, at det var nødvendigt at opretholde forsyningen med bygas,
fordi elnettet simpelthen ville få problemer, hvis alle begyndte at bruge el til koge-formål mm

 • 3
 • 0

Det har Radius jo taget højde for med deres vilde forhøjelse af transportafgiften i vinterhalvåret mellem 17 og 20.
Jeg savner stadig at se om peak forbruget i dette tidsrum er væsentligt større end det var for ti år siden. Mindsteforbruget er sikkert faldet, men er maksimalforbruget steget i sådan en grad, at det kræver den ændring de har indført?

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten