Fiberkabler skal lægges i kommunale rør i København. Det er forsyningsselskabet Hofor, som sammen med Københavns Kommune vil tilbyde teleselskaberne at trække kablerne. Det skriver Børsen.
Det skal give lynhurtige bredbåndsforbindelser uden gravearbejde. Hofor har allerede 2.000 kilometer rør liggende under København til fjernvarme, gas og kloakvand, men vil i første omgang benytte kloakrørene, da de når ud til samtlige husstande.
»Der er masser af plads i kloakrørene. Her kan man skyde et fiberkabel ind, så man slipper for at grave. Og det vil ikke genere vores rensning og anden vedligehold af rørene,« siger Lars Therkildsen, administrerende direktør i Hofor, til Børsen.
Det er et nyt EU-direktiv, som åbner for muligheden, og selvom det endnu ikke er implementeret i dansk lovgivning, så regner hverken Hofor eller Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), med at det bliver et problem.
»Vi var jo ikke gået så langt, hvis ikke vi troede på, at det kunne komme på plads. Og vi synes, det er et gennembrud for muligheden for at få fiber helt tæt på hjemmene og virksomhederne,« siger Frank Jensen.
Hos telebranchen ser de med interesse på udmeldingen fra Københavns Kommune og Hofor, og hos brancheforeningen Telekommunikationsindustrien er direktør Jakob Willer over for Børsen også optimistisk omkring ideen.
»Der er aftalt et møde med Hofor, hvor de vil drøfte deres overvejelser og erfaringer med os. Og umiddelbart synes jeg, at det lyder overordentlig positivt. Men det er selvfølgelig vigtigt, at Hofor kun stiller sin infrastruktur til rådighed og ikke begynder at lege teleselskab,« siger han til Børsen, hvor han samtidig roser Hofor for at tage initiativ til dialogen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ad Henning Larsen,
Der er mindst tre problemer i manglende adskillelse af kloak- og regnvand. Ved nedbør vil den hydrauliske belastning af spildevandsanlæggene øges og rensningen kan påvirkes negativt. Når spildevand fortyndes med regnvand vil den biologiske rensning forringes (substratet er mindre koncentreret) Hvis kloakrørene fyldes, som følge af store mængder regnvand, kan det være nødvendigt, midlertidigt at udlede urenset spildevand til recipienter.
Her ses den nye Fibermontør årgang 2015 :-)
https://www.hofor.dk/nyhed/pas-paa-dit-toilet-det-redder-liv/attachment/wc/
Pudsigt nok så er københavnskommune ved at lancere et prestige milliard projekt fordi at kloak-rørene er for små når det regner.
Store dele af KBH har ikke et særskilt system til kloak og regnvand.
Når der føres kabler også i kloakrørene vil de være udmærkede til at opsamle plastposer, blade gummidimser osv. som vil blokere rørene.
Men vi stakkels plagede københavner skal måske sponsorere fibernettet via kringlede omveje. Det vil også give KBH kommune et bedre argument for gøre prestige kloak projektet endnu større og dyrere.
OMMER!
Men det er selvfølgelig vigtigt, at Hofor kun stiller sin infrastruktur til rådighed og ikke begynder at lege teleselskab
Ja puha, det ville være slemt hvis de udbød internet til lavere pris eller med højere hastighed for pengene, så som det er set andre steder. YouSee tilbyder sammenlagt op/ned 120mbit for 399,- mens det lokale elselskab tilbyder 200mbit i alt for 300,-.
Hvad skal teleselskaberne dog stille op hvis de ikke kan få lov at suge på deres guldkalv i fred?
Rørene vil blive hængt under loftet og fibrene vil blive blæst eller skyllet igennem. Det største problem er, at man naturligvis ikke fører et fiberkabel fra central til hver kunde. Derfor skal der fortages splejsninger på fiberkablerne, og disse kan naturligvis ødelægges, og så skal de repareres. Men mon en almindelig teleteknikker har lov at færdes i kloakrørene, er der ikke mange farer ud over rotter, kanyler, eller giftige gasser.
Fotoner smager grimt, så det er ikke sikkert, at det bliver et stort problem!
Som det ses her https://goo.gl/wtFrbN (3m 23s inde i klippet), kan man godt sluge fx atomer. Og det er noget træls noget!
Regnvand afledes ikke gennem kloakrørene, men i rørsystem for overfladevand.
Det er altså ikke ligefrem ny teknologi. Her er en video fra 2008 som viser hvordan det gøres: https://www.youtube.com/watch?v=6ESZbjvxkWI
Til dem der ikke gider se videoen:
Der bruges en robot. Den sætter kablet fast i loftet med 1 meter mellemrum. Kablet er beskyttet imod rotter. Kablet sider i loftet og fylder meget lidt, så derfor er det ikke nogen hindring for kloakrørets normalle funktion.
Hvis der er masser af plads i kloakrørene, hvorfor er det så lige at de ikke er store nok til at lede vandet væk ved skybrud???
Et er rotter, hvad med sætninger af gamle rør, skal der laves en rep. på røret skal fiberen cuttes og retableres - hvordan skal det foregå. Mange steder bruges rodfræser ved rodindtrængen - hvordan har man tænkt sig at fræse uden at skade fiberen. Ligger fiberen i bunden af det eksisterende rør vil det skabe problemer med selvrensningen af kloakrørene, fra mit synspunkt vil dette skabe store problemer fremadrettet.
/Peter
Det virker meget plausibelt! Når de taler om at skyde fiberen ind, skal tomrøret så bare ligge løst i kloakken?
Lidt off-topic kritik af tendensen her i forrumet. Hvis man giver tommelfinger ned for et spørgsmål, så kan man da i det mindste svarer spørgeren! En lille kommentar til spørgsmålet vil være på sin plads. Det andet virker umodent i min optik.
/Martin
Hvad med rotter? - er det ikke sandsynligt at rotterne vil gnave i fiberkablet?