København dropper at plombere sin nye kæmpeforbrænding

21. maj 2014 kl. 05:076
København dropper at plombere sin nye kæmpeforbrænding
Illustration: Sanne Wittrup.
Bestyrelsen for Amager Bakke afviser at begrænse forbrændingskapaciteten. Det var ellers en betingelse for, at kommunen ville låne anlægget penge, men den nye teknikborgmester vil ikke gribe ind.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hovedstadens nye, avancerede forbrændingsanlæg, Amager Bakke, vil alligevel ikke rent teknisk få begrænset sin forbrændingskapacitet. Det var ellers et udtrykkeligt krav fra daværende teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) i forbindelse med bevilling af en lånegaranti på 2,5 milliarder kroner til anlægget, der i alt koster 4 milliarder kroner.

Læs også: Amagers kæmpe-forbrænding bliver en plomberet Mercedes

Ifølge en redegørelse fra daværende bestyrelsesformand for Amager Ressource Center (tidligere Amager Forbrænding) Mogens Lønborg har bestyrelsen besluttet ikke at etablere en teknisk spærring, men i stedet give ARC's direktion instruks om, at de to ovne ikke må køre med større kapacitet end 60 ton pr. time.

Ifølge redegørelsen mener bestyrelsen, at en instruks til direktionen betragtes som den 'økonomisk mest forsvarlige måde' at begrænse kapaciteten på. Ovnene er designet til at kunne brænde 70 ton affald pr. time – fordelt på to ovne a 35 ton pr. time.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nuværende teknik- og miljøborgmester, Morten Kabel fra Enhedslisten, har ikke tænkt sig at komme efter ARC's bestyrelse for dén beslutning:

»Jeg er mere optaget af, at den samlede mængde forbrændt affald ikke overstiger 400.000 ton, som er det, der står i aftalen mellem ejerne. Og dér vil jeg til gengæld ikke give mig,« siger han.

Byggeriet af det store affaldsforbrændingsanlæg på Amager er godt i gang. Illustration: Sanne Wittrup.

Anlægget kan teoretisk set forbrænde 560.000 ton affald om året, og kravet om den tekniske kapacitetsspærring var ikke en del af aftalen mellem de fem kommuner, der sammen ejer og finansierer Amager Bakke-anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men spærringen var del af forudsætningen for, at Københavns Kommune ville bevilge den nødvendige lånegaranti – i hvert fald for Ayfer Baykal, der dengang sagde:

»Vi har givet hinanden håndslag på, at anlægget ikke fysisk skal kunne brænde mere end de 2x30 ton. Hvordan de ordner det i praksis ude på Amagerforbrænding, er op til dem.«

I dag siger Ayfer Baykal, at hun er skuffet over at høre, at den tekniske spærring nu er droppet, fordi det efter hendes opfattelse er den eneste reelle garanti for, at anlægget ikke kommer til at køre med fuld kapacitet.

»Men nu kan man åbenbart ikke mere stole på en politisk aftale, og det er rigtig ærgerligt,« siger hun og tilføjer, at borgmesteraftalen jo blot kræver et nyt politisk flertal i ejerkommunerne for at blive ændret.

Det store Amager Bakke-forbrændingsanlæg, som lige nu skyder i vejret ved siden af det eksisterende forbrændingsanlæg, kom til debat, fordi Københavns Kommune, som er én af fem ejerkommuner, fandt, at anlæggets planlagte kapacitet var alt for stor i forhold til det reelle behov for at forbrænde affald fra ejerkommunerne.

Københavns Kommune ville hellere satse på genanvendelse og ville derfor i første omgang ikke bevilge en lånegaranti til det store forbrændingsanlæg. I stedet krævede den en business-case for et noget mindre anlæg.

Læs også: København afviser stort forbrændingsanlæg

I mellemtiden havde Amagerforbrænding dog indgået kontrakt med leverandører om det store anlæg. Og efter et solidt lobbyarbejde – blandt andet fra leverandørernes side – indgik Københavns Kommune alligevel aftale med de fire andre ejerkommuner 31. august 2012 om at finansiere det store anlæg med en samlet kapacitet på 560.000 ton affald om året

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig vedtog man dog, at anlægget maksimalt måtte brænde 400.000 ton affald om året. Man aftalte nogle mål for genanvendelse i kommunerne samt for CO2-udledning fra anlægget, ligesom man besluttede, at anlægget ikke måtte brænde affald fra andre områder end de fem kommuner.

Læs også: København får kritiseret kæmpe-forbrænding - overborgmesteren jubler

Endelig blev der også stillet krav om, at anlægget ikke må afbrænde biomasse, hvis det mere effektivt kan afbrændes i et dedikeret kraftvarmeværk i regionen.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
22. maj 2014 kl. 06:19

Københavnskommune har masser af penge. Med den slag ting gider ikke høre noget piveri.

5
21. maj 2014 kl. 15:12

Det var da en god nyhed for miljøet...

Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvordan det skulle være et grønt ønske at begrænse den fleksible mulighed for fortrinsvis at udnytte affaldet, når der er mest brug for energien.

Det plejer ellers at være højaktuel grøn fornuft at indføre smart-grid, energilagring, fleksibelt forbrug og produktion o.lign. for at give plads til mere af den svingende VE-produktion fra sol og vind.

4
21. maj 2014 kl. 13:10

Hvorfor dog investere i et højteknologisk vidunder og så ikke bruge det - brug det dog helt til grænsen - indtil man møder sommerkølingen! Suppler med udenlandsk affald, som man alligevel blot graver ned (!!) rundt omkring i Europa, affald er en ressource på flere måder, et godt brændsel - 20% af DK fjernvarme kommer fra affald.

3
21. maj 2014 kl. 12:06

Ingeniører kan vel stole mere på en teknisk spærre, der begrænser affaldsforbrændingen end på den varme luft, den nye EL-borgmester blæser ud. Vil han mon være på stedet når overgrænsen overskrides? Eller protestere året efter, når statistikken foreligger? SF'eren viste da mere tænder end Enhedslistens borgmester!

2
21. maj 2014 kl. 09:59

Det er i hvert fald et eksempel på at når man centraliserer sådan noget som affaldsbehandling i så store enheder, så skabes effektivisering for effektiviseringens skyld og ikke på grund af fornuft. Ikke på grund af materialeeffektivitet, økonomi og arbejdspladser, men udelukkende pga. tyngden i centraliseringen. Materialeeffektivitet skabes i designede kredsløb!

1
21. maj 2014 kl. 08:45

Hvor er det dog noget fjolleri, når der "går politik i" tingene! Disse politiske spil har jo intet med hverken forretningsmæssig, miljømæssig eller økonomisk fornuft at gøre, men er udelukkende i luften på grund af politiseringen af det praktiske behov for at få forbrændt affald.

Dette er et godt eksempel på, at det principielt er mere sundt i at lade kommunerne outsource f.eks. affaldshåndtering fremfor selv at opbygge den (politiske) administration af sådanne aktiviteter.