København dropper Dongs beskidte affaldssuppe

Den energiholdige suppe fra Dongs forsøgsanlæg med Renescience-teknologien i København. Illustration: Københavns Kommune

Dong Energys Renescience-teknologi, der kan trække biogas ud af husholdningsaffald, løb ind i en gigantisk øretæve mandag, da Københavns politikere besluttede at skrotte støtten på 160 millioner kroner.

Beløbet var tidligere sat af for at sikre, at københavnernes madrester kan genanvendes. Dong Energy kan med Renescience-teknologien producere gas, uden at affaldet først skal sorteres, ved at blande affaldet med vand og varme det op.

Forsøg har imidlertid vist, at restproduktet er for forurenet med kemikalier fra affaldet til at blive kørt ud som gødning på markerne. Det skal brændes af, og dermed er det så som så med genanvendelsen.

Læs også: Fiasko for Dongs affaldssuppe: Den er for beskidt til at genanvende

Det fik mandag et stort flertal i udvalget for teknik og miljø til at vende rundt på en tallerken. Væk er nu modstanden mod, at københavnerne skal sortere deres madaffald, som tidligere har været udtalt i blå blok.

Sortering fjerner behovet for affaldssuppen

Politikerne besluttede, at københavnerne fremover skal sortere deres madrester fra, så de kan blive indsamlet for sig og benyttes til biogas. Dermed er der ikke behov for Dongs affaldssuppe til at trække energien ud af madresterne.

»Renesciences fremtid ville være, hvis teknologien for alvor skulle bruges til københavnernes affald. Vi har valgt at gå en anden vej,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (E) til Ingeniøren.

Læs også: Dong Energy investerer 600 mio. kroner i britisk affaldsvaskeri

Han tilføjer, at der principielt ikke er noget til hinder for, at Amager Ressource Center (ARC, tidligere kendt som Amagerforbrænding) går videre med Dongs affaldsteknologi. Også Frederiksberg, Tårnby, Hvidovre og Dragør kommuner er med i ARC.

»Men det vil nok ikke give den store mening at bygge et stort Renescience-anlæg uden Københavns affald,« siger Morten Kabell.

Læs også: Dongs affaldsteknologi fejlede: Nu kommer København med flere penge

Politikerne har nu bedt om en plan for et biogasanlæg i København eller nærmeste omegn, som borgmesteren udtrykker det. Om det skal bygges sammen med kommunerne i ARC, i spildevandselskabet Biofos eller af Københavns Kommune alene, er ikke besluttet.

»Vi ønsker ikke at eksportere affaldet langt ud af København,« konstaterer Morten Kabell blot.

Alle husstande bliver tilmeldt frivillig sortering

Nøjagtig hvordan hovedstadens borgere skal sortere deres husholdningsaffald, er heller ikke fastlagt endnu, ud over at sorteringen kommer til at gælde, uanset om man bor i hus eller lejlighed. I dag kan parcelhusejere tilmelde sig en frivillig sorteringsordning.

Modsat vil samtlige husstande som udgangspunkt blive tilmeldt den kommende sorteringsordning. Alligevel bliver den ikke obligatorisk. Borgerne kan framelde sig, ligesom man kan sige nej tak til reklamer eller melde sig ud af Folkekirken.

»Vi har pragmatisk vurderet, at hvis man virkelig ikke vil være med, så er man nok ikke særlig motiveret for at sortere, og så får vi alligevel ikke det bedste ud affaldet,« siger Morten Kabell.

Han afviser, at Københavns Kommune har begået en fejl ved som den eneste herhjemme at satse på Dongs affaldssuppe frem til i går.

»Jeg er altid parat til at prøve nye, innovative løsninger, men det har vist sig, at restproduktet fra Renescience ikke kan tælle som genanvendelse, fordi det ikke må komme ud på markerne. Den løsning, vi får nu, bliver brugt af byer verden over.«

Læs også: Replik: Unuanceret angreb på innovativ teknologi

Netop derfor kunne I vel også have valgt den for år tilbage?

»Den politiske vilje har ikke tidligere været til stede på rådhuset,« siger Morten Kabell.

S: Vi mangler en businesscase

Samtlige de partier, som var til stede på udvalgsmødet mandag, stemte for planen, undtagen Socialdemokratiet, som undlod at stemme. Det begrunder Lars Weiss (S), der også er formand for ARC's bestyrelse, med, at der endnu ikke er en forretningsplan for det kommende biogasanlæg.

»Vi har lært af erfaringen fra ARC, at der skal være grundigt styr på businesscasen,« siger Lars Weiss.

Læs også: Ny plan for affaldssortering kan redde Amager Bakke

Dermed henviser han til, at de planer, som ligger til grund for det nye, fire milliarder kroner dyre forbrændingsanlæg Amager Bakke, flere gange er skredet.

Læs også: Trods advarsler: Københavnere får milliardregning for Amager Bakke

Erfaringer fra den nuværende frivillige sorteringsordning viser, at hver husstand i København frasorterer omkring 3 kg bioaffald om ugen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I nordsjælland sorterede vi i årevis affaldet, bare for at se renovationsarbejderne smide alt ind i samme rum i bilen. Det motiverer altså ikke til at prøve igen.

 • 4
 • 4

I Holbæk kommune hvor vi bor kildesorterer vi affaldet i følgende fraktioner: bio affald, hård plast, metal, papir, glas og rest affald. Det fungerer glimrende. Jeg har besøget anlægget der laver biogas af affaldet fra Holbæk og andre kommuner og affaldet bliver ikke blandet sammen.

Se beskrivelse her: http://www.biovaekst.dk/saadan-virker-det/...

Det er spøjst, for er man først vant til at sortere affaldet, føles det helt forkert at blande det grønne affald sammen med konservesdåser.....

 • 6
 • 1

Det er tilsyneladende et problem at folk smider kemikalier i skraldespanden. Måske er det batterier, maling, sparepærer med kviksølv og alt muligt. Eller noget der dannes i affaldssuppen? Man må også gætte på at det mikrobielle miljø må være ekstremt sygdomsfremkaldende og at det måske også er risikabelt at sende retur i fødekæden. Kemikalier er der tilsyneladende i så store mængder at det målbart er et problem. Man må håbe at den frivillige sortering kan hjælpe på det. Er der nogen der ved hvilke kemikalier det drejer om?

 • 2
 • 0

I dag bruger jeg en affaldsskaks til mit almindelige affald, oppe fra 9. etage.

I fremtiden skal jeg ud og kalde elevatoren, ud i gården, og tilbage igen, kalde elevatoren og op igen.

Hvad koster det i energiforbrug, sammenlignet med affaldsskakten? Er der nogen som har regnet på, om det miljømæssigt overhoved kan betale sig?

For slet ikke at tale om de mange forskellige affaldsbiler, som skal hente i stedet for blot en. De kører på diesel.

Jeg er ikke imod affaldssortering, men er det alt-i-alt en fordel for miljøet?

 • 0
 • 1

@Jesper: Det kunne jo også være en regnjakke, blød plast som lækker kemikalier, popcornposer med fluor stoffer osv.

@Bent: Til lejligheder i højhuse kunne det være fordelagtigt at anvende et posesorteringsanlæg, hvor affaldet af borgeren sorteres i forskelligt farvede poser, og efterfølgende på et anlæg sorteres poserne og bringes til den rette behandling. Det har man såvidt jeg husker god erfaring med i Norge og vistnok også Sverige. Løsningen kan også være smart til enfamilieboliger, fordi man derved kan nøjes med en beholder og færre tømninger om året, hviklet kan være en stor besparelse. For lejligheder uden skakter, men med en masse større containere i gården giver posesortering dog mindre mening.

Disse ting er beregnet mange gange i forskellige sammenhænge. Et eksempel finder du her:

http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/201...

 • 3
 • 0

I nordsjælland sorterede vi i årevis affaldet, bare for at se renovationsarbejderne smide alt ind i samme rum i bilen. Det motiverer altså ikke til at prøve igen.

Det er den gamle skrøne om anlægget i Helsingør der bliver ved med at spøge.

Men skal det virkelig være sådan at uheldig adfærd for 20 år siden skal blive ved med at blokere for at vi ikke kan gøre ting i dag - de fleste har f.eks. skiftet deres drejeskivetelefon ud!

Og nogle af de nyeste skraldebiler har faktisk 4 forskellige rum som fyldes i et hug.

 • 4
 • 0

@Bent Johansen

I fremtiden skal jeg ud og kalde elevatoren, ud i gården, og tilbage igen, kalde elevatoren og op igen.

Hvad koster det i energiforbrug, sammenlignet med affaldsskakten? Er der nogen som har regnet på, om det miljømæssigt overhoved kan betale sig?

Eller du smider dit affald ud når du alligevel skal ud af huset, eller når du skal ned og hente post ved postkassen.

Eller du tager trappen ned og op fordi det er en del af ugens motion. 9 etager er meget, men det er god intensiv motion. ;-) Jeg bor selv i etageejendom med elevator, men jeg bruger den aldrig, simpel hen fordi daglig motion er vigtig.

 • 4
 • 0

Posesortering er grunden til at Århus netop nu er langt bagefter med affaldssortering. For ca. 13 år siden indførte århus at alt affald skulle sorteres i sorte og grønne poser. Disse poser skulle så sorteres på et anlæg efterfølgende. Det hele gik dog galt, da skraldebilerne komprimerer affaldet ved at trykke det sammen. Det fik poserne til at springe op svine de øvrige poser til. Man kunne derfor ikke sortere det grønne og det sorte affald ordenligt fra hinanden til trods for at hustandene havde gjort sig umage. Hvis man ikke klemte affaldet sammen i skraldebilerne, så skulle de tømmes langt oftere og det ville koste tid og en del mere diesel. Først nu fra 2017 vil man igen lave kildesortering i Århus. Denne gang mere traditionelt med forskellige beholdere der ikke blandes undervejs.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten