København afviser stort forbrændingsanlæg

Den københavnske borgerrepræsentation afviste torsdag aften et forslag om at opføre et nyt stort forbrændingsanlæg på Amager.

Politikerne skulle tage stilling til, om de ville stille 2,5 mia. kr. til rådighed til projektet, og et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten, afviste altså støtten.

»Vi skal satse langt mere på at genanvende affald. Derfor skal vi ikke investere milliarder i et stort forbrændingsanlæg«, siger Københavns teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), til Pol.dk.

Læs også: Konsulentrapport: Udskyd beslutning om Amager Bakke

Anlægget ville i alt beløbe sig i 3,95 mia. kr., og de øvrige kommuner, der er interessenter i projektet, havde allerede godkendt det inden Københavns afvisning.

Politikerne har i stedet efterlyst et mindre anlæg med mere fokus på genanvendelse, som de håber, Amagerforbrænding kan være med til at gøre til virkelighed.

»Genanvendelse er nøgleordet for affald i det 21. århundrede. Og København er allerede langt bagefter. Men vi vil ikke lukke Amagerforbrænding. For der er stadig en del af affaldet, der skal brændes og bruges til fjernvarme og el. Men det skal være et langt mindre anlæg end dét, Amagerforbrændings bestyrelse har lagt op til,« mener Enhedslistens miljøordfører i borgerrepresentationen, Morten Kabell, ifølge Pol.dk.

Amagerforbrænding skal forholde sig til afvisningen på et bestyrelsesmøde, men det står allerede nu klart, at bestyrelsen håber, at beslutningen kan gøres om.

»Vi bliver nødt til at fastholde presset og håbe på, at der indfinder sig en eller anden fornuft på et tidspunkt,« siger Amagerforbrændings bestyrelsesformand og medlem af borgerrepræsentationen for Konservative Mogens Lønborg til Ritzau.

Læs hele historien fra Politiken.dk her.

Og læs hele Ritzaus telegram hos sn.dk her.