København åbner for fjernkøling i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestad

5. juni 2014 kl. 11:003
København åbner for fjernkøling i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestad
Illustration: HOFOR.
Københavns Kommune har netop godkendt ansøgninger fra Hofor, der både vil udvide fjernkøling i centrum af København og etablere fjernkøling i nye områder – når kunderne melder sig.
Artiklen er ældre end 30 dage

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har netop sagt ja til nye fjernkølingsprojekter i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestad samt udvidelse af eksisterende områder i Indre By.

Ifølge ansøgeren, Hofor, har projekterne et samlet kølepotentialet på 200 MW, og de vil kunne reducere CO2-udledningen med 79.000 ton årligt. Reduktionen kommer, fordi fjernkøling erstatter eldreven aircondition.

I tilladelserne er det dog indbygget, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan kræve en ny ansøgning, hvis forudsætningerne for disse beregninger ændrer sig markant.

Hos Hofor er man glad for tilladelserne, men påpeger, at fjernkølingen først bliver udrullet i de nye områder, når kunderne melder sig til:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har valgt at ansøge på forhånd, så vi kan være klar, når kunderne er der,« forklarer chefen for fjernkøling i Hofor, Henrik Lorentsen Bøgeskov. Fjernkøling er en selvstændig, kommerciel enhed i selskabet.

Leveringsaftaler på 37 MW

I øjeblikket har Hofor indgået aftaler om levering af fjernkøling til kontorer og forretninger med en samlet effekt på 37 MW fra to kølestationer i Indre By. Det seks grader kolde vand genereres via havvand, absorptionskøling og kompressorer – og målet for selskabet er at komme op på at have leveringsaftaler for 53 MW i 2015.

Læs også: Kendte københavnske bygninger bliver kølet med vand fra havnen

Fjernkøling har sit eget rørsystem og kører i princippet uafhængigt af fjernvarmesystemet. Så i de nye områder går man først i jorden, når en samlet forretningsplan for det enkelte område er godkendt af Hofors bestyrelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er i dialog med kunder i både Sydhavnen og Ørestad, og vi kigger konkret på nogle lokationer tæt på vandet, hvor vi kan bygge kølecentralerne. Vi kan levere fjernkøling i de nye områder allerede fra 2015, hvis vi blandt andet trækker på kølecentralerne i Indre By,« siger han.

Kølerør lagt på plads

Hvad angår udbygningen i Nordhavnen er Hofor allerede nu i gang med at lægge kølerør i Århusgade-kvarteret. Her havde man nemlig allerede gravet gaderne op i forbindelse med andet ledningsarbejde.

Derfor vil man være klar til at levere fjernkøling fra maj næste år, og ifølge Henrik Lorentsen Bøgeskov er Hofor i dialog med 5-10 potentielle kunder.

Ifølge Bøgeskov kan fjernkølingskunder - som typisk er kontorer, forretninger og instiutioner - spare op til 40 procent på strømregningen ved overgang til fjernkøling – alt efter hvor gammelt éns køleanlæg er. CO2-besparelsen kan ligge på op til 70 procent.

Hofor er ikke ene om at etablere fjernkøling i København. Frederiksberg Fjernkølingsselskab har netop fået tilladelse til at etablere fjernkøling i det nye byudviklingsprojekt Carlsbergbyen på det gamle Carlsberg-område i Valby.

Læs mere om godkendelse af fjernkølingsprojekterne her.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. juni 2014 kl. 10:28
  1. Muligvis er dette dit fagområde, men hvis ikke, så bør du se nærmere på helheden.
  2. Ja, der køles mere om sommeren, men der køles hele året. Og der bruges varmt brugsvandsopvarmning hele året. Måske bliver energi så kostbar, at de økonomiske balancer forrykkes. Det "affald" som forbrændes er af forskellig art. Måske kan noget gemmes (økonomisk optimering: lagerplads vs. energipriser ELLER politisk krav: energi må ikke spildes !).
  3. Vand på 25 grader: en byggemarked-varmepumpe kan bruge luft ned til -15 grader - med COP over 1, sikkert 2, og ved 25 grader måske 4. Så mon ikke der kan udtrækkes energi ved 25 grader ?
2
6. juni 2014 kl. 10:12

Når det er så varmt, at der er brug for køling af indeluften, dækker affaldsforbrændingen behovet for fjernvarme. Derudover er ca. 25C varmt vand ikke specielt eftertragtet - det skal være varmere for at kunne bruges til opvarming.

1
5. juni 2014 kl. 16:47

Det er let forstå hvordan havvand med en varmepumpe kan lave kølevand til fjernkøling.

Men kan varmen ikke genvindes til brug i e.g. Fjernvarme / brugsvandsopvarmning ? Var det ikke netop en pointe for supermarkedet (som strandede på et tåbeligt afgiftssystemet) ?

Hvem kan forklare ?