København åbner for fjernkøling i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestad
Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har netop sagt ja til nye fjernkølingsprojekter i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestad samt udvidelse af eksisterende områder i Indre By.
Ifølge ansøgeren, Hofor, har projekterne et samlet kølepotentialet på 200 MW, og de vil kunne reducere CO2-udledningen med 79.000 ton årligt. Reduktionen kommer, fordi fjernkøling erstatter eldreven aircondition.
I tilladelserne er det dog indbygget, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan kræve en ny ansøgning, hvis forudsætningerne for disse beregninger ændrer sig markant.
Hos Hofor er man glad for tilladelserne, men påpeger, at fjernkølingen først bliver udrullet i de nye områder, når kunderne melder sig til:
»Vi har valgt at ansøge på forhånd, så vi kan være klar, når kunderne er der,« forklarer chefen for fjernkøling i Hofor, Henrik Lorentsen Bøgeskov. Fjernkøling er en selvstændig, kommerciel enhed i selskabet.
Leveringsaftaler på 37 MW
I øjeblikket har Hofor indgået aftaler om levering af fjernkøling til kontorer og forretninger med en samlet effekt på 37 MW fra to kølestationer i Indre By. Det seks grader kolde vand genereres via havvand, absorptionskøling og kompressorer – og målet for selskabet er at komme op på at have leveringsaftaler for 53 MW i 2015.
Læs også: Kendte københavnske bygninger bliver kølet med vand fra havnen
Fjernkøling har sit eget rørsystem og kører i princippet uafhængigt af fjernvarmesystemet. Så i de nye områder går man først i jorden, når en samlet forretningsplan for det enkelte område er godkendt af Hofors bestyrelse.
»Vi er i dialog med kunder i både Sydhavnen og Ørestad, og vi kigger konkret på nogle lokationer tæt på vandet, hvor vi kan bygge kølecentralerne. Vi kan levere fjernkøling i de nye områder allerede fra 2015, hvis vi blandt andet trækker på kølecentralerne i Indre By,« siger han.
Kølerør lagt på plads
Hvad angår udbygningen i Nordhavnen er Hofor allerede nu i gang med at lægge kølerør i Århusgade-kvarteret. Her havde man nemlig allerede gravet gaderne op i forbindelse med andet ledningsarbejde.
Derfor vil man være klar til at levere fjernkøling fra maj næste år, og ifølge Henrik Lorentsen Bøgeskov er Hofor i dialog med 5-10 potentielle kunder.
Ifølge Bøgeskov kan fjernkølingskunder - som typisk er kontorer, forretninger og instiutioner - spare op til 40 procent på strømregningen ved overgang til fjernkøling – alt efter hvor gammelt éns køleanlæg er. CO2-besparelsen kan ligge på op til 70 procent.
Hofor er ikke ene om at etablere fjernkøling i København. Frederiksberg Fjernkølingsselskab har netop fået tilladelse til at etablere fjernkøling i det nye byudviklingsprojekt Carlsbergbyen på det gamle Carlsberg-område i Valby.
Læs mere om godkendelse af fjernkølingsprojekterne her.
