Kode til Windows Server 2003 sluppet ud

Softwareudviklere fra Microsoft er sammenbidte i gang med at gennemtrawle nettet for at finde de nyhedsgrupper, websider og fora, hvor en vigtig aktiveringskode bliver udvekslet. Imens hvæsser firmaets jurister paragrafferne til nedslag mod personer og firmaer, der udnytter koden.

»Vi endevender nettet for at finde den kode«, sagde en talskvinde for Microsoft sent mandag, da selskabet måtte bekræfte rygter fra flere net-fora om, at aktiveringskoden til Windows Server 2003 var lækket til nettet.

Lækagen er dårligt nyt for Microsoft, da firmaet med koden i frit omløb frygter omfattende udveksling af piratkopierede udgaver af server-softwaren. Det skriver CNet.

Lækket fra stor koncern

Microsoft har investeret mange penge og kræfter i procedurer, der begrænser udveksling af piratkopierede udgaver af virksomhedens software. Således vurderer Microsoft, at cirka halvdelen af alle Microsoft Office-pakker, der er i brug verden over, er kopierede udgaver.

Nøglekoden gør det muligt for en bruger at aktivere server-softwaren uden om Microsoft, når først Windows Server 2003 bliver frigivet den 24. april.

Normalt skal brugeren aktivere Microsoft-softwaren ved at indtaste koden. Herefter kontakter programmet selv en Microsoft-server og modtager en talværdi derfra, der endelig aktiverer Windows Server 2003. Til gengæld modtager Microsofts centrale systemer oplysninger om den hardware, som serversoftwaren bliver placeret på.

Det sidste skal gøre det umuligt at installere software på mere end én server, da Microsoft automatisk vil opdage det.

Denne proces skal alle brugere - private som erhvervskunder - igennem. Undtaget er meget store koncerner, der er omfattet af Microsofts licensprogrammer for virksomheder med mange licenser. Microsoft vurderer derfor, at koden er lækket fra en sådan koncern.

Microsoft trøster sig - midt i irritationen over lækagen - med, at de personer og virksomheder, der installerer en piratkopi af Windows Server 2003 ikke vil kunne drage nytte af opdateringer.

»Det vil blive hårdt for dem selv«, noterede talskvinden fra Microsoft.