Kodak: Organiske dioder skal banke lysstofrøret af banen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kodak: Organiske dioder skal banke lysstofrøret af banen

Lysudbyttet og farvekvaliteten af lys fra organiske lysdioder - OLED's - skal gøres bedre end lyset fra lysstofrør. Samtidig skal prisen for at fremstille de organiske dioder sænkes dramatisk.

Den opgave får amerikanske Eastman Kodak nu to år og knapt ti millioner kroner (1,7 mio. dollar) til at løse i et nyt projekt. Pengene kommer fra USA's energiministerium, Department of Energy, DOE.

Opgaven i projektet er at udvikle OLED-lyspaneler med en lyseffektivitet over 50 lumen pr. watt og en levetid over 20,000 timer. Det er bedre end de fleste eksisterende lyskilder, herunder lysstofrør.

Panelerne skal være kvadratiske elementer på 15 cm gange 15 cm, som kan sættes sammen efter behov, forklarer kommunikationsdirektør David Lanzillo fra Kodak til Ingeniøren.

Arkitekturen bygger på såkaldt "small-molecule OLED's" og indeholder fire nøgleteknologier - deriblandt en indvendig struktur, så lyset kan flyde rundt i OLED-elementet. Projektet skal lede til fremstillingsprocesser, som er egnet til masseproduktion med lave omkostninger.

»Kodaks mål er at være teknologileverandør for producenter af OLED til både displays og lys,« siger kommunikationsdirektøren.

Kodak vil producere materialer, arkitektur og fremstillingsprocesser til OLED-panelerne. Selskabets OLED-produkter benyttes ifølge David Lanzillo allerede af en række producenter, som er i gang med at skrue dampen op for at komme på markedet inden for de nærmeste få år. Hvilke producenter det drejer sig om, vil han ikke oplyse.

Ifølge en pressemeddelelse fra Kodak råder selskabet over 1.900 OLED-relevante patenter og patentansøgninger.

Dokumentation

Pressemeddelse om Kodaks OLED-projekt

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Opgaven i projektet at udvikle OLED-lyspaneler med en lyseffektivitet over 50 lumen pr. watt og en levetid over 20,000 timer. Det er bedre end de fleste eksisterende lyskilder, herunder lysstofrør."

Hmm, det var da godt nok nogle elendige lysstofrør de har i USA. Ifølge linket nederst, havde det første lysstofrør (1940) en effektivitet på 52 lumens/watt. De bedste har i dag en effektivitet på omkring 90 lumens/watt.

Hvis OLED ikke kan kommer væsentligt over 50 lumens/watt, så er det da et kæmpe skridt tilbage.

Desuden syntes jeg ikke at moduler på 15x15 cm virker særligt hensigtsmæssige, da det begrænser mulighederne for lampe design.

http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og...

 • 0
 • 0

Det er jeg helt enig i, men nu er målet OVER 50 lumen per watt og prototypen er på 60 lumen per watt, så mon ikke den kommer der op ad, i takt med udviklingen.

Philips regner med en fordobling hvert tredje år og Japanerne skulle efter sigende have en prototype på over 200 lumen per watt, godt nok med grønt lys, men det skal nok komme, uden at blive et tilbageskridt.

Derudover så vil jeg mene, at det designmæssigt er lettere at inkorporer en lyskilde på 15 gange 15 cm, der kan udvides efter behov, i stedet for et en meter langt rundt rør.

 • 0
 • 0

Med disse LED produkter opnår man over 60lumen/W

De nyeste 15W moduler ( 140mm x 17mm ) leverer 1017lumen = 67W / lumen.

50W moduler leverer nu 3250 lumen = 65lm/W

Nye moduler med 100lm/W kommer allerede i produktion her i 2009.

Så jeg vil mene at Oled moduler først bliver interessante om nogen år.

 • 0
 • 0

Standart T8/T10 lys rør baseret på LED leverer nu langt over 70lm/w. og her er alt iberegnet.

f.eks: et 120cm LED lysrør, bruger total kun 18W og leverer 1550lumen => 86lm/W!! Ra værdien > 80 Levetiden er langt over de 20000 timer..

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten