Kobolt i københavnske elbusser: Movia afviser at give garanti mod børnearbejde

Plus25. oktober 2019 kl. 11:486
Kobolt i københavnske elbusser: Movia afviser at give garanti mod børnearbejde
Illustration: Fairphone.
Selv om undersøgelse fra norsk busselskab viser høj risiko for, at udvindingen af kobolt sker under stærkt uforsvarlige forhold, ønsker Movia hverken at stille strengere krav til leverandører eller at boykotte elbusbatterier med kobolt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et norsk busselskab vurderer, at udvindingen af kobolt til udbredte elbus-batterier sker med høj risiko for brud på menneskerettigheder, børnearbejde og korruption.

Og den risiko findes også i danske buser. Det fremgår af svar fra Movia, der ligesom det norske busselskab bag undersøgelsen, ikke vil kræve fuld sporbarhed af den kobolt, der bruges i elbussernes batterier. Busselskaberne ønsker heller ikke at boykotte busserne med batteritypen NMC, der indeholder Kobolt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
25. oktober 2019 kl. 19:05

Det er jo arbejdet i kobber miner der er problemet.

Jeg vil gerne citere fra Gyldendal, Den Store Danske: "Cobalt udvindes af hydrotermale årer, hvor cobaltmineraler findes sammen med sølv- og uranmineraler, og af nikkel-kobber-malme (såkaldte nikkel-pyrrhotit-malme) knyttet til ultramafiske bjergarter. Meget vigtige forekomster findes i de sedimentære kobbermalme i Kobberbæltet i Centralafrika, hvor Zambia og især Den Demokratiske Republik Congo er store producenter. " Desuden står der:"Det meste cobalt fremkommer som biprodukt ved udvinding af kobber og nikkel." Altså et biprodukt......... Derfor er det jo lige så stor en fejl for kobber og for nikkel som for kobolt.

Så hvorfor skal kabel industrien og kobber-tag-rør industrien ikke give en garanti for at arbejdet i minerne udføres forsvarligt? Og stål industrien bør vel give garanti for korrekt udvinding af nikkel, når det bruges til fornikling og forkromning?

Det er jo ikke el-biler, el-busser og lithium batteriernes skyld at mineselskaberne ikke udfører korrekt og ansvarligt arbejde i minerne, når nu alle de andre industrier ikke gør noget (gennem nu mange år). Indkøberene der køber kobber bør gå foran og kræve gode arbejdsvilkår i minerne. Så kan de andre jo fint følge trop. For det skal jo blive bedre.

4
25. oktober 2019 kl. 15:59

Hvorfor er artiklen ikke om Roskildes busser?

Gerne flere nyheder fra hele landet.

3
25. oktober 2019 kl. 15:31

Kan man vaske noget rent i andres møg?

2
25. oktober 2019 kl. 14:02

Kobolt og Lithium er sikkert kun toppen af isbjerget. Jeg er sikker på at der ikke er en eneste dansker der ikke inden for de sidste 12 måneder har købt eller brugt et produkt som krænker en eller anden menneskerettighed.