Koblingsfejl mellem togsæt tvang DSB til evakuere

25. april 2014 kl. 14:387
Koblingsfejl mellem togsæt tvang DSB til evakuere
Illustration: Lars Refn.
Det var en koblingsfejl mellem de to IC4-togsæt, der torsdag tvang 130 rejsende ud på skinnerne mellem Nyborg og Odense.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sammenkoblingen af to IC4-togsæt røg midt på Fyn torsdag, efter at toget klokken 16.22 forlod Hovedbanegården og satte kurs mod Aarhus.

Toget brød sammen mellem Nyborg og Odense. DSB forsøgte at skille de to togsæt ad og køre videre med det ene sæt og i det mindste få de 130 passagerer til nærmeste station. Det lykkedes imidlertid ikke.

Derfor måtte passagererne vente i to timer i toget, inden de blev evakueret og samlet op af et andet tog.

Læs også: IC4 -tog brød sammen på skinnerne med ukendt fejl

Artiklen fortsætter efter annoncen

Toget var allerede forsinket fra Københavns Hovedbanegård, men DSB siger, at dette ikke havde noget med koblingsfejlen at gøre.

Ingeniøren har forsøgt at få DSB til at præcisere, hvori koblingsfejlen bestod og dermed opklare, hvilke af dele af kommunikationen og kontrollen mellem togsættene, som stod af, men DSB kan på nuværende tidspunkt ikke uddybe fejlen yderligere.

Se Ingeniørens fokus om IC4

Toget er kørt på værksted i Aarhus, hvor DSB’s teknikere undersøger, hvorfor fejlen opstod og hvordan, den kan rettes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det stillestående tog skabte forsinkelser på strækningen, indtil det kunne køres væk. Først omkring kl. 20.30 var togdriften over Fyn igen normal.

Følg IC4-skandalen i din indbakke - abonner på Ingeniørens nyhedsbrev

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
27. april 2014 kl. 12:55

Tidligere var det nemmere at skelne mellem hardware og software fejl. Det er blevet sværere. En stor del hardware er i dag software. Det der i gamle dage var en flok IC'er / 'lakridser' er i dag stoppet ind i en PAL / PLD / FPGA. Det er der tale om her er en systemfejl som følge af et dårligt / uhensigtsmæssigt systemdesign. I et systemdesign definere beskrives grænsefladerne mellem de enkelte dele. Systemdesign er noget man laver inden man kaster sig over de enkelte dele. DSB's beretning om klimaanlægget der har været omtalt her på ing.dk viser helt tydeligt at der ikke er lavet et gennemarbejdet systemdesign.

6
26. april 2014 kl. 12:24

Nå, så det er altså en hardwarefejl, hr. ingeniør?

Jeg vil hellere vende "hardwarefejl" om. Det var i mine øjne "fejlhardware".

Selvfølgelig er det rent teknisk en softwarefejl; men den skyldes formodentlig, at man ved sit valg af hardware har gjort problemstillingen så kompliceret, at ialtfald Ansaldobredas programmører ikke kan overskue opgaven, og det formodentlig skal koste yderligere X antal hundrede millioner kr. at få den ønskede funktionalitet med bl.a. Multiple-4 pakken - hvis det da nogen sinde vil lykkes.

4
26. april 2014 kl. 11:18

Fordi det er åbenbart en softwarefejl og ikke noget hardware det er galt med.

Det kan man diskutere. Er rejsekortet f.eks. en softwarefejl, når det ikke virker godt nok? De fleste ville sikkert sige ja; men når man vælger at basere det på et fuldstændigt uoverskueligt kludetæppe af vidt forskellige takststrukturer, hvor mange stationer oven i købet er centrum i sin egen "skydeskive", så man kan risikere, at der f.eks. er 3 zoner ud, men 4 tilbage, beder man ganske simpelt om problemerne. Der er ingen programmører, der kan overskue specifikationer på måske flere tusinde sider, uden at lave fejl.

Den måde, man hardwaremæssigt har valgt at koble togsæt sammen på, er i samme klasse. Teoretisk kan det måske virke; men det er bare så kompliceret, at ingen tilsyneladende kan overskue det. Keep it simple!

3
26. april 2014 kl. 11:02

Det overrasker mig der endnu ikke er kommet nogen kommentar til denne opklaring af hvad der er fejlet ...

Det ville bare blive en gentagelse af, hvad jeg har skrevet og prøvet at fortælle DSB i årevis - senest i sidste blog om denne fejl: https://ing.dk/artikel/ic4-tog-broed-sammen-paa-skinnerne-med-ukendt-fejl-167955?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=daglig . Det undrer mig ikke, at det endnu engang er sammenkoblingen/frakoblingen, der volder problemer. Når man vælger at fastholde tåbelige løsninger på trods af gentagne fejl og uden udsigt til at det nogen sinde kommer til at virke 100% som ønsket, må man også tage de smæk, det giver.

2
26. april 2014 kl. 11:01

Fordi det er åbenbart en softwarefejl og ikke noget hardware det er galt med. Ingeniører er utrygge ved software og dette er et ingeniør-site.

1
26. april 2014 kl. 10:21

Det overrasker mig der endnu ikke er kommet nogen kommentar til denne opklaring af hvad der er fejlet ifm. udførelsen af DSB's formodede kernekompetence, så for mit indre øje ser jeg læserne hovedrystende foran deres computerskærm - som mig.