Københavnske politikere indstiller Club Danmark Hallen til nedrivning

Sidste vinters snekollaps ser ud til at koste Club Danmark Hallen i Valby livet. Fonden, der ejer hallen, er på vej mod konkurs, fondens forsikringsselskab, Alm. Brand, vil ikke betale for at genopbygge hallen, og der er ingen hjælp at hente fra Københavns Kommune, som ejer grunden.

»Vi kan ikke se nogen grund til at gå ind og skyde et tocifret millionbeløb i fonden, som det ser ud lige nu. Det er der ikke nogen fremtid i,« siger næstformanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune, Simon Strange (S).

I juledagene sidste år styrtede taget over Club Danmark Hallens apsis sammen. Valby Multihal Fonden, som ejer Club Danmark Hallen, havde i forvejen svært ved at få økonomien i hallen til at løbe rundt, og siden kollapset er der stort set ikke kommet penge i kassen.

Til september skal fonden betale 1,3 millioner kroner, men den har kun 30.000 kroner i likvide midler. Desuden skylder fonden sine kreditorer ca. 16 millioner kroner, som det vil koste 20,5 millioner kroner at indfri. Det fremgår af et notat udarbejdet af Københavns Kommune til politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget.

Samtidig har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen indledt en sag mod fonden, fordi grundkapitalen på 15 millioner kroner er væk, og fordi fondens bestyrelse ikke kan sige, hvordan de vil finde nye penge. Fonden har fået frist til den 2. september, hvorefter styrelsen vil begære fonden tvangsopløst.

Går fonden konkurs, vil kreditorerne overtage ejerskabet af bygningen, men hvis de heller ikke vil drive bygningen, kommer Københavns Kommune som grundejer til at stå med ansvaret for ruinen.

Kultur- og Fritidsudvalget fik i torsdags valget mellem 1) at skyde penge i fonden, 2) at lade fonden gå konkurs og overtage bygningen, 3) at lade fonden gå konkurs og rive bygningen ned, eller 4) at lade fonden gå konkurs, overtage bygningen efter aftale med kreditorerne og ombygge den til en multihal.

En nedrivning vil efter kommunens skøn koste 5-10 millioner kroner, mens en ombygning til koste omkring 100 millioner kroner, så derfor instruerede politikerne deres embedsmænd til at arbejde videre med nedrivningsplanerne. Men samtidig besluttede de at prøve at finde penge på næste års budget til en storstilet ombygning, fortæller Simon Strange.

»Det er jo en relativt billig måde at få, hvad der svarer til seks håndboldhaller, og København har brug for flere haller, fordi indbyggertallet vokser - også i Valby og Sydhavnen - så det vil vi prøve at finde midler til.«

Kommunens budgetforhandlinger skal være overstået i oktober, men selv om der ikke bliver fundet penge i 2012, er det ikke ensbetydende med, at hallen skal rives ned.

»Kommer der ikke penge i år, så står bygningen der jo stadigvæk. Den vil ikke kunne bruges til noget i mellemtiden, men vi vil ikke opgive planerne om en ombygning, bare fordi vi ikke kan finde pengene lige nu.«

Dokumentation

Læs kommunens notat om hallen