København overvejer enzymsortering af madaffald

Københavnernes madaffald skal omdannes til biogas på et lokalt biogasanlæg - senest i 2018.

Det fremgår af Københavns Kommunes nye Ressource- og Affaldsplan 2018, som blev sendt i høring fredag. Planen er godkendt af både Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen.

I planen henvises til kommende nationale krav om udnyttelse af det organiske affald som årsag til, at man nu vil droppe forbrænding af madaffaldet og i stedet finde andre måder at udnytte ressourcerne i affaldet på - ikke mindst for at bevare gødningsressourcer og skaffe sig biobrændstoffer til transportsektoren.

Læs også: Sådan laver Billund Vand gas ud af danskernes skrald

Ifølge planen udgør det organiske affald omkring 50.000 ton af københavnernes dagrenovation, og heraf regner man med at kunne udnytte halvdelen til biogas.

Læs også: Nu skal københavnere til at sortere konservesdåser og plastemballage

Nu står valget så mellem to måder at gøre det på, som skal analyseres nærmere frem til 2014:

Enten skal det organiske affald sorteres fra ude hos den enkelte forbruger og derefter puttes i et almindeligt biogasanlæg.

Eller også skal man investere i et såkaldt Renescience-anlæg, som er en slags sorteringsanlæg, der modtager hele skraldeposen og ved hjælp af enzymer omsætter det hele til en slags suppe, hvor de ikke-organiske affaldsdele så kan sies fra. Biosuppen forgasses efterfølgende.

Fordelen ved Renescience-processen - som dog er ny og uprøvet i stor skala - er ifølge planen, at man undgår, at borgerne skal sortere affaldet derhjemme.

Derved vil man kunne opnå næsten 100 procents udnyttelse af den organiske del af dagrenovationen og samtidig opnå at fange en større del af fosforen i affaldet. Samtidig har teknologien tilsyneladende en højere biogasproduktion end andre teknologier.

Læs også: Nu starter kampen om din skraldepose

Biogassen fra anlægget tænkes anvendt som brændstof til kommunens skraldebiler.

De næste års undersøgelser skal først og fremmest afdække de to løsningers udviklingspotentiale, mulighederne for at afsætte restprodukterne fra anlægget, de miljømæssige forhold samt organisatoriske og økonomiske forhold.

Københavns Kommune lægger ifølge planen vægt på, at biogasanlægget skal ligge i nærområdet for at være med til at skabe grønne arbejdspladser.

Organisk affald er ellers i høj kurs hos gylle-biogasanlæg rundt om i landet, fordi tørstofindholdet er højt og affaldet dermed kan booste biogasproduktionen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg ved ikke hvordan andre begår sig i et køkken, men for mig er langt det meste mad- og planteaffald til at starte med adskilt fra indpakningsmaterialer o.l. Så hvor svært kan det være at sortere sit affald så? Skal man simpelt hen ikke bare lade være med at blande det i udsmidningsfasen?

 • 0
 • 0

Det er ikke svært - bare lidt mere besværligt og ikke mindst pladskrævende. Hvis man bor i lejlighed, kan der godt være grænser for, hvor meget plads man kan eller vil bruge på ekstra affaldsbeholdere, og hvor ofte man ønsker at løbe op og ned ad trapperne pga. affaldssortering.

 • 0
 • 0

Det er ikke svært - bare lidt mere besværligt og ikke mindst pladskrævende. Hvis man bor i lejlighed, kan der godt være grænser for, hvor meget plads man kan eller vil bruge på ekstra affaldsbeholdere, og hvor ofte man ønsker at løbe op og ned ad trapperne pga. affaldssortering.

Det er naturligvis mere besværligt end at gøre ingenting, men det er ikke umuligt. Jeg boede selv i lejlighed i århus da man prøvede med affaldsortering for 10-12 år siden, og der var der ingen problemer med. Et stativ til to poser fyldte kun lidt mere end det gamle til én pose. Jeg er villig til at gå flere gange end ellers ud/ned med affaldet hvis det er til gavn for miljøet. Men det er vel også et spørgsmål om at huske at tage affaldet med ned når man alligevel går, lige som man (forhåbentlig) gør med papir og glas.

 • 0
 • 0

Desværre (heldigvis!) findes den verden ikke hvor alle bare gør hvad der er bedst/smartest/billigst. Et forsigtigt gæt er at under en tredjedel af alle husstande kan/vil sortere affald korrekt. Forestil dig tante Gyda på besøg fra Fjerritslev, hun har nok ikke helt styr på hvordan det skal gøres.

Et relevant spørgsmål er hvor stor en procentdel der må være fejlsorteret (plastik, batterier, hårlakdåser osv.) før det ikke kan lade sig gøre at lave det til biogas OG anvende restproduktet til andet end deponering.

Jeg stemmer for enzymerne...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten