København: Nu skal der græs på storbyen tage
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

København: Nu skal der græs på storbyen tage

Københavns Kommunes har vedtaget en ny klimaplan, som sætter gang i anlæggelsen af græsbegroede tagkonstruktioner i Danmark.

Det er første gang i Danmark, at der skabes en så ambitiøs og hurtig udrulningsplan for grønne tage. Planen forpligter nemlig bystyret til at anlægge 65.000 kvadratmeter tag-græsplæne allerede i 2011 stigende til 325.000 kvadratmeter i 2015.

»De grønne tage skal fra nu af være en integreret del af byudviklingen i København. Vi kommer i første omgang til at se det slå igennem i det store Nordhavnsbyggeri på 900.000 kvadratmeter, hvor de grønne tage skal indtænkes i projektet som noget helt naturligt,« siger projektleder Dorthe Rømø fra Københavns Kommune.

Hun peger samtidig på, at de grønne tage også vil vinde frem ved de førstkommende byfornyelsesprojekter. Og så henviser hun til søsterkommunen Malmø, der i årevis har satset på græsbeklædte tage i byudviklingen. Her er en af de vigtige erfaringer, at græstagene fungerer som en svamp i forhold til regnvandet og dermed aflaster spildevandssystemer.

Bygherrerne skal overbevises om fordelene

De grønne tage skal udbredes gennem lokalplankrav og udbudsbetingelser for nybyggeri. Alle nye byområder, som projekteres eller gennemføres inden 2015, og hvor lokalplanarbejde giver mulighed for det, skal mødes med krav om grønne tage.

Desuden skal de grønne tage indføres ved byfornyelsesprojekter. Samtidig skal borgerne informeres om fordelene ved den såkaldte begrønning i form af dens varme- og kølingsregulerede potentiale.

»Det bliver selvfølgelig en af de store udfordringer at få kravet om grønne tage skrevet ind i lokalplanerne og holde fast på dette krav i den konkrete forhandling med en kommende bygherre. Men her bliver det vores opgave at overbevise bygherren om de mange fordele, f.eks. at levetiden på taget fordobles og at de grønne tage er med til at fastholde et godt indeklima,« siger Dorthe Rømø.

Både køler og varmer

De grønne tage vil - hvis den ambitiøse udrulningsplan bliver gennemført - betyde en akkumuleret CO2-reduktion på 218 tons i 2015.

Helt konkret skal den begrønningen finde sted ved at tilplante det i forvejen færdige tag af eksempelvis tagfolie eller tagpap med græs eller såkaldt sedum ofte lagt ud i færdige måtter.

Hvis planen følges, vil de grønne tage ifølge beregninger fra konsulentfirmaet Cowi give en akkumuleret fjernvarmebesparelse på 130.000 megawatttimer årligt i 2011 stigende til 650.000 MWh i 2015.

Grønne tage har varme- og kulderegulerende virkning i kraft af deres masse og evne til at optage og afdampe regnvand. Desuden forsinkes regnvandsmængder i kloak, og bevoksningen kan optage små mængder CO2.

Et eksempel er et gammelt såkaldt københavnertag på Sortedams Dosseringen i København, hvor virksomheden Vegh Tech har lagt et mindre grønt tag i forbindelse med etablering af en ny tagterrasse for ejendommens beboere.

De såkaldte sedumtage vejer ca. 50 kg pr. kvadratmeter, og man kan derfor i mange tilfælde kan anlægge dem, uden at der skal foretages ændringer i tagkonstruktionen.

Prisen svinger omkring 400 kr. pr. kvadratmeter for levering og montering af de såkaldte mossedum-belægning, som kan lægges direkte ud oven på for eksempel helt almindeligt tagpap. Det skulle samtidig give pappen en længere holdbarhed, idet jord og planter virker beskyttende mod solens UV-stråler og kraftige temperatursvingninger, som på sigt gør den sprød og utæt.

Chicago har gjort en stor indsats for at få grønne tage, med det resultat at folk nu rammes af golfbolde fra 25. etage fordi nogen får den geniale ide at øve sig i at putte oppe på taget :-)

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Men 325.000 kvadratmeter lyder jo af meget mere! ;-)

Vi måler normalt ikke bygningers tagareal i km² :-)

Poul-Henning

  • 0
  • 0