København først klar til voldsom regn om 13 år

På en dag, hvor DMI har varslet skybrud i store dele af landet, kan københavnerne konstatere, at det vil tage mange år, før hele byen er klar til at håndtere meget voldsomme regnskyl.

Hvis man dykker ned i planerne, har det måske ikke så lange udsigter, som det umiddelbart ser ud. Kommunen vil prioritere de områder, hvor de forskellige tiltag vil give største effekt, både i forhold til økonomi og muligheder for at lede regnvandet ud i havnen.

Det betyder, at langt de fleste og mest effektive anlægsinvesteringer vil falde mellem 2016 og 2025. Målt i kroner vil det være 2,3 milliarder kroner af den samlede investering på 3,8 milliarder kroner.

»Det er korrekt, at der er store anlægsinvesteringer, der efter planen vil falde i perioden 2016 til 2025, og som vil være rettet mod de områder, hvor skaderne vil være størst,« siger Jon Pape, centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

»Det hænger sammen med, at der går tid med detailprojektering, udbud og myndighedsbehandling, før projekterne kan sættes i gang,« lyder det fra centerchefen.

Åben å gennem København

Af store anlægsprojekter kan nævnes åbning af Ladegårdsåen under Åboulevarden. Åen skal føres gennem Rantzausgade og fungere som kanal ved voldomme regnskyl. De gamle rør, som åen løber i i dag, skal sammen med nye tunnelrør bruges til at lede vand fra de omkringliggende kvarterer ud i søerne samt ud i havnen.

Jon Pape understreger, at hele skybrudsplanen, som den ligger, i sin væsentlighed først vil være klar om 20 år, hvilket også er det tidsperspektiv, som politikerne skal forholde sig til, når der skal godkendes budgetindstillinger.

En del mindre projekter er dog allerede sat i gang. I budget 2012 er der afsat 50 millioner kroner til klimatilpasningsprojekter.

Det inkluderer blandt andet 2,5 millioner kroner til et projekt, som skal reducere risikoen for oversvømmelser på Østerbro ved Lyngbyvejen.

Ifølge planen bliver København og Frederiksberg opdelt i 26 vandoplande, som hver især skal analyseres i detaljer. Det er næste skridt, hvis Borgerrepræsentationen godkender planen.

»Forvaltningen er klar til at gå i gang, lige så snart politikerne giver grønt lys,« siger Jon Pape.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For det første tvivler jeg på det har den store effekt, når vi snakker skybrudsintensiteter. Selv hvis tagarealet kunne følge med til at optage vandet (tvivler under skybrud), er der stadig store arealer fra veje og lign. hvor vandet skal ledes væk.

For det andet tror jeg næppe du får arkitekterne med på ideen :)

  • 0
  • 0

Lad os endelig føre kæmpe mængder af ferskvand ud i havet.. Mængder, som i henhold til naturen var tiltænkt at ramme landjorden, og gøre skade/gavn dér. Samtidig med, at vi får mindre og mindre rent vand i verden.

Er det kun mig der mener, at det er nogle idioter uden evner til at tænke særlig langt, som har udtænkt dette ?

  • 0
  • 0

@Tim Christoffersen Ja, du er imindretal.

Det er naturligvis fornuftigt at nedsive regnvand til gavn og glæde for kommende generationer, men det er u-fornuftigt ikke at løse konstaterede problemer.

Disse monster-regnskyld er en nyere foretegelse og derfor skal der reageres NU - det vil enhver med vand i kælderen i 2010 og/eller 2011 med stor sandsynlighed mene.

Og embedsmænd i Københavns Kommune, som ikke kan få relevante projekter gennemført HURTIGT burde finde arbejde som ikke haster - måske Kirkeministeriet.

Det er da en ren molbohistorie, at nødvendige løsninger ikke kan planlægges og godkendes på 12 måneder og gennemføres hurtigt. Den nævnte tidsramme er frit efter Holberg .......

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten