København er Danmarks værste sted for pollenallergikere

Pollentallet i København blev i går målt til 309, mens det til sammenligning var på 74 i Viborg. Pollenallergikerne i København er hårdt ramt i øjeblikket, og det skyldes primært den store mængde af birketræer i hovedstaden.

»Pollenmængden i København er steget markant i løbet af de seneste 30 år - godt 400 procent. Det skyldes blandt andet de mange birketræer, der er plantet i og omkring København. Vores undersøgelser viser, at der kan være dobbelt så meget birkepollen i København som i Roskilde,« siger Janne Sommer, biolog og leder af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger, til Berlingske Tidende.

Da Vestegnen blev udbygget i 1960'erne og 1970'erne, var birketræerne blandt de mest valgte, og på Amager Fælled, der ligger bare 10 kilomenter fra Rådhuspladsen, findes Danmarks største sammenhængende birkeskov.

I København blev pollentallet målt til 309 i går, og det høje niveau skyldes blandt andet, at der er mange birketræer i hovedstaden. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wiki

Luftforureningen i København er også med til at øge det i forvejen høje niveau af birkepollen, fortæller Janne Sommer.

»Studier viser, at træer, der vokser i områder med stor luftforurening, danner mere allergipollen. De bliver ganske enkelt mere aggressive,« siger hun.

En sidste årsag er, at København ligger placeret på ruten for pollen fra Polen og Tyskland, når vinden blæser fra syd. Kommer den i stedet fra øst, bliver allergikerne ramt af pollen fra de svenske birkepollen.

Københavns Kommune og Astma-Allergi Danmark arbejder sammen om at undgå, at København får endnu flere birketræer. På Vartov har kommunen plantet omkring 300 kirsebærtræer, hvor der oprindeligt skulle have været birketræer. Kommunen vil plante 100.000 nye træer inden 2025, og den lover, at allergikerne ikke skal frygte nye birketræer.

»Jeg kan forsikre byens allergikere om, at de er med i vores overvejelser, når vi planter nye træer,« siger Jon Pape, der er centerchef for Park og Natur i Københavns Kommune, til Berlingske Tidende.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

»Jeg kan forsikre byens allergikere om, at de er med i vores overvejelser, når vi planter nye træer,« siger Jon Pape, som angiveligt selv er allergisk over for birkepollen. Men hvordan udmønter overvejelserne sig? På min daglige cykeltur kan jeg tælle 20-25 nyplantede birketræer i henholdsvis Utterslev Mose og Fælledparken. Det kan selvfølgelig være de eneste birketræer kommunen har plantet – eller også er der en statistisk sandsynlighed for mange flere.

  • 0
  • 0

Sådan tænker man forskelligt alt efter om det er pollensæson eller ej.

Selv købte jeg i sin tid min lejlighed i august, uden at skænke det en tanke at der står et kæmpe birketræ lige uden for mit soveværelsesvindue. Det kan jeg så bande langt væk hvert år i april.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten