Kobberbaner med grafen giver hurtigere chips

Der vil være store fordele ved at udskifte isoleringen omkring de interne kobberbaner i computerchips fra tantalnitrid (TaN) til kulstofmaterialet grafen.

Ved de næste generationer af computerchips kan man derved mindske transmissionstiden med 30 pct. og dermed øge beregningshastigheden, forklarer ingeniører fra Stanford University i USA, der har fremlagt deres analyse og forsøg på et VLSI-symposium i Japan.

Stanfordprofessor H.-S. Philip Wong forklarer i en pressemeddelelse:

»Der er sket enorme fremskridt inden for alle andre komponenter i chips, men på det seneste er der ikke sket meget for at forbedre egenskaberne af de elektriske forbindelser.«

I dag isolerer man de interne kobberbaner mellem transistorerne med tantalnitrid for at forhindre kobber i at ødelægge siliciumtransistorerne.

Ved at skifte til grafen kan man nøjes med et lag, der er otte gange tyndere, og det får betydning, når flere og mindre transistorer skal presses sammen på samme areal i takt med Moores lov.

Isolerer og leder på samme tid

Grafen har den fordel, at det ud over at isolere kobber fra silicium også kan lede elektroner.

Dobbeltfunktionen af både at være en isolator på en måde og en elektrisk leder på en anden måde gør det muligt for kobberbaner belagt med grafen at overføre data med høj hastighed.

Med den nuværende produktionsteknologi til chipfremstilling vil fordelen dog være beskeden. Stanfordingeniørerne vurderer, at transmissionshastigheden kan øges med 4-17 pct. Ved de kommende generationer af mindre transistorer vil fordelene dog øges.

Der er dog en række produktionstekniske forhindringer, der skal findes løsninger på, før ideen kan blive til virkelighed i kommercielle chips.

Wong peger dog på, at grafen har været anset som et lovende materiale for elektronikindustrien gennem lang tid.

»Anvendelsen som kobberisolering vil måske være den første realisering af de lovende egenskaber,« forklarer han.

Emner : Chips
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"kan man derved mindske transmissionshastigheden med 30 pct"

"gør det muligt for kobbertråde belagt med grafen at overføre data med høj hastighed"

"Stanfordingeniørerne vurderer, at transmissionshastigheden kan øges med 4-17 pct."

Der er noget der ikke helt passer.

  • 0
  • 0

Jeps, der var en lille fejl Jeg har rettet "mindske transmissionshastigheden" til "mindske transmissionstiden".

  • 2
  • 0

Tror I ikke, at mit nanostål måske kunne bruges her?

Ufortættet nanostål består af ca. 266 mio. kulstofnanorør pr. cm2 i et ca. 20 mikrometer tykt lag (en aerogel). Kulstofnanorør er "sammenrullede lag af grafen"!

Fortættes nanostål med f.eks. ethanol skulle det trække sig op til 360 gange sammen i højden (ikke i bredden) og blive bare (ned til) 50 nanometer tykt. Det betyder op til 20.000 lag pr. mm.

Hvor tykt et lag TaN taler vi om at erstatte?

Prøv at se nederst i artiklen fra Aarhus Stiftstidende - der er en video, hvor jeg trækker nanostål ud og lægger det dobbelt.

Hvis der er nogle, der kunne tænke sig at måle f.eks. tykkelse på ufortættet - og fortættet nanostål, må I endelig sige til. Jeg er ene mand i firmaet og har hænderne fulde.

http://stiften.dk/aarhus/jagter-verdens-st...

Hilsen Jens Vinther Carbon Nano Europe

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten