Kobber-coatede kitler kan stoppe smitte på hospitaler

I fremtiden vil hospitalsansattes uniformer bekæmpe smittefarlige bakterier, mener britiske og kinesiske forskere. Billedet her fra Rigshospitalet, og tjener som modelfoto. Illustration: Hanne Kokkegård

Sveden løber én koldt ned ad ryggen, når man hører, at hospitaler igen er blevet ramt af større udbrud af smittefarlige infektioner, der er livstruende.

Det kan næsten være umuligt at stoppe smitten, når den først er løs, for desinfektionsmidler og rengøring er sjældent nok.

Men på sigt er der måske hjælp på vej fra de hospitalsansattes uniformer.

Britiske og kinesiske materialeforskere har nemlig sammen udviklet et kompositmateriale med kobber-nanopartikler, som man kan overfladebehandle lægers,
sygeplejerskers og andre hospitalsansattes arbejdstøj.

Materialet reducerer smitten af bakterieinfektioner og virus, blandt andet E. coli, som alene i 2015 kostede 5500 britiske patienter livet, skriver University of Manchester.

Udnytter antibakterielle egenskaber

Det er kendt, at metaller som guld og sølv har unikke antibakterielle og antimikrobielle egenskaber, men metallerne er så dyre, at det vil være for omkostningstungt at benytte dem i tekstiler.

Læs også: Dansker lancerer pletfri skjorte – sådan da

I stedet har forskerne fundet ud af at skabe en stærk kemisk binding med kobber, der er et langt billigere metal, i vaskbare, holdbare tekstiler bestående af bomuld og polyester og få det til at virke på samme måde.

Det er forskere fra University of Manchester, School of Chemical Engineering ved Northwest Minzu University samt College of Textiles and Garments, Southwest University i Kina, der har været i laboratoriet. Deres forskning er offentliggjort i Hindawi - Journal of nanomaterials, hvor de også viser talrige grafer og scanningsbilleder fra forskningsprojektet.

Danner nærmest armeret beton

De har coatet kobber-nanopartikler, som måler mellem 1-100 nanometres (nm), til tekstilerne på en ny, patenteret teknik med en såkaldt polymerbørste, der var mere effektiv end tidligere metoder til overfladebehandling med kobbernanopartikler.

Læs også: Patientens mikrober indtager en hospitalsstue på et døgn

Forskerne har ved hjælp af scanningelektronmikroskopi (SEM) testet, at kobbernanopartiklerne var ensartet og fast fordelt på tekstilet, og at teknologien med polymerbørsterne fik kompositmaterialet med nanopartiklerne til at danne en nærmest armeret betonlignende struktur, der er mere holdbar end de metoder, man tidligere har anvendt.

Laboratorieforsøg viste, at kobberimprægneringen stadig kunne nedbryde bakterier som Staphylococcus aureus (S. aureus) og E. coli, selv efter at de blev vasket 30 gange.

Fremtidens hospitalsuniformer?

Forskerne tror – nok ikke så overraskende - at deres kompositmaterialet med kobber-nanopartikler i fremtiden vil blive brugt i sygehusuniformerne.

Læs også: Svenske forskere: Nanosølv i sportstøj skader hjernecellerne

»Resultaterne er meget positive, og der er allerede firmaer, der har vist interesse for at udvikle teknologien. Vi håber, at vi kan kommercialisere den avancerede teknologi inden for et par år, og vi er nu begyndt at arbejde på at reducere omkostningerne og gøre processen mere enkel,« siger Dr. Xuqing Liu fra School of Materials ved University of Manchester.

I videoen herunder fortæller universitet mere om deres materialeforskning

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg tror I fik den forkerte overskrift der, den rigtige er:

"Forskere foreslår ny ting vi kan gøre baktierer resistente overfor"

 • 13
 • 8

Nææh, forskere foreslår nye måder at gøre spildevandets bakterier resistente .

Nu er der allerede mistanke om, at kobber og zink fra svinefoder måske påvirker rådyr og andre dyr via den gylle, der spredes ud på markerne. Så hvorfor mere? Og så er der også dem, der kører slam ud.

Kobber er nyttigt, men det er altså ikke ugiftigt, blåt kobbersulfat er faktisk ret usundt!

Hvordan vil man forebygge, dette metal ikke havner i miljøet?

Mvh Tine- der har taget skade-skade af, at have haft kemi i skolen.

 • 6
 • 1

Uhyggeligt at iagttage mere 100 års arbejde med at højne hygiejnen i sundhedsvæsenet; i erkendelsen at at i den forbindelse er renlighed en god ting , blive smadret af en flok Djøffere i løbet at et par årtier. Og naturligvis er der altid nogle geniale mennesker med et quick fix eller to til salg.

 • 8
 • 4

Forskere foreslår ny ting vi kan gøre baktierer resistente overfor

Det er faktisk ikke alt bakterier kan blive resistente overfor. Eksempelvis vil UV lys og varme altid være noget der dræber selv den mest resistente bakterie.

Jeg ved ikke om kobber hører til den kategori.

Bakterier har også en slags endelig båndbredde for resistens. Når de bliver resistente overfor et eller andet, så bliver de som regel også svagere på et andet punkt.

 • 6
 • 1

...så er det grønne stads som kobber udvikler ret giftigt. Det er muligvis ikke den mest geniale ide at have en giftig sygeplejeuniform.

Hvis uniformen skiftes min. dagligt eller oftere og koges så er der intet problem, det her er en løsning på et ikke eksisterende problem - medmindre nogen syge i hovedet DJØF'ere vil spare på vaskeriregningen.

 • 2
 • 4

Nu kunne man starte med at reducere besøgstiden fra døgnet rundt til et par timer i døgnet. Efter et par gange at have ligget på gangen og følt mig på Hovedbanegården. Og så sætte rengøringen ind, når besøgstiden er omme.

 • 7
 • 1

Det er vist desværre rigtigt. Ligesom alt andet antibiotika gælder det om at bruge så lidt som muligt - men det er vel en afvejning.... problemet er at hvis man klarer den på kort sigt med kobbertøj, og så er mindre omhyggelige med traditionel smittebekæmpelse - som handler om arbejdsgange, rengøring, procedurer - mere besværligt - så ender man med at stå dårligere end nu. Jeg skal spørge professoren (min kone) - det er det hun arbejder med!

 • 4
 • 0

Dvs. en måneds normal brug. Og hvor er de giftige kobber-nanopartikler så blevet af? Mon ikke en anseelig del er i huden og lungerne på de ansatte og patienterne. Kobberbaseret bundmaling til skibe blev forbudt til private fartøjer da det er giftigt for havmiljøet. Men nu skal skidtet åbenbart smøres i tøjet.

 • 3
 • 0

@Tine Andersen En lille anekdote om kobbersulfat, der åbenbart ikke var giftig i gamle dage. For nogle år siden spurgt en moden dame mig, om hvor man kunne købe blåsten. Hun havde en rigtig god familie opskrift på syltede drueagurker, hvor der skulle bruges blåsten. Fik et rigtigt god bid og flot farve. Har også set sylteopskrifter med Aspirin (Acetylsalicylsyre).

 • 1
 • 0

For et par år siden var der masse-ekskursioner fra danske regioner til skotske hospitaler, der havde klaret at få infektionerne ned med 90 procent. Regionsfolkene var begejstrede og kom afklarede og oplyste hjem.

Hemmeligheden var ganske simpel. Personalet skulle blot vaske hænder og gøre ordentligt rent på stuerne, så styrtdykkede antallet af infektioner.

Men selvfølgelig har personalet ikke 'tid' til at vaske hænder og rengøringen bliver gjort med rengøringsmidler, der af hensyn til en hysterisk arbejdsmiljølovgivning, ikke kan gøre rent.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten