Knap hver tredje citrusfrugt indeholder forbudt og sundhedsfarligt sprøjtemiddel

18. juni 2019 kl. 10:588
Knap hver tredje citrusfrugt indeholder forbudt og sundhedsfarligt sprøjtemiddel
Illustration: Benjamin D. Esham/Wikimedia Commons.
Fødevarestyrelsen har fundet det sundhedsskadelige sprøjtemiddel chlorpyrifos på knap hver tredje konventionelle citrusfrugt, der er undersøgt mellem 2016 og 2018. EU-godkendelse undersøges.
Artiklen er ældre end 30 dage

Større forekomst af skader på nervesystemet, lavere fødselsvægt, ADHD, autisme og lavere IQ. Sådan påvirkes fostre og spædbørn, hvis deres mødre har kemikaliet chlorpyrifos i kroppen. Derfor har insektgiften været forbudt i Danmark siden 2011.

Men det er stadig godkendt til brug i EU og mere end 100 andre lande. Derfor kan man også finde det i fødevarer i danske supermarkeder i dag. Det viser kontrolprøver foretaget af Fødevarestyrelsen mellem 2016 og 2018, som mediet Danwatch har indsamlet.

Læs også: Afsløret: Sponseret studie skjulte skadevirkninger ved verdens mest udbredte insektgift

I en ny artikel skriver Danwatch, at styrelsen fandt chlorpyrifos i omkring 4 procent af alle konventionelt dyrkede grøntsager og frugt samt i mindre grad korn og ris, der primært importeres fra Spanien, Kina og Thailand, hvor chlorpyrifos er lovligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kigger man kun på citrusfrugter, var der chlorpyrifos i knap hver tredje undersøgte frugt.

Læs også: Strid om gift-rester i frugt: Nu skal forskerne forklare sig i Folketinget

I 16 tilfælde var koncentrationen over grænseværdien, men kun i et enkelt tilfælde fik importøren en bøde – på 7.500 kr.

Læs også: Er insektgift i frugt skadeligt for hjernen? Ja, siger forskere - nej, siger Miljøstyrelsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men grænseværdierne er alt for høje, siger professor i miljømedicin, Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet til Danwatch:

»Det er uønsket, at gravide og børn bliver udsat for et stof som det her, for det er formentlig så giftigt, at det slet ikke kan lade sig gøre at indtage uden at gøre skade.«

Læs også: Sprøjtegift i 99 procent af danske børns urin

Danwatch har spurgt Miljøministeriet, hvorfor det fortsat er lovligt at importere frugt og grønt sprøjtet med chlorpyrifos til Danmark, men på grund af det netop overståede folketingsvalg vil ministeriet ikke svare. Danwatch har også spurgt EU-Kommissionen, hvor EU-kommissær for Sundhed og Forbrugerbeskyttelse, Vytenis Andriukaitis, oplyser, at stoffets godkendelse er under evaluering.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
18. juni 2019 kl. 15:34

Hvis der findes chlorpyrifos på ydersiden af frugten findes dette ligeledes i frugtkødet!

Vi skal som forbruger spørge os selv om vi ønsker at indtage disse unødvendige giftstoffer, eller om vi skal vælge disse fra og købe økologiske produkter!

Jeg er ikke i tvivl:-) vælger selv det sunde alternativ og fravælger bevist disse giftige fødevarer!

vh Lars

2
18. juni 2019 kl. 14:11

Er det ikke lige meget!?!, jeg vil da ikke selv spise en citrusfrugt uanset om det er i skralden/overfladen eller i selve frugten, da grænseværdien er overskredet...

Udplug fra artiklen:"Kigger man kun på citrusfrugter, var der chlorpyrifos i knap hver tredje undersøgte frugt... I 16 tilfælde var koncentrationen over grænseværdien"

1
18. juni 2019 kl. 12:53

Et helt centralt spørgsmål, som jeg ikke umiddelbart synes artiklen besvære: har man fundet chlorpyrifos inde i disse citrus-frugterne eller kun på overfladen?