Knækket knast i beton årsag til nedfaldsfare i Esbjerg
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Knækket knast i beton årsag til nedfaldsfare i Esbjerg

Her ses en illustration af det kommende shoppingcenter Broen i Esbjerg. Det betonelement, der i tre døgn var i fare for at falde ned, er placeret til venstre over porten til centrets vareindlevering der ses nederst til venstre i bygningen. Årsagen var en knækket knast på en søjle, men hvad der fik knasten til at knække er endnu uopklaret. Illustration: Skovhus Arkitekter

På grund af faren for nedstyrtning blev området omkring en byggeplads i Esbjerg afspærret onsdag i sidste uge. Ifølge lokale medier havde et betonelement forskubbet sig under et kranløft og ramt nogle andre elementer, så der var fare for, at flere af dem styrtede ned på den nærliggende Exnersgade. Vi citerede oplysningerne her på Ingeniøren, men det var ikke helt korrekt, fortæller totalentreprenøren KPC, der er i gang med at opføre shoppingcentret Broen for TK Development.

Læs også: Betonelementer i fare for at styrte ned i Esbjerg

»Det var en knast - som du også kan kalde en konsol - på en søjle, der knækkede. Den bar et betonelement, som faldt nogle få centimeter ned og kilede sig fast mellem to andre elementer,« fortæller teknisk direktør Søren Kristiansen.

Forbipasserende i fare

Facadeelementerne skulle støbes sammen, så de dannede en skive. Men det var håndværkerne endnu ikke nået til, da knasten gav efter. Derfor blev elementet kun holdt oppe, så længe det blev siddende i spænd. Den lokale byggeledelse var bange for, at det skulle falde ned. Det ville både kunne ramme byggepladsen og måske også de mange forbipasserende i området. Shoppingcentret er nemlig placeret i forlængelse af byens gågade og tæt på banegården, så der er mange, der går forbi hver dag. Derfor blev en del af Exnersgade hurtigt afspærret.

Torsdag mødtes folk fra de involverede firmaer, entreprenøren KPC, elementleverandøren Contika Tinglev, statikeren, Skovhus Arkitekter og ingeniørrådgiveren Sweco for at vurdere skaden og komme med en løsning.

»Den oprindelige plan var, at elementerne i facaden skulle støbes sammen, så de dannede en skive. Det kunne de fortsat gøre, selvom det ene element hang skævt. Så vi besluttede, at den mest sikre og praktiske løsning var at fastbolte det løse element og de to elementer, som det var kilet fast imellem, til den bagvedliggende konstruktion,« forklarer Søren Kristiansen.

Løsningen blev udført lørdag, så afspærringen kunne fjernes igen.

Svært at finde årsagen til brud

Men opklaringen af, hvad der fik knasten til knække af, gik ikke nær så let. Umiddelbart var det nemlig ikke til at se, hvad der fik konstruktionen til at svigte.

»Nu må de folk, der har forstand på det, analysere sig frem til svigtårsagen,« siger Søren Kristiansen.

Projektpartnerne har inspiceret de andre steder på byggeriet, hvor der er lignende konstruktioner, uden at finde tegn på lignende svigt. Desuden har man genberegnet de steder, hvor den samme konstruktion var planlagt.

»Og ifølge de beregninger er der ikke nogen fare for, at de ikke skulle holde,« forsikrer Søren Kristiansen.

Hos elementleverandøren Contika Tinglev er adm. direktør Karsten Rewitz sikker på, at der ikke har været noget i vejen med deres ydelse.

»Vi mener, at vores elementer overholder de ting, de skal,« siger han.

Før den endelige analyse er klar, vil han dog ikke drage yderligere konklusioner om svigtårsagen.

Det er næsten umuligt for en søjle konsol med armering at knække af, så den mest sandsynlige årsag er at armeringen ikke har været ført ud i konsollen.

Det skumle spørgsmål er så, om den fejl går igen i de øvrige søjler i byggeriet ?

mvh Jens

  • 3
  • 0

Er der nogen der ved hvad der skete først: Konsollen knækkede og elementet blev derfor frataget sin understøtning og kom til at hænge skævt / i spænd. Eller blev beton elementet monteret "for hårdt" (dvs. tabte de delvist elementet, så det ramte konsollen så hårdt at den knækkede). Men det lyder jo til at beton elementet var monteret, da konsollen knækkede. Men ja, det ville normalt tyde på at konsolarmeringen ikke har haft nok forankringslængde. Men burde man så ikke kunne se det (at armeringen er "revet ud" af søjlen)?

  • 0
  • 0

Det ser godt nok temmelig vildt ud. Det er >meget< skævt nu og fra Teglværksgade ser det ud som om at bygningen er knækket på midten.
Det ligner sådan noget sjusket østeuropæisk byggeri. Håber for dem det kun er visuelt, så de kan dække det med beton og farve ;-)

  • 0
  • 0